• BIST 9903.83
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Düşürülen uçakta hayati sistem yokmuş

Düşürülen uçakta hayati sistem yokmuş
Suriye tarafından düşürülen ve pilotlar Hasan Hüseyin Aksoy ile Gökhan Ertan’ın şehit olduğu Türk jeti RF-4’ün kaza kırım raporu tamamlandı. Uçakta MWS radar uyarı sisteminin bulunmadığı belirtildi.

 

Uçağın düşüren füzelerin Rus yapımı Pantsir S1 veya BUK M2 olabileceği vurgulanırken, vurulan uçakta güdümsüz füzeler ile optik ya da ısı güdümlü füzeleri algılayabilen MWS radar uyarı sisteminin bulunmadığı belirtildi. Savunma kaynakları sistemin maliyetinin uçak başına milyon dolara yakın bir rakam olduğunu belirtiyorlar. Emekli jet pilotları ise MWS’nin pilotlar için hayati rolüne dikkat çekiyorlar.
 
Füzeleri tespit ediyor
 
Hava Kuvvetleri’nde 24 yıl uçup Albay rütbesiyle emekli olan Emekli Memduh Kayışbudak, MWS ikaz sisteminin pilotların can simidi olduğunu ancak düşürülen RF-4’lerde bulunmadığı söylüyor. Kayışbudak, MWS sistemi hakkında şu bilgileri veriyor: “Türk savaş uçaklarının tamamında RVR radar ikaz sistemi bulunuyor. Sistem, yerden savaş uçağına kilitlenen radar ve füzeyi tespit edip, kabindeki pilota ikaz uyarısıyla bildiriyor. Yer radarından yansıyan eko dalgaları ve güdümlenen füze RVR tarafından algılanıyor. Ancak diğer füze ikaz sistemi MWS ise F-16’ların bazı modellerinde bulunuyor. MWS sistemi ise radar gereksinimi olmayan omuz veya yerden konuşlu fırlatılan optik füzeleri de tespit ederek ikaz veriyor. Düşürülen Türk jetinde MWS yoktu.”
 
‘F4’ler emekli edilmeli’
 
Kayışbudak şöyle devam ediyor: “RVR sistemimlerinde radar ekosu uçağa çarptığında veya üzerinden geçtiğinde radar sistemleri kilitlenen füzenin istikametini, mesafesini tespit ederek pilotu uyarır. MWS sistemi radar gereksinimi olmayan optik güdümlü füzeleri de tespit edip ikaz verir. RF-4 ve F-4’lerin emekliye ayrılması gerekir. MWS sistemlerinin RF-4’lerde olmaması hem teknolojik, hem maddi bir konu. F-16’ların da keşif yapan türleri mevcut. F-4 en fazla yakıt tüketen savaş uçaklarından biri. Günümüz koşulları için verimli değiller.”
 
www.UlasimOnline.Com
Bu haber toplam 1142 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim