• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C

Marmara'da algarna avcılığı yasaklanacak

Marmara'da algarna avcılığı yasaklanacak
Marmara Denizi'nde, balık varlığının artırılması ve koruma alanları oluşturması amacıyla İzmit körfezi, Adalar civarı ve Büyükçekmece koyunda bazı alanlar gırgır avcılığına kapatılacak.

 

Ekolojik açıdan önemli bir deniz olan Marmara denizinde, balık varlığının artırılması ve koruma alanları oluşturması amacıyla İzmit körfezi, Adalar civarı ve Büyükçekmece koyunda bazı alanlar gırgır avcılığına kapatılacak.

Ekolojik açıdan önemli bir deniz olan Marmara denizinde, balık varlığının artırılması ve koruma alanları oluşturması amacıyla İzmit körfezi, Adalar civarı ve Büyükçekmece koyunda bazı alanlar gırgır avcılığına kapatılacak. Marmara Denizi'nde kaçak trol avcılığının engellenmesi için, manyat ve algarna ile gece yapılan avcılık da yasaklanacak.

Çevre örgütü Greenpeace'in başlattığı "seninki kaç santim" kapmanyasınde bir adım daha atıldı. Türkiye'nin denizlerindeki balık türlerinin yok olmasını engelemek ve yavru balıkların avlanmasının yasaklanması için başlatılan kampanya ile balıkların boyu uzadı. Bu çerçevede Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'da elini taşın altına koyarak, bir adım daha attı. Gelecek 4 yılı kapsayacak olan "Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ" taslağını hazırlayan bakanlık, Resmi Gazetede yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.

Tebliğ'de avlanma araçları ve avlanma yöntemleri başta olmak üzere, avlanan balık türlerinin boy, avlanma zamanı, avlanma yerleri ve balıkçıların yükümlülükleri ile uyulması gereken kurallara ilişkin yeni düzenlemeler yer aldı. Su ürünleri avlanma sezonunun başladığı 1 Eylül 2012'de yürürlüğe girecek tebliğ ile 3 bölgede gırgırla avlanmaya sınırlama getirilecek. Buna göre, ekolojik açıdan önemli bir deniz olan Marmara denizinde, balık varlığının artırılması ve koruma alanları oluşturması amacıyla İzmit körfezi, Adalar civarı ve Büyükçekmece koyunda bazı alanlar gırgır avcılığına kapatılacak. Marmara Denizi'nde kaçak trol avcılığının engellenmesi için, manyat ve algarna ile gece yapılan avcılık da yasaklanacak.

-BALIK BOYLARI UZADI-

Tebliğin getirdiği önemli değişikliklerden biri de gırgır avcılığı derinlik mesafesi. Gırgır balıkçıları ile geleneksel kıyı balıkçıları arasında anlaşmazlıklara neden olan gırgır avcılığında 18 metre olan derinlik mesafe uygulaması, tebliğ ile 24 metreye yükseltilecek. Uygulamayla AB ülkelerinde 50 metre olan avlanma derinliğine kademeli olarak ulaşılması hedefleniyor. Yeni tebliğ balık nesillerinin sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için, bazı balıkların asgari avlanabilir boy uzunlukları ile avlanma yasak zamanlarına da değişiklik getiriyor. Buna göre avlanma boy uzunluğu, "Kalkan'da 40'dan 45 santime, Levrek'te 18'den 25 santime, Sinagrit ise 20'den 35 santime" yükseltilecek. Balıkların üreme zamanlarının dikkate alındığı yeni düzenleme ile bazı türlerde yasak dönemler değişiyor. Kalkan balığında 1 Mayıs-30 Haziran olan yasak dönem 15 Nisan- 15 Haziran, Dil balığında 15 Şubat-15 Mart olan yasak dönem, 1 Ocak-1 Şubat olarak belirlenecek.

-AKDENİZ'DE 6 MİL DIŞINDA, YIL BOYUNCA İZİN VERİLECEK-

Daha önce yasak dönemde 1 ay av yapma istisnası tanınan "ton" balıklarının (orkinos, tombik, tulina) avcılığına, Akdeniz'de 6 mil dışında, yıl boyunca izin verilecek. Göç balığı olan "ton" balıklarının avlanmasına imkan verilerek ekonomiye kazandırılması ve balıkçıların yıl boyunca av yapabilmelerine imkan tanındığı belirtildi. "Su Ürünleri İstişare Kurulu"nda tartışılan tebliğin, üniversiteler, araştırma kuruluşları, balıkçı örgütleri ve tüm paydaşların görüşleri alınarak hazırlandığı kaydedildi. Bakanlık bu düzenlemede sürdürebilirliği esas alarak, su ürünleri avcılığının koruma ve kullanma dengesi gözetilerek yapılmasını sağlamayı hedefliyor. Bu kapsamda getirilen düzenlemelere uyumun sağlanması için, yeni dönemde denetimlere daha fazla ağırlık verilmesi planlanıyor.

www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 759 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim