• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

Antalya'da transit yolcu uygulamasına son

Antalya'da transit yolcu uygulamasına son
Antalya Havalimanı'nda yaklaşık 5 yıl önce başlatılan transit yolcu uygulaması gerekçe gösterilmeksizin kaldırıldı.

İstanbul ya da diğer illerden aktarmalı olarak Antalya'ya uçan yolcular bir aydır, iç hatlardan çıkamıyor. Bunun yerine otobüslerle dış hatlar terminaline taşınıyor. Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı'na yaptıkları itirazlardan sonuç alamayan iş dünyası ve turizmciler uygulamaya tepki gösteriyor.

Yılda 2 milyon transit yolcuya hizmet veren Antalya'ya, yurt dışından İstanbul ya da başka bir il üzerinden aktarmalı uçan yolculara kolaylık olması için son 5-6 yıldır Türkiye'ye örnek olacak bir uygulama gerçekleştiriliyordu. Yurt dışından İstanbul'a uçanlar, burada pasaport kontrolünden geçtikten sonra iç hatlardan Antalya'ya uçuyordu. Antalya'ya gelen bu yolcular ise buradaki iç hatlar terminalinde oluşturulan ayrı bir bölmeden bavulunu alarak, oteline ya da evine geçiyordu. İşleri kolaylaştırmak ve zaman kaybının önüne geçmek için, gelen yoğun talepler üzerine başlatılan uygulama yaklaşık bir ay önce hiç bir gerekçe göstermeden sonlandırıldı. Antalya Havalimanı'na inen transit yolcular, görevli eşliğinde toplanıp, iç hatlardan dış hatlara götürecek otobüse bindiriliyor. Dış hatlara taşınan transit yolcular burada valizlerini aldıktan sonra limandan ayrılabiliyor.

Yüzde 65'i transit yolcu

Konuyu Antalya Ticaret Ve Sanayi Odası'nın (ATSO) temmuz ayı meclis toplantısında gündeme getiren Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, yılda 2 milyon transit yolcuya hizmet veren Antalya'ya gelen her uçağın yüzde 60-65'nin transit yolculardan oluştuğu bilgisini verdi. Yeni uygulamanın zaman kaybının yanı sıra sinirlerin gerilmesine yol açtığını belirten Budak, bir an önce eski uygulamaya dönülmesini istedi. Geçtiğimiz hafta işadamları ile gerçekleştirdikleri Kazakistan seyahatinin ardından İstanbul aktarmalı olarak Antalya'ya döndüğünü anlatan Budak, "Sorun büyük. Turist gelsin diye canımız çıkıyor, fakat küçük uygulamalar turisti caydırıyor." dedi. İstanbul'a indikten sonra pasaport çıkışı için ciddi bir süre beklediklerini, bu nedenle sinirlerin gerildiğini dile getiren Budak, "Geliyorsunuz bir de burada bununla karşılaşıyorsunuz. Bunlar zor işler değil, organizasyon işi. Muhatap sektörle konuşmadan, istişare etmeden yapılan işin sonucu bunlar. O yüzden acilen düzeltilmesini yetkililerden bekliyoruz." diye konuştu.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman da bizzat Gümrük ve Ticaret Bakanı Bakan Hayati Yazıcı nezdinde girişimde bulunmalarına rağmen sonuç alamadıklarına değinerek, "Bakana, müsteşara, herkese 'Niye bu uygulamayı kaldırdınız? Gerekliydi' diyoruz. 'Bir tek Antalya'da uygulama var, diğer illerimizde yok. Zor oluyordu' diyorlar. Tek gerekçe bu." şeklinde konuştu.

Yabancılar için durumun daha da vahim olduğunu belirten Hacısüleyman, yolcuları görevlendirmekle görevli kişinin Türkçe dışında sadece İngilizce anons yapabildiğine değinerek, Rusça, Fransızca gibi farklı dilleri kullananların bu uygulamadan haberlerinin olamadığını söyledi. Antalya'ya gelen yolcuların uygulamadan haberi olmadığını ifade eden Hacısüleyman tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Bir ay önceki uygulama şöyleydi. Hiç kimseye bir şey sorulmazdı. Herkes uçaktan iner, iç hatlardan valizini almaya giderdi. Bir camlı bölme vardı. Yurt dışından geldiysem oradan alırdım valizimi. Oraya da iki tane gümrük memuru koyuyorlardı. Onlar da yurt dışından transit gelen yolcuların valizlerini x-ray'dan geçiriyorlardı. Hepimiz tek yerden çıkıyorduk. Şimdi kapıda biri duruyor 'Sen şuraya, sen şuraya'. Ellerinde yolcu sayısı belli. Diyelim ki 36 kişi aktarmalı geldi. Otobüste 35 kişi var. Beni de hareket ettirmiyor. Ben İstanbul'dan geldim niye tutuyorsun. 'Bir kişi var, çıkışını oradan yapması gerekiyor' diyor. En az yarım saat bekliyorsun orada."

www.ulasimonline.com

Bu haber toplam 876 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim