• BIST 9693.46
  • Altın 2508.517
  • Dolar 32.5733
  • Euro 34.7678
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

4G nedir ve bize neler getirecek?

4G nedir ve bize neler getirecek?
Teknoloji hayatımıza girdiğinden beri önlenemez bir hızla sürekli gelişmeye devam ediyor.

Daha 15-20 sene öncesine kadar cep telefonlarını hayal bile edemezken artık mobil cihazlarımızdan ışık hızında internete bağlanıyor, dünyanın öbür ucundaki insanlarla bile anında iletişim kurabiliyoruz.

Bildiğiniz gibi şu anda mobil cihazlar üzerinde kullandığımız internet teknolojisinin ismi 3G. Fakat son yıllarda 4G adı da sürekli duyulmaya ve etrafta dolaşmaya başladı. En son geçtiğimiz günlerde 4G ihalesinin bedelleri açıklandı. Mayır ayında yapılacak olan ihalenin ardından da 4G 1 Ocak 2016'dan itibaren resmen kullanıcıların hizmetine sunulacak.

Şu anda bütün mobil cihazlarda 2009'dan beri 3G teknolojisi kullanılıyor. 4G teknolojisine geçmeden 3G teknolojisi nedir önce ona bir bakalım.

3G Nedir?

3G mobil cihazlarınız üzerinde geniş bant internet kullanmanızı sağlayan bir bağlantı teknolojisidir. Açılımı 3. (Third) Generation olan ve İngilizce'den Türkçe'ye üçüncü nesil olarak çevirebileceğimiz bu teknoloji ile, cep telefonlarımız ve tabletlerimiz üzerinden ADSL hızında bğalantı sağlayabiliyoruz. Basitçe ifade etmek gerekirse evdeki bilgisayarlarımızda kullandığımız internet hızını ceplerimizde taşıyabiliyoruz.

4G Nedir?

Gelelim 4G'ye. Çok kısa bir süre sonra cep telefonlarımıza ve tabletlerimize 4G gelecek fakat belki de hiç birimiz 4G'nin ne olduğunu ya da bize getireceklerini pek bilmiyoruz. Aslında 3G'nin tanımından 4G hakkında ipucu elde etmişsinizdir.

4G'nin açılımı 4. (Fourth) Generation ve Türkçesi de dördüncü nesil. Yani 4G, mobil operatörler tarafından kullanılan dördüncü nesil kablosuz veri ağlarına verilen bütün teknolojilerin genel adı olarak ifade edebiliriz.

Basitçe anlatmak gerekirse mobil cihazlarınız üzerinden webde gezinmeyi, fotoğraf ve video indirmeyi, görüntülü konuşma yapmayı ve uygulama indirmeyi çok daha hızlı bir şekilde yapmanızı sağlayacak bir teknoloji diyebiliriz.

4G Bize Neler Getirecek?

Belki hatırlıyorsunuzdur, 3G'ye geçtiğimiz zaman telefonlarımızdaki internet hızımız bir anda artmıştı. 4G'ye geçtiğimiz zaman ise telefonlarımızda kullandığımız internetin yaklaşık 10 kat hızlanacağı söyleniyor. Bu da demek oluyor ki dışarıdayken internette gezinme hızınız gözle görülür şekilde artacak.

Örneğin artık daha hızlı video indirebileceksiniz. Diyelim ki 5 dakikalık bir video 3G bağlantı hızında 10 saniyede yüklenirken, 4G bağlantı hızında bu 1 saniyeye düşecek. Gerçekten inanılmaz değil mi?

Bununla birlikte artık sevdiklerinizle görüntülü konuşma yaparken sürekli takılan bir ekranda değil rahat ve akıcı bir ekranda konuşabileceksiniz. Böylece sevdiklerinizle görüşmek için bilgisayar başına geçmek zorunda kalmadan, örneğin FaceTime ile rahatça görüşme yapabileceksiniz.

Yine 4G ile uygulamalardan aldığınız verim de çok yükselecek. Sadece uygulamaları indirirken indirme hızı değil aynı zamanda kullanırkenki hızı da artacak. Örneğin Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal ağlara çok daha hızlı bir şekilde fotoğraf paylaşabileceksiniz.

4G Kullanmak İçin Ne Yapmam Gerekiyor?

4G'den faydalanmak için tabi ki öncelikle 4G desteği olan bir mobil cihaza; telefona ya da tablete ihtiyacınız var. Şu anda marketlerde olan iPhone 6, Samsung Galaxy s6, HTC One M9, iPad Air 2, Sony Xperia Z4 gibi pek çok mobil telefonda ve tablette 4G desteği bulunuyor. Fakat bu markaların daha önceki modellerinde 4G olmayabiliyor. Bu yüzden yeni bir telefon ya da tablet alırken  4G desteği olup olmadığına dikkat etmenizi öneririm.

Bununla birlikte 4G'den etkili bir şekilde faydalanabilmek için iyi bir çekim gücü de gerektiğini ekleyelim. Yani çekim gücünün az olduğu yerlerde yine internet hızınızda düşüş yaşayabilmeniz mümkün. Ayrıca yine hızda artış olacağı için 4G ile birlikte daha yüksek kotalı internet paketlerini tercih etmeniz daha doğru olacaktır diye düşünüyorum.

Hayatımıza pek çok kolaylık getirecek ve her alanda hızlanmamızı sağlayacak 4G teknolojisini biz merakla bekliyoruz. Ya siz?

Bu haber toplam 1294 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim