• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Donanmamız 200 bin tona yaklaştı

Donanmamız 200 bin tona yaklaştı
Preveze Deniz Zaferi ve Deniz Kuvvetleri Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Oramiral Bostanoğlu, Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında toplam 48 bin tonluk 23 platformdan oluşan donanmanın, bugün yaklaşık 200 bin tona yaklaştığını açıkladı.
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında toplam 48 bin tonluk 23 platformdan oluşan donanmanın, bugün yaklaşık 200 bin tona yaklaştığını bildirdi. Açıklamada, 134 muharip ve yardımcı sınıf gemi, 50 hava vasıtası, Amfibi Deniz Piyade Taburları, Sualtı Taarruz, Sualtı Savunma ve Kurtarma Timleri ile milletin denizlerdeki hak ve menfaatlerinin korunmasının yanı sıra bölgesel, küresel barış ve istikrarın tesis edilmesine de katkı sağladığı kaydedildi.
 
‘Preveze Deniz Zaferi’nin 476. yıl dönümü ve ‘Deniz Kuvvetleri Günü’ dolayısıyla kutlama mesajı yayımlayan Bülent Bostanoğlu, bugünü, tarihi şan ve şerefle dolu olan Türk bahriyesinin Akdeniz’deki hâkimiyetini Avrupa’nın en güçlü donanmalarına kabul ettirdiği, harp tarihinin altın sayfalarından birisini olduğuna işaret etti. Bostanoğlu, 16. yüzyıl başlarında, zamanın denizci milletlerinin, Türklerin mavilikler için gösterdikleri gayretleri küçümseyip, 'kürek çekmeyi bile bilmeyen bir millet' olarak gördüklerini hatırlatarak, Avrupalı devletlerin bu görüşlerinde ne kadar yanıldıklarını kısa bir süre sonra anlayıp, ‘kürek çekmeyi bile bilmeyen Türklerin, 16. yüzyıldan itibaren donanmalarını yapısal ve teknolojik olarak daha kurumsal hale getirişine ve Akdeniz’in Türk donanmasının egemenliğine geçmesine şahit olduklarını kaydetti.
 
Bostanoğlu, geçmişinde Preveze Deniz Zaferi gibi birçok gurur tablosu bulunan Türk donanmasının, bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği 'Mükemmel ve kaadir bir donanmaya sahip olmak' direktifi doğrultusunda 16. yüzyıldaki görkemli dönemin ardından Türk denizcilik tarihinin en güçlü ikinci dönemini tekrar yakalamak yolunda emin adımlarla yürüdüğünü vurguladı. Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında toplam 48 bin tonluk 23 platformdan oluşan donanmanın, bugün yaklaşık, 200 bin tonluk 134 muharip ve yardımcı sınıf gemi, 50 hava vasıtası, Amfibi Deniz Piyade Taburları, Sualtı Taarruz, Sualtı Savunma ve Kurtarma Timleri ile milletin denizlerdeki hak ve menfaatlerinin korunmasının yanı sıra bölgesel, küresel barış ve istikrarın tesis edilmesine de katkı sağladığını belirten Bostanoğlu, "Bu gücün idame edilmesi ve geleceğe hazırlanmasının arka planında, erinden amiraline, işçisinden mühendisine kadar, Deniz Kuvvetlerimizin sahip olduğu nitelikli insan gücü, teknoloji ile birleşen ve asırlara dayanan bilgi birikimi ile Çakabey’den bugünlere uzanan şanlı tarihi mirasımız bulunmaktadır." dedi.
 
‘DÜNYADA SÖZ SAHİBİ OLMAK İÇİN, TÜM DENİZLERDE VAR OLMAK’ İLKESİ
 
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, mesajında şu görüşlere yer verdi: "Türk donanması, yüzlerce yıl boyunca büyük gayretler sarf edilerek, denizin tuzu, terinin tuzuna karışan kahraman bahriyeliler tarafından oluşturulmuş ve sürekli gelişim göstererek bugünlere gelmiştir. Tarihimizden aldığımız dersler ve Atatürk’ün gösterdiği hedef doğrultusunda; ‘Anavatanda güvende olmak için, denizde güçlü olmak / Dünyada söz sahibi olmak için, tüm denizlerde var olmak’ ilkesi ile çıktığımız rotada, Deniz Kuvvetlerimize bağlı gemilerle son 1 yılda, yaklaşık 1,5 milyon deniz mili seyir icra edilmiştir. Dünyanın çevresinin, yaklaşık 70 kez dolaşılması anlamına gelen bu mesafe, aynı zamanda, Deniz Kuvvetlerimizin çevre denizlerimiz başta olmak üzere, dünya denizlerinde başarıyla sancak ve varlık gösterdiğinin, denizlerdeki hak ve menfaatlerimizi etkinlikle koruduğunun da somut bir göstergesidir.
 
Türk denizcilik gücünün kurucusu ve lideri olan Deniz Kuvvetlerimiz,son bir yıllık dönemde çevre denizlerimize ilave olarak, Batı Akdeniz, Hint Okyanusu, Kızıldeniz, Arap Denizi, Atlantik Okyanusu, Kuzey Denizi ve Baltık Denizi ile Afganistan ve Kosova’da büyük bir başarı ile görev icra ederek, Ay Yıldızlı şanlı bayrağımızı 'Ufuk ötesi'ne taşımış, bir yandan harbe hazırlık seviyesini her geçen gün artırırken, bir yandan da savaş dışı harekât görevleri ile bölgesel ve küresel dostluk köprülerinin tesis edilmesine katkı sağlamıştır."
 
Bostanoğlu, Preveze Deniz Zaferi’ni tarihe altın harflerle yazdıran kahraman komutan ve leventlerin taşıdığı inanç ve ruhla, en modern milli savaş gemilerini, milli silah ve savaş yönetim sistemlerini öz kaynaklarımızla inşa edip, denizcilikte en üstün eğitim seviyesine ulaşarak Türk Deniz Kuvvetleri mensuplarına verilen görevleri başarıyla yerine getireceklerine ve denizlerdeki hak ve menfaatlerin korunmasında atalardan alınan şerefli sancağı daha da yükseklere taşınacağına tüm kalbiyle inandığını vurguladı.
 
Oramiral Bülent Bostanoğlu sözlerini, "Denizleriniz sakin, ufkunuz açık, pruvanız neta olsun." temennisiyle tamamladı.
 
Bu haber toplam 2554 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim