• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Tramvay projelerine kredi anlaşması

Tramvay projelerine kredi anlaşması
Karşıyaka ve Konak'ta hayata geçirelecek olan tramvay projeleri için 165 milyon avro tutarında kredi anlaşması imzalandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesince Karşıyaka ve Konak ilçelerinde hayata geçirilecek tramvay projeleri için kredi anlaşması imzalandı.
 
Dünya Bankası Uluslararası Finans Kuruluşu (IFC), Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve ING Bank işbirliğiyle sağlanan 165 milyon avroluk kredi, İzmir Büyükşehir Belediyesi finans kuruluşları arasında törenle imza altına alındı. 
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Tarihi İzmir Havagazı Fabrikasında düzenlenen kredi anlaşması imza töreninde yaptığı konuşmada, göreve geldiklerinde son derece sıkıntılı bir konumda olan belediyenin finansman imkanını, 10 yıllık süreçte bugünkü gücüne eriştirdiklerini belirtti. 
 
Belediye olarak sürdürülebilir kalkınma hedefini hayata geçirmek için çevre ve ulaşım yatırımlarına öncelik verdiklerini dile getiren Kocaoğlu, bu noktada çevre yatırımlarını büyük ölçüde kendi kaynaklarıyla hayata geçirme imkanı bulurken, deniz ulaşımı, metro, banliyö hattı ve tramvay gibi raylı ulaşım sistemleri için büyük ölçüde finansman imkanlarına ihtiyaç duyduklarını ifade etti.  
 
Kocaoğlu, sadece körfezdeki deniz ulaşımında kullanılmak üzere satın alınan gemiler için yaptıkları yatırımın 360 milyon lira büyüklüğünde olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:  
 
"Bugün IFC ile 4. kredi sözleşmesini gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar toplam imzaladığımız kredi tutarı 320 milyon avroyu buldu. İzmir Büyükşehir Belediyesinin mevzuatımıza göre borçlanabileceği miktar ise bunun 4 katı civarında. Tabi ki biz ödeyebileceğimiz kadar borçlanacağız. Aldığımız kredinin de hem ana parasını hem faizini karşılayacak durumdayız. Biz tüketime yönelik, getirisi olmayan harcamalarımızı kesinlikle belediye bütçesinden, kendi kaynaklarımızdan karşılıyoruz. Bu da finans yapımızın güçlü şekilde devam etmesini sağlıyor."
 
ULAŞIM SORUNU DENİZ VE RAYLI ULAŞIMLA ÇÖZÜLECEK
 
IFC kredisiyle satın aldıkları arabalı vapur ve katamaran cinsi gemilerin gelmeye başladığını, yine 26 Şubatta ihalesini gerçekleştirdikleri tramvay projelerine kredi imkanı sağlanmasıyla en kısa zamanda başlamayı hedeflediklerini anlatan Kocaoğlu, şöyle devam etti:  
 
"Bunların yanında daha birçok ulaşım projemiz var. Ulaşımda raylı sistemi, deniz ulaşımını artırdığımız takdirde bir çok problemi de çözmüş olacağız. Metro projelerimiz var, yine Bergama'dan Selçuk'a kadar uzanacak banliyö hattı projemiz, Konak, Karşıyaka taramayı projelerimiz var. Yine Buca ve Bornova'da tramvay çalışması yapacağız. Kordon'da tek hatlı bir nostalji tramvay düşüncemiz var. Bütün bunları adım adım gerçekleştireceğiz. İzmir'de 11 kilometreyle aldığımız raylı sistem uzunluğunu, bugün 96 kilometrelik hatta çalıştırıyoruz. Hat uzunluğu bu ayın 15'inde 97 kilometre, 30 Nisan'da 100, 30 Haziran'da da Torbalı hattı devreye girerek 130 kilometre olacak. Bu 130 kilometreyi de önümüzdeki 5 yılın sonunda 302 kilometreye çıkartmayı hedefliyoruz."  
 
Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak "İzmirliyiz yaparız" dediklerini ve İzmirli oldukularını, her şeye rağmen yaptıklarıyla ve sloganın hakkını verdiklerini imzaladıkları kredi sözleşmesiyle ispatladıklarını söyledi. 
 
"DERDİMİZİ MARKO PAŞA'YA ANLATTIK"
 
Aziz Kocaoğlu, konuşmasında IFC Kıdemli Yatırım Sorumlusu Marco Sorge'ye de esprili bir dille hitap ederek, "Derdimizi, Osmanlı'da olduğu gibi hep Marko Paşa'ya anlattık" dedi. 
 
Sorge de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu'na kendileriyle kurduğu iş birliği ve sağladığı esneklik için teşekkür etti. 
 
Bu sayede, kredi anlaşması görüşmelerinde 6 ay gibi kısa bir sürede sonuca ulaştıklarına işaret eden Sorge, kredi imkanı sağlanan tramvay projelerinin, İzmir'in sürdürülebilir kalkınması destek sağlayacağını ve güzel İzmir'i daha güzel yapacağını ifade etti. 
 
AFD Türkiye Direktörü Bertrant Willocquet ise daha önceki ulaşım projeleriyle tanışık oldukları İzmir'in, ortaya koyduğu projelerle sürdürülebilir kalkınma konusunda öncü bir kent konumunda bulunduğunu ve ajans olarak bu projelere destek sağlamaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi. 
 
Konuşmaların ardından kredi anlaşması taraflar arasında imzalandı.
 
Bu haber toplam 2481 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim