• BIST 9084.61
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Türkiye'nin ilk uydu merkezi açıldı

Türkiye'nin ilk uydu merkezi açıldı
Türkiye'nin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıldı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) bünyesinde Göktürk-1 Uydu Programı kapsamında kurulan Türkiye'nin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı.

Merkezin açılış törenine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Vekili Mehmet Çelik, TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Türksat Genel Müdürü Ensar Gül, bazı milletvekilleri, bürokratlar ve büyükelçiler de katıldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından merkezin açılışını gerçekleştirdi.

Özel önlük giyip, bone ve galoş takan Erdoğan, Bakanlar Yılmaz ve Bilgin ile beraberindekiler merkezi gezdi.

Merkezde incelemelerde bulunan Erdoğan, ilgililerden bilgi aldı. 

Açılıştan notlar

USET Merkezi'nin açılış törenine gelişi sırasında, ellerinde Türk bayrakları bulunan vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sevgi gösterisinde bulundu. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, proje sunumu ve USET Merkezi'nin tanıtım videosunun gösterimi yapıldı.

Törende, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Göktürk-1 uydusunun maketini takdim etti.

Uluslararası uzay projelerine de hizmet verilecek

Merkezde, Göktürk-1 Uydusu ile Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın montaj yapımı, ileri entegrasyon ve çevresel testleri gerçekleştirilecek.

Yatırım maliyetleri Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve TÜRKSAT AŞ tarafından karşılanan merkezin işletmesi TUSAŞ tarafından yapılacak. Yaklaşık 3 bin 800 metrekarelik merkezde, kütlesi 5 tona kadar olan birden fazla uydunun aynı anda montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Uluslararası uzay projelerine de hizmet verilecek merkezde, ilk olarak Göktürk-1 Uydusu'nun ileri entegrasyon ve çevresel testleri yapılacak. Uydu bu testlerin ardından fırlatma sahasına TUSAŞ'tan gönderilecek.

Türkiye, dünyada az sayıda ülkede bulunan bu tesisle uzay sistemleri montaj, entegrasyon ve test hizmetleri alanında uluslararası oyuncu konumuna gelecek. 

Merkez, askeri havaalanına doğrudan bağlantısı sayesinde uydunun karayoluyla taşınması gerekliliğini ortadan kaldıracak, emniyet, maliyet ve risk yönetimi açısından büyük avantaj sağlayacak.

Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın da yapımı da bu merkezde gerçekleştirilecek.

USET'teki test sistemleri

Merkezdeki uydu testleri, oluşabilecek elektromanyetik etkileşimlerin saptanabilmesi ve uydu üzerindeki ekipmanın elektromanyetik açıdan birbiriyle uyum içinde çalıştığının doğrulanması amacıyla dış ortamdan arındırılmış odada yapılacak.

Elektro-dinamik sarsıcılarla gerçekleştirilecek titreşim testlerinde ise fırlatıcının harekete geçmesiyle ortaya çıkan mekanik yüklerin uyduya etkisi gözlemlenecek. Fırlatıcının hareketinden bir süre sonra üzerindeki yakıt tanklarını bırakması, uydunun fırlatıcıdan ayrılması gibi safhalarda ortaya çıkan şok yüklerinin testleri gerçekleştirilecek.

Fırlatılmadan önce güneş panellerinin uzayda doğru bir şekilde açılacağının ve patlayıcı cıvatalardan kaynaklanan şok kuvvetinin uyduya ve güneş panellerine zarar vermeyeceğinin doğrulanması, Güneş Paneli Açılma Test Düzeneği kullanılarak gerçekleştirilecek.

Çevresel ve işlevsel testlerden başarıyla çıkan uydu, ancak bu aşamalardan geçtikten sonra fırlatıcıya gönderilmek üzere hazır hale gelecek.

Bu haber toplam 1549 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim