• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

STM Başkent'in hava trafiğini analiz etti

STM Başkent'in hava trafiğini analiz etti
Türkiye’nin en önemli “Büyük Veri” merkezlerinden birini bünyesinde barındıran STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş, Başkent semalarının bir günlük hava trafiğini ortaya koydu.

Türkiye’nin en önemli “Büyük Veri” merkezlerinden birini bünyesinde barındıran STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş, Başkent semalarının bir günlük hava trafiğini ortaya koydu. Verilere göre bir günde Ankara üzerindeki uçak sayısı 284’e kadar çıkıyor. Hava trafiğinin en yoğun olduğu günde Karadeniz Bölgesi üzerindeki uçak sayısı 912’ye ulaşıyor.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın iştiraki olan STM, Ankara semalarından 2 ay boyunca geçen sivil uçakların analizini yaptı. 2 ay süreyle uçaklardan gerçek zamanlı olarak toplanan 2 TB’lık veri, STM Büyük Veri ve Veri Bilimi Grubu tarafından analiz edildi.

Ankara üzerinde uçuş yapan uçaklardan alıcı antenler vasıtasıyla elde edilen veriler işlenerek animasyon filmine dönüştürüldü. Türkiye’nin en büyük veri analiz ekibine sahip olan STM’nin herhangi bir ticari amacı olmayan bu çalışması Türkiye’nin yayınlanmış önemli bir “Big Data” projesi olma özelliğini taşıyor.

Bir günde 284 uçak

Videoda gösterilen hareketli mavi huzmeler,  Ankara’ya inip kalkanlar da dahil olmak üzere Ankara merkezli belirli bir bölge üzerinde seyreden uçakların uçuş izlerini temsil ediyor. Mavi huzmeler, izlenen bölgedeki bir günlük hava trafiğinin nasıl olduğunu gözler önüne seriyor. Verilere göre bir günde Ankara üzerindeki uçak sayısı 284’e kadar çıkıyor.

Hava trafiğinin en yoğun olduğu günde Karadeniz Bölgesi üzerindeki uçak sayısı 912’ye ulaşıyor. 2 aylık süre içinde Ankara üzerinden toplam 14 bin 458 uçak geçiyor. Herhangi bir günde, yapılan çalışmanın kapsama alanı içinde 75 farklı ülkeye ait uçak bulunabiliyor.

Bu haber toplam 2302 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim