• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3558
  • Euro 34.9403
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Rohingyalı Müslümanların acil yardım çağrısı

Rohingyalı Müslümanların acil yardım çağrısı
Myanmar'dan kaçan Rohingya müslümanlarını taşıyan bir tekneden acil yardım çağrısı alındı. Malezya açıklarında olduğu tahmin edilen teknedeki 350 kadar Rohingya Müslümanı, terk edildiklerini, üç gündür aç ve susuz olduklarını belirterek acil yardım istedi

Malezya açıklarında olduğu tahmin edilen bir teknedeki 350 kadar Rohingya Müslümanı, terk edildiklerini, üç gündür aç ve susuz olduklarını belirterek acil yardım istedi.

BBC'nin haberine göre, Arakan Project isimli sivil toplum kuruluşunun direktörü Chris Lewa'ya telefonla ulaşan teknedeki bir kişi, aralarında 50 kadın ve 84 çocuğun bulunduğu bir grup Rohingya Müslümanı olarak denizin ortasında terk edildiklerini söyledi.

Lewa'ya üç gündür aç ve susuz olduklarını söyleyen kişi, teknenin tam olarak nerede olduğunu bilmediklerini ve denizde sürüklendiklerini belirtti.

Lewa, teknenin kaptanı ve mürettebatının Taylandlı olduğu bilgisini aldığını ifade ederek, "Rohingya Müslümanları iki aydır denizde yolculuk ettiklerini söylediler. Kendileri için bir tekne ayarlayan kaptan ve mürettebat önceki gün tekneyi terk etmiş. Terk etmeden önce Rohingya Müslümanlarının bulunduğu teknedeki motorun bazı parçalarını almışlar" diye konuştu.

Göçmenler tam olarak nerede olduklarını bilemeseler de Malezya'nın Langkawi adasına yakın bir yerlerde olduklarını tahmin ediyorlar.

Son günlerde yaklaşık 1500 Rohingya Müslümanı ve Bangladeşli göçmenin bulunduğu kaçak teknelerin Malezya ve Endonezya kıyılarına vurduğu açıklanmıştı. Myanmar'dan kaçan yaklaşık 400 Rohingya Müslümanını taşıyan teknenin dün Endonezya'nın batı kıyılarına vurmasının ardından, Malezya'daki Langkawi adasında da binden fazla göçmenin bulunduğu üç tekne kıyıya vurdu.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını  kaybeden Rohingya Müslümanları "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Rohingya Müslümanları, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor. 

Myanmar'da Haziran 2012'de patlak veren Müslümanlara yönelik şiddet olayları nedeniyle bu ülkede yaşayan on binlerce Rohingya Müslümanı, iş bulma hayaliyle Malezya'ya geçebilmek için insan tacirlerinin yardımıyla Tayland'a kaçmıştı. Rohingya Müslümanlarının büyük bölümü, Tayland kıyılarına deniz yoluyla ulaşmıştı. 2014 yılında Tayland'ın güneyindeki ormanlık bölgede insan tacirleri tarafından zorla gizli kamplarda tutulan çok sayıda Rohingya Müslümanı bulunmuştu.

Tayland'ın güneyindeki Songkhla eyaletinde 1 Mayıs'ta gizli bir çalışma kampı tespit edilmiş, polisin burada yaptığı aramada 32 Rohingya Müslümanına ait ceset kalıntıları bulunmuştu. Tayland yönetiminin kamplara ve toplu mezarlara verdiği sert tepkinin ardından bölgede insan kaçakçılığı yapanların korkarak göçmenleri Endonezya ve Malezya kıyılarına bıraktığı sanılıyor.

Bu haber toplam 1514 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim