• BIST 9089.86
  • Altın 2324.204
  • Dolar 32.3601
  • Euro 34.9277
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 14 °C

Türkiye Rusya'nın gözlem uçuşuna izin vermedi

Türkiye Rusya'nın gözlem uçuşuna izin vermedi
Rusya ile Türkiye arasında Uluslararası Açık Hava Anlaşması kapsamında Rus uçağı An-30B’nin Türkiye üzerinde gözlem uçuşu yapılmasına izin verilmemesi yeni bir tartışma yarattı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) “Açık semalar” anlaşması uyarınca Rusya’nın 1-5 Şubat tarihleri arasında Türkiye’de yapacağı gözlem uçuşu rota krizi nedeniyle gerçekleşemedi.

Türkiye’ye gelen Rus denetim timi görevini icra edemeden Rusya’ya geri döndü. Rus denetim timi, 1 Şubat’ta denetim uçuşunu yapacak Antanov 30 tipi uçağı ile Türkiye’ye geldi. Rus denetim timi, kendilerinin belirlediği hava güzergâhlarını kullanarak denetim yapmak istedi. Ancak Türkiye buna karşı çıkarak Rus denetim timinin sadece Türkiye’nin belirlediği rotalarda denetim yapabileceğini belirtti.

HASSAS BÖLGE İTİRAZI

Rus basınına göre Ruslar, Suriye sınırının Türkiye tarafında denetim yapmak istedi. Türkiye tutumunda değişiklik yapmayarak Rusya’nın ısrarını kabul etmedi. Türkiye’den olumlu talep alamayan Rus heyeti ülkelerine geri döndü. Rusya’nın denetlemek istediği rotaların Türkiye’nin kendi güvenliği açısından son derece kritik ve hassas yerler olduğu ifade edildi. Eğer Rusya denetim yapabilseydi Rus timine Genelkurmay 1’inci İstihbarat Analiz ve Değerlendirme Dairesi Silahların Kontrolü ve Doğrulama Şube Müdürlüğü’nden 4 personel eşlik edecekti. AGİT Anlaşması uyarınca her yıl Türkiye Rusya Hava Sahası’nda dört, Rusya ise Türkiye Hava Sahası’nda iki gözlem uçuşu gerçekleştiriyor.

AGİT ANLAŞMASI

Açık Hava Sahası Anlaşması, AGİT’e üye 27 ülke tarafından 1992 yılında Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de imzalandı. Bu anlaşmanın amacı ülkeler arasındaki karşılıklı anlayışı ve güveni sağlamlaştırmak. Açık Hava Sahası Anlaşması’na katılan devletler birbirlerinin hava sahasında gözlem uçuşları yapılmasına olanak sağlıyor. Anlaşmada 34 ülke yer alırken, Rusya bu anlaşmaya 26 Mayıs 2001’de dahil oldu.

Kaynak: Airport

Bu haber toplam 2385 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim