• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Türk Hava Yolları'ndan, Boeing'e 737 MAX davası

Türk Hava Yolları'ndan, Boeing'e 737 MAX davası
ABD'li uçak üreticisi Boeing'in en büyük müşterilerinden biri olan Türk Hava Yolları, 737 MAX krizinin verdiği zarar yüzünden Boeing'e dava açmaya hazırlanıyor.

Dünya’nın en büyük uçak üreticilerinden Boeing, son zamanlarda 737 MAX uçağıyla fazlasıyla gündeme gelmişti. Şirketin iki 737 MAX modeli uçağı, Endonezya ve Etiyopya’da 5 ay arayla düşmüş ve tüm 737 MAX uçakları yere indirilmişti. 737 MAX uçaklarını yere indiren bir havayolu da Türk Hava Yolları idi.

Türk Hava Yolları, satın aldığı uçakları kullanamaması nedeniyle birçok zararla yüz yüze geldi. Bu nedenle şirket, uçaklar ile ilgili belirsizliğin sürmesi ve süreç ile ilgili nitelikli açıklamanın yapılmaması nedeniyle üretici şirket Boeing’e dava açmaya hazırlanıyor.

Halihazırda 75 adet Boeing 737 MAX tipi uçak siparişi bulunan şirket, 2019 yılı itibarıyla teslim almış olması gereken 24 uçağı yaşanan sorun nedeniyle operasyonlarında değerlendiremiyor. Bu durumun Türk Hava Yolları’na fazlasıyla olumsuz etkileri oldu. Şirket, operasyon stratejisini bu uçaklarda yaşanan sorunlar nedeniyle yeniden planlamak zorunda kaldı. Bunun yanı sıra yurt içi uçuş sayıları ve bilet ücretleri de olumsuz etkilendi.

Türk Hava Yolları’nın Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamada yılın ilk 11 ayında koltuk sayısında geçen seneye göre %6,7’lik azalma yaşandığını belirtti. Uçak yetersizliğinden kaynaklanan bu azalma sonucunda bilet fiyatları da yukarı çekilmek durumunda kaldı.

Geçtiğimiz hafta Boeing tarafından yeni bir açıklama gelmişti. Şirket, ABD dahil birçok ülkede uçuş yasağı bulunan uçakların, havacılık otoritelerinden yeniden onay alınana kadar Ocak 2020’den itibaren üretimine ara verileceğini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri Federal Havacılık Kurumu’ndan (FAA) gelen açıklama ise Boeing’e tepki gösterir nitelikteydi. FAA, yaptığı açıklamada 737 MAX’lerin yeniden havalanmasına ne zaman izin verileceği konusunda gerçekçi olmayan beklentiler oluşturulmaması konusunda uyarmıştı.

Bu haber toplam 1767 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim