• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Mersin Deniz Müzesi ziyaretçilerini bekliyor

Mersin Deniz Müzesi ziyaretçilerini bekliyor
Eski çağlardan bu yana deniz ve denizcilikle iç içe olan Mersin'de bulunan Türkiye'nin 4. deniz müzesi, sergilenen 600'ü aşkın eserle ziyaretçilerini bekliyor.

Eski çağlardan bu yana deniz ve denizcilikle iç içe olan Mersin'de bulunan Türkiye'nin 4. deniz müzesi, sergilenen 600'ü aşkın eserle ziyaretçilerini bekliyor.

Osmanlı tarihinden Cumhuriyet dönemine kadar olan sürece ışık tutan müzede, Türk Bahriye tarihinde yer edinmiş Refah Şilebi, Nusrat Mayın Gemisi ve Ertuğrul Firkateyni gibi gemilerin maketleri ile tarihçeleri yer alıyor.

Aralarında Kıbrış Barış Harekatı sırasında TGC Kocatepe Muhribi'nde şehit düşen astsubayın, ailesi tarafından bağışlanan özel eşyalarının da bulunduğu 600'ü aşkın eserin dönüşümlü olarak sergilendiği müzede, bin kitap da Pirireis Kütüphanesi'nde araştırmacılara hizmet veriyor.

Müze Müdürü Deniz Yarbay Özgür Murat Olcay, antik limanlara ev sahipliği yapan, Doğu Akdeniz ticaretinde önemli bir yere sahip olan Mersin'de 14 Temmuz 2011'de açılan müzede, denizcilik ve deniz harp tarihi kültürünün ziyaretçilerle paylaşıldığını söyledi.

Valilik ve Yenişehir Belediyesi'nin verdiği destekle kurulan müzenin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın sosyal, tarihi ve teknik gelişimini yansıtmak, sivil toplumla, özellikle çocuklarla iletişim kurmak amacıyla kurulduğunu ifade eden Olcay, "Yıllardır bahriyemize müstesna destek sağlayan Mersin halkına Deniz Kuvvetleri personelinin duyduğu vefa borcunun bir simgesi olarak Mersin'de bir müze açılması fikri 2008 yılında yeşermeye başladı. İnşaatına 16 Eylül 2009'da başlanan müze, 14 Temmuz 2011'de ziyaretçilere açıldı" dedi.

Olcay, Mersin Deniz Müzesi'nin, İstanbul, Çanakkale ve İskenderun'daki müzelerinin ardından Türkiye'nin denizcilik alanındaki 4'üncü müzesi olduğunu dile getirerek, müzede 600'ü aşkın eserin dönüşümlü olarak sergilendiğini, bin kitabın araştırmacıların hizmetine sunulduğunu, sergi ve toplantı salonlarının çeşitli faaliyetler için ücretli olarak tahsis edildiğini kaydetti.

-Müzeye bağışlar bekleniyor-

Mersin'de eğitim gören tüm öğrencilerin müzeyi gezmelerini sağlamak amacıyla okul müdürlerinin Mersin Deniz Müzesi Komutanlığı ile bağlantı kurmalarının sağlandığını belirten Olcay, "Tüm kurum, kuruluş, kişi ve halkımızın elinde bulunan, Mersin'in tarihine, Kurtuluş Savaşı'nda Mersin'in oynadığı role ve denizcilik tarihimize ilişkin kitap, gazete, belge, her türlü yazışma, fotoğraf, harita, tablo, gravür, film, obje, madalya, nişan, berat, ferman, sancak, silah, askeri kıyafet ve benzeri malzemeyi istedikleri takdirde müzemize bağışlayabilirler" diye konuştu.

-Müzede neler bulunuyor-

Osmanlı tarihinden Cumhuriyet dönemine kadar olan sürece ışık tutan müzeye ilk bağış, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında yanlışlıkla Türk uçakları tarafından batırılan TGC Kocatepe Muhribi'nde şehit düşen astsubaya ait.

Ailesi tarafından bağışlanan şehit astsubayın özel eşyalar arasında, askeri kimlik kartları, cüzdan, yüzük, kol saati, anahtarlık, çakmak, fihrist, 20 ve 5 liralık banknot bulunuyor.

Müzede, deniz tarihi ile ilgili eser ve objelerin sergilendiği Barbaros Ana Sergi Salonu, Preveze Deniz Zaferi, Mahmudiye Kalyonu ve Kırım Harbi, Nusret Mayın Gemisi, Şanlı Yavuz ile Alemdar gemileri ile Cumhuriyet donanmasının anlatıldığı interaktif Nusret Salonu bulunuyor.

Sanat galerisi olarak hizmet verecek Şehit Teğmen Caner Gönyeli Salonu, geçici sergi salonu olarak kullanılacak Ertuğrul Salonu, maket ve resim kursaları atölyesi, çocuklara ve denizcilere denizcilik konusunda eğitimlerin verileceği Cezayirli Gazi Hasanpaşa Salonu, Deniz Kuvvetleri ve diğer deniz konularına ilişkin kitap ve belgelerin yer aldığı Pirireis Kütüphanesi bulunan müzenin doğu cephesinde ise çeşitli objelerin bulunduğu açık sergi alanı yer alıyor.

Pazartesi ve Salı günleri dışında haftanın diğer günleri 09.00-17 saatleri arasında ziyaret kabul edilen müzeye giriş ücreti, öğrenci 1.3 diğer ziyaretçiler için 4 TL olarak uygulanıyor.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 795 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim