• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C

Octopus yatı artık tarihin hizmetinde

Octopus yatı artık tarihin hizmetinde
Hitler’in ünlü zırhlısı Bismarck tarafından üç dakika gibi kısa bir sürede denizin derinliklerine gömülen HMS Hood’un çanı, Allen’ın 126 metrelik yatı Octopus’un operasyonuyla çıkarılacak.

 

İngiltere’nin İkinci Dünya Savaşı sırasında batan savaş kruvazörü HMS Hood’un 71 yıldır bulunduğu deniz yatağındaki enkazı için, Microsoft’un eski ortağı Paul Allen harekete geçti.

Almanya diktatörü Adolf Hitler’in ünlü zırhlısı Bismarck tarafından üç dakika gibi kısa bir sürede denizin derinliklerine gömülen HMS Hood’un çanı, Allen’ın 126 metrelik yatı Octopus’un operasyonuyla çıkarılacak. 125 milyon Sterlin (354 milyon TL) değerindeki, dünyanın en büyük 13’üncü yatı olan Octopus, iki helikopter, bir basketbol sahası, gece kulübü, kayıt stüdyosu gibi lüks özellikleri yanında geniş çapta gemi enkazı çıkarma donanımına sahip.  HMS Hood’un bulunduğu Kuzey Atlantik açıklarında 60 kişilik mürettebatla sürdürülecek enkaz çalışmaları sonrasında gemi çanının 2014 yılında üzerinde ölenler anısına Kraliyet Donanması Müzesi’nde sergiye çıkarılması amaçlanıyor. Deniz yüzeyinin yaklaşık 3 kilometre altında bulunan enkaza dalış izni verilmiyordu. Fakat yüksek teknolojik ışıklandırma sistemi ve kayıt özellikleri bulunan Allen, İngiliz hükümetinden onay aldı. Allen’ın üzerinde verdiği Hollywood partileriyle ünlü Octopus’un yalnızca çanı çıkarmakla kalmayıp geminin bir türlü çözülemeyen hızlı batış gizemini de aydınlatması bekleniyor.

İngiliz donanma tarihinin en büyük faciası

HMS Hood, üzerindeki 1418 mürettebattan üçü dışında hepsiyle birlikte batarak İngiliz donanma tarihinin tek seferde yaşadığı en büyük kayıp oldu. İlk olarak 2001 yılında özel bir İngiliz gemi enkazı kaldırma şirketinin çıkarmak için başlattığı adım, bürokratik engellere takılmıştı.

14.2 milyar dolar (25.4 milyar TL) servetiyle dünyanın en zenginleri arasında yer alan Allen’ın yatı Octopus, suya indirildiği 2003 yılında dünyanın en büyük özel yatı ünvanına sahipti.

sema.jpg

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 687 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim