• BIST 9871.97
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

"Antika MiG-21'ler bile F-35'leri parçalara ayırır"

"Antika MiG-21'ler bile F-35'leri parçalara ayırır"
ABD'li savunma teknolojisi uzmanı David Axe, Washington'un yeni nesil F-35 hayalet uçaklarının sürdürülen tüm övgü kampanyalarına rağmen kutlamayı gerektirecek hiçbir yanı olmadığını savundu.

ABD'li savunma şirketi Lockheed Martin geçen günlerde yaptığı açıklamada, F-35 uçaklarının tartışmalara konu olan yüksek üretim ve operasyon masraflarını düşürmeyi başardıklarını duyurdu.

Ayrıca F-35'lerin test uçuşları sırasında daha iyi performans gösterdiği bildirildi. Ama bu iki haber de Pentagon'un gözdesi F-35'ler hakkındaki 'kötümser' tabloyu kırmaya yetmemiş gibi gözüküyor.

ABD'li savunma uzmanı David Axe'ye göre, F-35'ler yapısal soruna sahip: "Lockheed Martin tarafından düşman radarlarından gizlenmek, yer hedeflerini bombalamak ve rakip uçakları düşürmek için tasarlanan F-35 saldırı uçakları, şimdiye kadarki en sorunlu jetler. Sürdürülmekte olan hiçbir övgü kampanyası, uçakların tasarımındaki yapısal sorunu değiştiremez."

Axe, F-35'lerin sahip olduğu yapısal sorun nedeniyle havada ve düşman jetleriyle mücadelede 'ikinci sınıf' uçak olma konumunda yer alacağının altını çizerken, Pentagon da aslında bu gerçekten bihaber değil. Zira 2008 yılında RANK think tank kuruluşu tarafından düzenlenen simülasyon uçuşları sırasında F-35'lerin yetersiz olduğu tespit edilmişti. Ancak Pentagon uçaklar hakkındaki bu ilk uyarıyı ciddiye almamayı tercih etmişti.

'ABD'nin büyük güven duyduğu hava savunması üstünlüğü, F-35'lerin ABD Hava Kuvvetleri'nin temeline yerleştirilmesi halinde tehlikeye düşebilir' diyen Axe,  bu senaryonun gerçekleşmesi halinde hava savunmasında geleceğin Rusya ve Çin'e ait olacağını savundu.

Daha önce de F-16 uçağının tasarımcısı olmasıyla tanınan uzman Pierre Sprey de, F-35 uçaklarının, Rusya'nın dördüncü nesil jetleriyle 'it dalaşında' kaybeden taraf olacağını söylemişti. Russia Today'e (RT) konuşan Sprey, "Rus yapımı Su-27 ve hatta MiG-29'un bile daha geniş kanat alanları ve güçlü motorları var. Bu uçaklar havadan havaya ve havadan karaya daha fazla silah taşıyabiliyorlar. Bu nedenle F-35 ikisi karşısında çaresiz kalır. Karşınızda manevra kabiliyeti daha gelişmiş, daha hızlı ve sizden daha iyi silahlanmış bir uçak varsa, başınız dertte demektir" demişti.

Bu haber toplam 1727 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim