• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Kuşadası'nda yavru carettalar denize koştu

Kuşadası'nda yavru carettalar denize koştu
Kuşadası'nda ilk kez caretta caretta cinsi iribaş bir deniz kaplumbağasının yumurtalarından çıkan 74 yavrunun denizle buluşmasının sevincini yaşarken diğer taraftan da 3 gün içinde 2 yetişkin caretta öldü.

Kuşadası'nda ilk kez Caretta caretta cinsi iribaş bir deniz kaplumbağasının yumurtalarından çıkan 74 yavrunun denizle buluşmasının sevincini yaşarken diğer taraftan da 3 gün içinde 2 yetişkin caretta öldü.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), Kuşadası'nın farklı iki bölümünde iki ölü caretta caretta tespit etti.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü caretta carettaların bir çok sebepten dolayı öldüğüne dikkat çekerek "Kuşadası kıyılarında Karaova sahiline yuva yaparak 81 yumurta bırakan ve 74 yavrusu denizle buluşan Caretta ve beslenmek için gelen diğer carettaları denizde birçok tehlikeler beklemektedir. Ölüm nedenlerinin başında; denize atılan naylon torbaları denizanası sanarak yediklerinden, balıkçıların ağlarına ve paragatlarına takılıp boğulduklarından, bilinçsiz bazı kişilerce kasti olarak vurulduklarından, sürat motorlarının ve teknelerin çarpması sonucu yaşamlarını yitirdikleri görülmektedir" dedi.

Dernek Başkanı Sürücü ayrıca vatandaşların duyarlı olması gerektiğini de belirterek, "Carettalarla en çok balıkçılar, gezi tekneleri, yatçılar, su sporları yapanlar, dalış merkezleri gibi denizle yakın olan kişiler karşılaşmakta. Onların duyarlılıkları ve dikkatleri bu canlıların korunması ve kurtarılmalarında büyük önem taşımakta. Özellikle boğulma durumlarında Carettanın kuyruk kısmının kaldırılarak altına bir destek konulup, üzerinin ıslak bir havluyla örtülmesi bir carettanın yaşamını kurtarabilecek bir harekettir. Bu canlıların başına gelen kazalarda ve boğulma durumlarında Kuşadası DKMP, Aydın Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şubesi ve Kuşadası EKODOSD derneğine haber verilmesi, bir carettanın hayatını kurtarabilir" diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 675 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim