• BIST 9079.97
  • Altın 2324.319
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9486
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

Gaziantep Havalimanı sis engeline takılmayacak

Gaziantep Havalimanı sis engeline takılmayacak
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Gaziantep Havalimanı’ndaki mevcut Aletli İniş Sistemi’ni (ILS) CAT 2’ye yükseltti. Bu sayede görüş mesafesinin düştüğü olumsuz hava şartlarında uçuş iptalleri olmayacak, daha rahat iniş yapabilecek.

DHMİ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin, yılbaşında müjdesini verdiği, olumsuz hava koşullarında iniş için önem arz eden ILS sisteminin CAT 1’den CAT 2’ye yükseltilerek aktif olarak kullanılmaya başlandığını açıkladı. Gaziantep Valisi Davut Gül ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in girişimleri sonucunda yükseltilen sistemle birlikte uçaklar, görüş açısının düştüğü meteorolojik durumlarda havalimanına emniyetle yaklaşacak. Uçuş iptallerinin yüzde 95’ini oluşturan sis sorunu bu sayede çözüme kavuştu.

2006 yılında Gaziantep Havalimanı’nda hizmet vermeye başlayan ILS cihazlarının yapılan tetkikler sonrası 2013 yılında, CAT 2 sistemine çevresel faktörlerden dolayı geçemeyeceği raporlanmıştı. Yapılan çalışmalar ve mağduriyetlerin artmasından dolayı 2020 yılının başında Genel Müdür Hüseyin Keskin tarafından açıklanan yükseltme çalışmaları sonucunu verdi. Gerekli altyapı yatırımı ve çalışmaları sonucunda yapılan test uçuşlarında da başarıyla geçen sistem hizmet vermeye başladı. Büyük mağduriyetlerin yaşandığı ve uçuş iptallerinin çoğaldığı kış aylarında artık daha rahat inişler yapılacak, sıkıntılar önlenecek.

Yapılan meteorolojik çalışmalar ve ölçümlerde, Gaziantep Havalimanı’nın sis tavan yüksekliğinin 45-56 metre yüksekliğinin olduğu saptandı. Yükseltmeyle birlikte daha öncesinde hizmet veren CAT 1 sistemi, 114 metre yüksekliğindeki tavan yüksekliğine göre uçakları indirebiliyordu. Bu durum kış aylarında büyük mağduriyet yaratıyordu. CAT 2 sistemiyle birlikte uçakların 33 metreye kadar görmeden sis içerisinde gelmesi sağlandı. Böylece uçakların emniyetli bir şekilde inebilecek imkânlar sunulmuş oldu.

Bu haber toplam 3212 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim