• BIST 9596.13
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

THY'den uçak finansmanı açıklaması

THY'den uçak finansmanı açıklaması
Türk Hava Yolları'nın Eylül, Ekim ve Kasım 2015’te teslim alması planlanan üç adet yeni Airbus 321-200 tipi uçağı dünyanın ilk JPY döviz cinsi EETC ihracı ile finanse edildi.

Türk Hava Yolları'nın Eylül, Ekim ve Kasım 2015’te teslim alması planlanan üç adet yeni Airbus 321-200 tipi uçağı dünyanın ilk JPY döviz cinsi EETC ihracı ile finanse edildi. Toplamda üç dilimden oluşan EETC ihracı JPY 11,9 milyar (yaklaşık USD 99,3 milyon) finansman temin edildi. EETC yapısına ek olarak Japon Vergi Kalkanlı finansman yönteminin de katkısı ile uçak fiyatının %100’ünün finansmanı sağlandı.

EETC ihracı özellikle A.B.D.’li havayollarının yoğun olarak kullandığı bir finansman yapısı. Bu yapıda, finanse edilen uçaklar teminat olarak gösteriliyor. Böylelikle tahvilin kredi notu iyileştirilmekte ve daha düşük faiz oranları ile finansman sağlanabiliyor. Bu yılın Mart ayında A.B.D. piyasalarında gerçekleştirilen EETC ihracı ile THY, üç adet Boeing 777-300ER tipi uçağı finanse etmiş idi. Japon sermaye piyasalarında gerçekleştirilen bu ihraç ile 2015 yılında ikinci kez sermaye piyasası yatırımcılarına ulaşılmış olup halihazırda THY (Kiracı sıfatıyla), uçak finansmanlarında kullanılmakta olan bir çok finansman yapısına ek olarak derin bir piyasa olan sermaye piyasalarına da başarılı şekilde erişerek gelecek finansman ihtiyaçları için de maksimum çeşitlendirme sağladı.

Uçak teminatının kalitesi ve Türk Hava Yolları’nın kredibilitesi sayesinde, USD EETC’den sonra JPY EETC ihracında da ikinci kez Moody’s Investors Service (“Moody’s”)’den ihracın ilk dilimi için A2 kredi dereceli yatırım yapılabilir kredi notu temin edildi. Bu sayede, finansman maliyetlerinin arttığı ve kaynakların azaldığı bir dönemde Japon kiralayan firmalardan Class A için %1,228 (yıllık) JPY kupon oranı (USD karşılığı yaklaşık yıllık %3,8) ve toplamda yaklaşık %1,5 (yıllık) JPY sabit faiz oranı (USD karşılığı yaklaşık yıllık %4,1) ile 12 yıl vadeli finansman temin edildi. İşlemin ihracında Japonya’nın önde gelen finansal kuruluşlarından ikisi olan Mizuho Securities Co.,Ltd. ve DBJ Securities Co., Ltd. görev aldı.

Mevcut uçak siparişleri dahilinde 2016 yılında yaklaşık USD 3 milyar tutarında finansman ihtiyacı olup THY’nin finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalara karşın alternatif ve düşük maliyetli, rekabetçi ve uzun vadeli finansman kaynaklarına başarıyla ulaşabilme kabiliyeti dikkat çekiyor.
 

Bu haber toplam 3381 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim