• BIST 8708.17
  • Altın 2242.45
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1585
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C

Sabiha Gökçen Havalimanı devredildi

Sabiha Gökçen Havalimanı devredildi
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım; "Türk Sivil Havacılığı, son beş yıl içerisinde dünya istatisliklerini alt üst edecek şekilde bir büyüme göstermiştir" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım; "Türk Sivil Havacılığı, son beş yıl içerisinde dünya istatisliklerini alt üst edecek şekilde bir büyüme göstermiştir" dedi.

Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı'nın işletilmesi ve yeni dış hatlar terminal binasının inşası ihalesinin sözleşmesi, Savunma Sanayi Müsteşarlığı yetkilileri ile ihaleyi kazanan Türkiye'den Limak Holding ile Hindistan'dan GMR ve Malezya'dan MAHB şirketlerinin oluşturduğu ortak girişim grubu tarafından kurulan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. yetkilileri arasında imzalandı.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nda gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türk sivil havacılığının, son beş yıl içerisinde dünya istatistiklerini altüst edecek şekilde bir büyüme gösterdiğine işaret etti.

Yıldırım, dünyada sivil havacılık büyümesi ortalama yüzde 5-6 olurken Türkiye'de son 5 yıl içerisinde iç hatlarda yüzde 400, dış hatlarda da yüzde 200'lük bir büyümeyi gerçekleştirdiklerini anlattı.

Trafik değerlerine bakıldığında 2003 yılında iç hatlarda toplam yolcu sayısı yaklaşık 8,5 milyon iken, 2007 yılı sonuna gelindiğinde bu sayının 32 milyonu aştığını vurgulayan Yıldırım, dış hatlarda da bu rakamın 20 milyon yolcudan 40 milyon yolcuya çıktığı söyledi. Göstergelerin, trafikteki bu artışın devam edeceğini ortaya koyduğunu belirten Yıldırım, bu artışın en önemli nedeninin, ''Türkiye'de 2003 yılında başlayan güçlü bir yönetim ve onun doğal sonucu olarak sağlanan güven ve istikrar'' olduğunu vurguladı.

Türkiye'den 3 saatlik uçuş ile 52 ülkeye ulaşılabildiğini, bunun başka bir ülkede mümkün olmadığını dile getiren Yıldırım, ''Bu özelliğiyle Türkiye, doğudan batıya, batıdan doğuya bir transfer merkezi olmaya en yakın ülke konumundadır'' dedi.

Ortak girişim grubunun küresel yatırımın sadece batıdan değil, Asya-Pasifik ülkelerinden de geldiğini en somut örneğiyle gösterdiğini ifade eden Yıldırım, ''Ortak girişim grubuna, ülkemize, ülkemizin geleceğine duydukları güven için teşekkür ediyorum'' diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Gönül yaptığı konuşmada, Sabiha Gökçen Havaalanı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na ait sivil bir havaalanı olduğunu hatırlatarak, 2003 yılında faaliyete geçen Sabiha Gökçen Havaalanı'nın açıldığı ilk dönemde arzu edilen trafiğe ulaşmadığını ve kamuoyu nezdinde hak ettiği değeri elde edemediğini söyledi.Buna karşılık, 2002 yılından itibaren başlatılan ve Ulaştırma Bakanlığı ile koordineli olarak yürütülen gayretli çalışmalar neticesinde havaalanının yüksek ölçüde bir trafiğe ulaştığını belirten Gönül, artan bu trafik sonucunda havaalanının mevcut tesislerinin tam kapasiteye ulaştığını ve ilave yatırımların kaçınılmaz hale geldiğini anlattı.

Gönül, bu noktada Savunma Sanayi İcra Komitesi'nce alınan karar doğrultusunda yeni yapılacak yatırımların, kamudan kaynak çıkışı olmayacak şekilde ''yap-işlet-devret'' modeliyle gerçekleştirilmesinin amaçlandığını ve 9 Temmuz 2007 tarihinde başarılı bir ihalenin gerçekleştirildiğini kaydetti.

Gönül, bugün imzalanan sözleşmeyle 2 ay süre içerisinde mevcut tesislerin devir teslim işlemlerinin tamamlanarak ortak girişim grubunca işletime alınması ve yeni terminal binası inşaatının başlatılmasının planlandığını söyledi.

Bu projelerin hayata geçirilmesinin Türkiye'nin Hindistan ve Malezya ile ilişkilerini daha da geliştireceğini ifade eden Gönül, sözleşmenin, bir dünya şehri olan ve 2010 yılında Avrupa kültür başkenti ilan edilen İstanbul'un benzer metropollerdeki hava trafiği rakamlarına kısa sürede ulaşması ve Sabiha Gökçen Havaalanı'nın Türkiye'nin dünyaya açılan bir prestij yatırımı olması açısından da büyük önem taşıdığını söyledi. Gönül, ''Diğer yandan, yakın tarihe kadar bir masraf kapısı olan bu havaalanından sağlanacak gelirin ülkemiz savunma sanayinin geliştirilmesinde ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyon ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılacak olması, sözleşme kapsamında gerçekleştirilecek olan faaliyetlerin ülkemiz açısından önemini biraz daha arttırmaktadır'' dedi.

3 Mayıs'ta Sabiha Gökçen'de temel atma merasiminin de yapılacağını belirten Gönül, bu temel atmanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde olacağını söyledi. Projenin gerçekleşmesinde Ulaştırma Bakanlığı'nın çok büyük katkısı bulunduğunu ifade eden Gönül, şunları kaydetti: “Ulaştırma Bakanlığı, bize çok yardımcı oldu. Beraber imzalanan protokol sayesinde bugünkü trafiğe ulaştık. Bugünkü trafiğe ulaşmasaydık herhalde ortak girişim grubu, bu işe bu şekilde girmeye cesaret edemezdi. Onlar için de çok güzel bir örnek oldu.”

Sabiha Gökçen'in ''havacılık tarihinin mümtaz bir siması'' olduğunu da hatırlatan Gönül, ''Böyle bir tarihi şahsiyetin ismini taşıyan havaalanına en layık bir şekilde abidevi bir eser yapılacağına inanıyoruz'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı yetkilileri arasında sözleşme imzalandı.

Sözleşmeye göre, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş., 20 yıllık kullanım hakkı için 1.932 milyar Avro KDV bedel ödeyecek. Şirket ayrıca, 250 milyon Avro tutarında yatırımla 10 milyon yolcu kapasiteli dış hatlar terminali ve ekleri, 3 katlı 4 bin 500 araç kapasiteli otopark ile 60 odalı havaalanı otelini inşa ederek, 20 yıl süre ile işletecek.

İmza törenine, Gönül ve Yıldırım'ın yanı sıra Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi Chitra Narayanan ile Malezya'nın Ankara Büyükelçisi Saipul Anvar Abdul Muin de katıldı.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 135068 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim