• BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C

Boeing ve Fraport, yenilikçi teknolojiler sergiliyor

Boeing ve Fraport, yenilikçi teknolojiler sergiliyor
Havacılığı ileriye taşıyan yenilikçi teknolojileri sergilemek üzere Boeing ve Fraport tarafından Frankfurt Havaalanı’nda düzenlenen Boeing ecoDemonstrator European Expo bugün başladı.

Havacılığı ileriye taşıyan yenilikçi teknolojileri sergilemek üzere Boeing ve Fraport tarafından Frankfurt Havaalanı’nda düzenlenen Boeing ecoDemonstrator European Expo bugün başladı. Aralarında sektör paydaşları, öğrenciler ve çalışanların olduğu 1000’in üzerinde konuk, önümüzdeki iki gün boyunca teknoloji sergisine katılmak ve 2019 Boeing ecoDemonstrator test uçağındaki teknoloji projelerini incelemek için fuara kayıt yaptırdı. Bu yılki fuarda, bir adet Boeing 777, 50’nin üzerinde projeyi test etmek üzere “test uçağı” olarak hizmet verecek.

Fraport AG Havacılık ve Altyapı Yönetici Direktörü Dr. Pierre Dominique Prümm, “Önümüzdeki iki gün boyunca Frankfurt Havaalanı’nda Boeing ile ortaklaşa düzenlediğimiz ecoDemonstrator European Expo’ya ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Fuarda sektör, üniversiteler ve araştırma enstitülerinden ortaklarla birlikte sunulan teknoloji projeleri, havacılık sanayiinde gelecekte karşılaşılması muhtemel zorlukların üstesinden gelmek için birlikte çalıştığının göstergesidir.” dedi.

Boeing ecoDemonstrator 777, ABD’nin Seattle şehrinden Frankfurt Havalimanı’na, sürdürülebilir bir yakıt karışımı kullanarak Pazartesi günü ulaştı. Bu hafta Perşembe günü uçağın Frankfurt’tan ayrılışı dahil olmak üzere tüm test uçuşları, karbondioksit emisyonunu azaltmak ve yakıtın kullanıma hazır olduğunu göstermek için sürdürülebilir yakıt ile gerçekleştirilecek.

Boeing Avrupa Başkanı Sir Martin Donnelly, “ecoDemonstrator programı, uçmayı daha güvenli, daha sürdürülebilir, etkin ve keyifli hale getirmek için gelecek vaat eden teknolojileri, laboratuvar ortamından gökyüzüne test edip onaylamak üzere taşıyor. ecoDemonsrator’un en önemli bileşenlerinden biri, teknolojileri birlikte test etmek ve havacılıkta inovasyonu geliştirme yolunda öğrenilenleri paylaşmak üzere dünya çapında sanayi ortaklarıyla işbirliğidir.” dedi.

Bu yıl, DLR, Diehl Aviation, Fraport AG, Kaiserslautern merkezli Adient Aerospace gibi birçok Almanya merkezli firmanın yanı sıra, üniversite ve araştırma enstitülerinin aralarında bulunduğu çok sayıda sanayici ve araştırmacı ortak projelere katkı veriyor.

Yaklaşık 450 çalışanıyla Frankfurt Havaalanı’nın çok yakınında güçlü bir varlığa sahip olan ve Boeing Satış Sonrası Hizmetler bünyesinde faaliyet gösteren Digital Solutions & Analytics grubu, European Expo’da ve Boeing ecoDemonstrator programına katkı veren önemli ortaklardan biri.

Bu yıl test edilen teknolojiler birçok alanı kapsamakta:

Güvenliği artırmak ve verimliliği optimize etmek: Hava trafik kontrolörlerini, pilotları ve havayolu operasyon merkezlerini birbirine bağlayan ve Seattle-Frankfurt uçuşu sırasında kullanılan dijital bir iletişim sistemi, radyo frekansı yoğunluğunu azaltarak güvenliği artırmanın yanı sıra, yakıt kullanımını ve emisyonu azaltmak üzere rotayı optimize ederek verimliliği artırıyor.

Boeing ve NASA işbirliği ile geliştirilen ve şekil hafıza alaşımı adını taşıyan teknoloji, uçak kanatlarındaki vorteks jeneratörlerinin ısıya duyarlı olarak hareket etmesini mümkün kılıyor. Kanatın üst kısmındaki bu küçük yüzgeçler, aerodinamik performansı artırmak için havanın daha sıcak olduğu yerlerde uçağın iniş ve kalkışı sırasında dikleşiyor. Kendilerine ihtiyaç duyulmayan seyir irtifasındaki soğuk ortamlarda ise kanatlara yapışarak sürtünmeyi azaltıyor.

Sürdürülebilir materyaller: Uçağın alüminyum altyapısındaki çürümeyi önlemek için kullanılan kromat olmayan bir primer, üretim sırasındaki sağlık sorunlarını azaltmak üzere test edilecek. Ayrıca, tuvalet kabinlerinden birindeki geri dönüştürülmüş karbon kompozit fiberden yapılan nem emici bir zemin test edilecek; bu sebeple, uçağın kabin zemini geri dönüştürülmüş halıyla kaplanmış durumda.

Havayolu güvenilirliğini artırmak ve yolcu deneyimini geliştirmek: Uçak mutfağı, koltuğu ve tuvaletlerini akıllı hale getiren bağlantılı kabin teknolojileri değerlendirilecek. Bu araçlardan gelen gerçek zamanlı veri, kabin personelini arızalı ekipman veya yiyecek ve içeceklerin yeri konusunda bilgilendirebilmesi söz konusu. Bu bilgi, havayolu şirketlerinin ikram envanterlerini zamanla daha iyi yönetmelerini ve kabin parçalarını bozulmadan önce değiştirmelerini sağlayarak verimlilik ve güvenilirliği artırmaya yönelik tahmini matematiksel analizleri destekleyebiliyor. Bu teknolojiler, bir akıllı kabin endüstrisi konsorsiyumu tarafından geliştirilmekte olan standart ağ omurgasını da test ediyor.

Boeing ecoDemonstrator programı ilk kez 2012 yılında gökyüzü ile buluştu. Beş uçak üzerinde 100’den fazla teknoloji denendi. Bu teknolojilerin üçte birinden fazlası hayata geçirildi. Yaklaşık yarısı üzerinde de geliştirme çalışmaları halen devam etmekte.

Bu haber toplam 1592 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim