• BIST 9698.85
  • Altın 2494.436
  • Dolar 32.5851
  • Euro 34.8562
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C

Teleferik yapımı yılan hikayesine döndü

Teleferik yapımı yılan hikayesine döndü
Balçova’daki Teleferik Tesisleri’nin yapımı da, ihalesi gibi ‘yeter artık’ dedirtti. Geçtiğimiz haftalarda tesisin bitiş tarihini 26 Kasım olarak veren Kocaoğlu, bu sözünü de tutamamış oldu.

Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin hazırladığı rapor doğrultusunda can ve mal güvenliği olmadığı gerekçesi ile 2007 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kapatılan Balçova’daki teleferik tesislerinin yapımı yılan hikayesine döndü. Can ve mal güvenliği olmadığı gerekçesi ile kapatılan ve 6 yıl kapalı kaldıktan sonra anca ihalesi gerçekleştirilebilen Balçova’daki Teleferik Tesisleri’nin yapımı da, ihalesi gibi ‘yeter artık’ dedirtti. 2013 yılı Mart ayında yüklenici STM Firması’na yer teslimi yapılan Teleferik taşıyıcı sistemleri için işin bitiş süresi 30 Nisan 2014 olarak açıklandı. Fakat öngörülen sürede tesis tamamlanamadı. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi, yüklenici firmaya 28 Ağustos’a kadar 4 aylık süre uzatımı verdi. Tesisin tamamlanması için bu süre uzatımı da yeterli gelmedi. Durum böyle olunca Büyükşehir Belediyesi, 3. kez süre uzatımına gitti, yüklenici STM Teleferik Sistemleri Firması’na 26 Kasım’a kadar 3 ay daha süre tanıdı. Geçtiğimiz haftalarda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, teleferik tesisleri ile ilgili eleştiriler karşısında, yaşanan gecikmeyi kendisi de kabul etti ve son tarihi 26 Kasım olarak açıkladı. Kocaoğlu’nun öngörüsü, diğer projeler için verdiği tarihlerde olduğu gibi Teleferik’te de tutmadı. Teleferik için verilen 3. süre uzatımı da diğerlerinde olduğu gibi geçtiğimiz günlerde doldu fakat tesis yine tamamlanamadı.

UYGUNLUK BELGESİ ALINAMADI

Sızan bilgilere göre kabinleri taşıyan kabloların gerildiği direklerde bir takım sorunlar ortaya çıktı. Bu da sistemin devreye alınamamasında etken rol oynadı. Buna bir de yolcu kabinlerinin halen daha gelmemiş olması eklenince hedef tutmadı.İhale şartnamesine göre taşıyıcı sistemdeki tüm imalatlar tamamlandıktan sonra Uluslar arası düzeyde, konusunda uzman, akredite olmuş bir kuruluşun sistemi test edip kullanılabilir olduğuna ilişkin belge vermesi gerekiyordu. Fakat henüz bu belge alınamadı. Firma yetkilileri ise direklerde sorun olduğuna ilişkin iddiaları ret ederek halatların çekildiğini, tüm malzemelerin hazır olduğunu öne sürdü. Kurulan sistemi kontrol etmek amacıyla Avusturya’dan, Siemens Firmasından teknik personel geldiğini ifade eden yetkililer geçici kabul için Büyükşehir Belediyesi’ne başvuruda bulunduklarını iddia etti. Son süre uzatımı ile taşıyıcı sistemlerin inşaatının bitiş süresi 26 Kasım 2014 olarak açıklandı. Fakat son süre uzatımı da taşıyıcı sistemin işler hale gelebilmesi için yeterli olmadı. İddiaya göre taşıyıcı sistemin omurgasını oluşturan 8 direkte bir takım sorunlar çıktı. Bu da sistemin devreye alınamamasında etken rol oynadı. Buna bir de 21 adet yolcu kabininin halen daha gelmemiş olması eklenince hedef tutmadı. Teleferik tesisleri ile ilgili iddialar bununla da sınırlı kalmadı. İhale şartnamesine göre taşıyıcı sistemdeki tüm imalatlar tamamlandıktan sonra uluslar arası düzeyde, konusunda uzman, akredite olmuş bir kuruluşun sistemi test edip kullanılabilir olduğuna ilişkin belge vermesi gerekiyordu. Fakat henüz bu belge alınamadı.

“DİREKLERDE SIKINTI YOK”

Firma yetkilileri ise direklerde sorun olduğuna ilişkin iddiaları ret ederek halatların çekildiğini, tüm malzemelerin hazır olduğunu öne sürdü. Sistemin rahat çalışabilmesi için taşıyıcı direklerin dik olarak değil de biraz yatık olarak dikildiğini belirten yetkililer, “Görenler bu direkler yamuk dikilmiş diyor. Oysaki sistemin çalışabilmesi için özellikle bu şekilde konumlandırıldı. İmalat için gerekli olan tüm pano ve elektrik malzemeleri alındı. Şu an gondol ayarları yapılıyor”diye konuştu. Test amaçlı olarak iki yolcu kabininin montajının yapıldığını, önümüzdeki günlerde orijinal kabinlerin gelmesi ile birlikte sistemin komple devreye alınacağını ifade eden firma yetkilileri bu güne kadar Türkiye genelinde 20′den fazla teleferik projesini hayata geçirdiklerini, Ankara Keçiören’deki teleferik tesislerini de kendilerinin kurduğunu söyledi. İzmirli bir firma olduklarına dikkat çeken yetkililer, Balçova’da kurulmakta olan tesislerin Türkiye’de bu güne kadar kurulmuş en güvenli tesis olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: Ray Haber

 

Bu haber toplam 1960 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim