• BIST 9067.58
  • Altın 2324.279
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.9588
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Havayollarının başını ağrıtacak kanun yürürlüğe girdi!

Havayollarının başını ağrıtacak kanun yürürlüğe girdi!
Havayolu taşıyıcılarının yükümlülüklerine ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, kabul edilemez yolcuyu taşıyan havayollarına yaptırımlar getirildi.

Havayolu taşıyıcılarının yükümlülüklerine ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, kabul edilemez yolcuyu taşıyan havayollarına yaptırımlar getirildi.

Yürürlüğe giren yeni yönetmeliğe göre, taşıyıcıların, uçuştan önce bilet satışı dahil olmak üzere kabul edilmeyen yolcunun taşınmasını engellemek için bilet ve diğer yolcu belgelerini kontrol ederek gerekli tedbirleri almakla yükümlü olduğu vurgulandı.

Türk havalimanlarını transit olarak kullanmak suretiyle üçüncü ülkelere giden, ancak bu ülkelerce kabul edilmeyerek ülkemiz havalimanlarına geri getirilen yolcular ile Türkiye havalimanlarına kabul edilmeyen yolcuyu doğrudan getiren taşıyıcıların sorumlulukları ise şu şekilde sıralandı:

a) Yolcuyu getiren taşıyıcı, yolcunun geldiği ülkeye veya yolcunun rızası doğrultusunda kabul edilebileceği üçüncü bir ülkeye gönderilmesiyle ilgili işlemleri derhal başlatır ve en geç üç gün içinde sonuçlandırır.

b) Taşıyıcılar, kabul edilmeyen yolcuların geri götürülmesinden, gönderilene kadar beslenme, konaklama ve sağlık giderlerinin karşılanmasından sorumludur.

c) Taşıyıcı, yolcunun götürüleceği yere kendisinin veya başka bir taşıyıcının seferinin bulunmadığını veya hava muhalefeti, rötar, iptal ya da herhangi bir nedenle o ülkenin hava sahasının uçuşlara kapalı olduğunu belgelemesi halinde, havalimanı mülki idare amiri, yolcunun transferine ilişkin gerekli kolaylığı sağlar.

ç) Türk havalimanlarını transit olarak kullanmak suretiyle üçüncü ülkeye giden, ancak bu ülke tarafından kabul edilmeyerek ülkemiz havalimanlarına geri getirilen ve ilk çıkış noktasına devamı sağlanamayan yolcuların Türkiye tarafından sınır dışı edilmesi durumunda oluşacak giderler taşıyıcıya aittir.

BİN 500 TL PARA CEZASI VERİLECEK

Yukarıda belirtilen yönetmelik hükümlerine aykırı davranışta bulunanlar, Türk Sivil Havacılık Kanununun 143’üncü maddesi uyarınca para cezasına çarptırılacak. Buna göre, kabul edilmeyen yolcuyu doğrudan veya transit olarak ülkeye getiren taşıyıcıya yolcu başına bin beş yüz Türk Lirası ve üç günden sonra da her yolcu için günlük bin 500 TL para cezası verilmesi kararlaştırıldı.

UÇUŞ BİLGİLERİ SHGM’YE AKTARILACAK

Yürürlüğe giren yönetmelikte ayrıca Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün, sınır kapılarına yolcu getiren, sınır kapılarından yolcu götüren ve iç hatlarda uçuş yapan taşıyıcılardan; uçuş öncesinde, uçuş anında ve uçuş sonrasında anlık veri aktarımı sağlayan iletişim modülü üzerinden yolcuların API ve PNR bilgilerinin paylaşılmasını isteyebileceği, bu amaçla SHGM’nin, anlık veri aktarımı sağlayan iletişim modülü için altyapıyı hazırlamakla, taşıyıcılar ise istenen bilgilere erişilmesini sağlamakla yükümlü olduğu hatırlatıldı.

Kaynak: Airport

Bu haber toplam 5191 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim