• BIST 9079.97
  • Altın 2321.89
  • Dolar 32.3537
  • Euro 34.8639
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Turizmin 2015 rotası belli oldu

Turizmin 2015 rotası belli oldu
40 milyon turistin Türkiye'yi ziyaret edeceği öngörülen 2015 Yılı Programında; Kış Turizmi Master Planı hazırlanması, yeni işletmecilik modelleri geliştirilmesi ve bazı ülkelerde kültür ve tanıtma müşavirlikleri faaliyete geçirilmesi yer alıyor.
2015 Yılı Programı'na göre, turizmde nitelikli iş gücü, tesis ve hizmet kalitesiyle uluslararası marka haline gelinmesi hedefleniyor. Turizm sektöründe daha üst gelir grubuna hitap edecek şekilde turizm ürün ve hizmetlerinin çeşitlendirilmesi ve iyileştirilmesi, turizm değer zincirinin her bileşeninde kalitenin artırılması ve sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde bölgesel kalkınmada öncü bir sektör haline gelinmesi amaçlanıyor. 
 
Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının ise gelecek yıl yüzde 5,3 artışla 39,2 milyon, turizm gelirlerinin yüzde 6,9 artışla 36,5 milyar dolar olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. 
 
Sektörde, doğal ve kültürel değerlerin koruma-kullanma dengesinin gözetilmesi ve nitelikten ödün vermeden sürdürülebilir büyümenin gerçekleştirilmesi bekleniyor. 
 
Kış Turizmi Master Planı hazırlanacak
 
Gelecek yıl, kış turizmine yönelik yatırımlarda etkinlik ve sürdürülebilirliğin artırılması amacıyla Kış Turizmi Master Planı hazırlanacak. Strateji kapsamında bölgenin kış turizmi potansiyeli değerlendirilerek öncelikli alanlar belirlenecek, kış turizmi merkezlerine yönelik yatırım planlaması yapılacak ve kış turizm merkezlerinde yeni işletmecilik modelleri geliştirilecek. 
 
Yat limanı yatırımlarının doğru yerde ve uygun kapasitede yapılmasını amaçlayan çalışma katılımcı bir anlayışla yapılacak. 
 
Bu ülkelerin kültür ve tanıtma müşavirlikleri faaliyete geçirilecek
 
Bangkok (Tayland), Cakarta (Endonezya), Seul (Güney Kore), Bişkek (Kırgızistan), Tiflis (Gürcistan), Dublin (İrlanda), Bükreş (Romanya), Amman (Ürdün), Buenos Aires (Arjantin), Pretorya (Güney Afrika) ve Nairobi (Kenya) kültür ve tanıtma müşavirlikleri faaliyete geçirilecek.  
 
Gelecek yıl Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli yaklaşık 4 bin işletmede Turizm İşgücü Araştırmasının tamamlanması ve 4 bin kişinin mesleki eğitim alması sağlanacak. Araştırma kapsamında, çalışanların niteliklerine yönelik bilgilerin yer aldığı bir veritabanı oluşturulacak ve sürekli güncel tutulacak olan veritabanı projeler, akademik çalışmalar ve eğitim programları için bir yol haritası niteliği taşıyacak. 
 
Termal turizmde yeni dönem
 
Termal kaynakların hangi hastalıklar için kullanılacağına dair çalışmalar yapılacak, sonuçlar pazarlama kanallarında etkin bir şekilde kullanılacak. Türkiye'de aktif olan kurumlardan özellikle termal turizmi hizmeti sunabileceklerinin listesi, tesislerin kapasiteleri ve hizmet sunum altyapılarını da içerecek şekilde belirlenecek. Öncelikli olarak imar planı çalışmalarının yapılması, jeotermal su dağıtım hattı projelerinin oluşturulması, planlama çalışması tamamlanan yerlerde altyapı çalışmalarının başlatılması sağlanacak. 
 
Bilgi sistemi altyapısı kurulacak
 
Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığından günlük veri transferine, tek kaynaktan istatistik üretimine ve turizm istatistiklerine ilişkin rapor ve bültenlerin kullanıcı dostu bir ara yüz aracılığıyla oluşturulmasına imkan veren bilgi sistemi altyapısı kurulacak. 
 
Turizm geliri katlanarak büyüyor 
 
Programa göre, gelecek yıl Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretc¸i sayısının da yüzde 5,3 yükselişle 39,2 milyon olacağı öngörülüyor. Gelecek yıl, yurt dışına çıkacak vatandaş sayısının ise yüzde 4,3 artışla 8,4 milyon olması bekleniyor. 
 
Turizm gelirlerinin yüzde 6,9 artışla 36,5 milyar dolar olarak gerçekleşmesi tahmin edilirken, sektör giderlerinin ise yüzde 6,6 yükselişle 6,1 milyar dolar olarak gerçekleşeceği öngörülüyor. 
 
Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli yatak sayısının 830 bin, belediye belgeli yatak sayısının 503 bin olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. 
 
 
Bu haber toplam 2587 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim