• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

Fransa Mistral’leri satacak ülke arıyor, alıcılar arasında Türkiye'nin de adı geçiyor

Fransa Mistral’leri satacak ülke arıyor, alıcılar arasında Türkiye'nin de adı geçiyor
Fransa yönetimi, Ruslara satmaktan vazgeçtiği 2 adet Mistral tipi helikopter gemisi için müşteri arayışına girdi. Potansiyel alıcılar arasında Türkiye de var.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Ukrayna krizi döneminde Rusya’ya satmaktan vazgeçtiği 2 adet Mistral sınıfı helikopter gemisini satacak ülke arıyor. Rusya’nın gemiler için yaptığı ödemeyi ve yolladığı teçhizatı geri vermeyi kabul eden Hollande yeni müşteri bulmakta sorun çekmeyeceklerini söylerken, Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian ise şimdiden yeni alıcı bulduklarını iddia etti, ancak alıcının hangi ülke olduğunu belirtmedi. Associated Press ajansı, savunma sektörü uzmanlarına dayandırdığı haberinde gemilerin potansiyel alıcısı olarak Türkiye, Hindistan, Kanada, Avustralya ve Singapur’u saydı.

Ankara isteyebilir

İngiliz savunma araştırma şirketi IHS Jane’s analistlerinden Ben Moores, bahsi geçen ülkelerin birçoğunun 2022’den önce donanmalarına yeni gemi alma ihtiyacında olmadıklarını, buna karşın Türkiye ve Hindistan’ın talip olmaları halinde Mistral’leri daha erken isteyebileceklerini ifade etti. Fransa’nın 2011’de yaptığı 1.3 milyar dolarlık anlaşmanın ardından inşalarına başladığı gemiler halen Saint Nazaire Limanı’nda tutuluyor. Uzmanlar bir tanesi halen yapım aşamasında olan gemilere müşteri çıkmaması halinde, Mistral’lerin bakım masraflarının da Paris’e sorun çıkaracağını öngörüyor. Fransa, geçen yıl Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasıyla sonuçlanan Ukrayna krizi sırasında ayrılıkçılara verdiği desteğe tepki olarak Rusya’ya gemileri teslim etmeme kararı almıştı

Operasyon amaçlı

Fransız Donanması’nda 4 adet bulunan Mistral sınıfı helikopter gemileri, 16 helikopter, 700 asker ve 50 zırhlı araç taşıyabiliyor. Tanesi yaklaşık 600 milyon dolara mal olan Mistral’ler, denizaşırı ülkelerde operasyon yapılmasına imkan tanıyor.

Bu haber toplam 3155 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim