• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Rötar Pegasus'a 15 milyon kaybettirdi

Rötar Pegasus'a 15 milyon kaybettirdi
Yıllarca perakendede çalıştıktan sonra şubat ayında Pegasus Genel Müdürü olan Nane, sektördeki güvenlik önlemlerine hayran kaldı.

Düşük maliyetli havayolu taşımacılığı firması Pegasus, 2016 yılı için büyümede vites yükseltirken, rötarlardan şikayetçi. Geçen yılı yüzde 34 oranında büyümeyle kapatan firma, bu yıl için de yüzde 15’lik büyüme hedefi koydu.

Şubat ayında Carrefoursa’dan Pegasus’a transfer olan yeni Genel Müdür Mehmet Nane, gerçekleştirdiği ilk basın toplantısında, 2016 yılının ilk 4 ayında 7 milyon yolcu taşıdıklarını belirterek, “Bu yılın Ocak-Nisan döneminde taşıdığımız yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.6 artışla 7.20 milyona çıktı. Geçen yılın aynı dönemine göre uçuşları yüzde 18.6 oranında artırdık” dedi.

% 15 büyüme hedefi
Nane, Pegasus olarak sektörün üzerinde, son 6 yılda her yıl yüzde 14 oranında büyüdüklerini, geçen yılı ise yüzde 34’lük büyüme oranıyla kapattıklarını söyledi. 2015 yılında 13.1 milyonu yurtiçi, 8 milyonu yurtdışına olmak üzere 22.6 milyon yolcu taşıdıklarını aktaran Nane, “Yurtdışında yüzde 10, yurtiçinde ise yüzde 28.3’lük pazar payımız var. Geçen yılki ciromuz 3.2 milyar TL. Bu yıl ise büyüme hedefimizi yüzde 15 olarak belirledik” bilgisini verdi.

Mehmet Nane, bu yıl ülkedeki olumsuzluklar nedeniyle sektörün küçüldüğüne de işaret ederek, “Bizim açımızdan en çok Avrupa’dan Türkiye’ye gelişlerde azalma oldu. Ancak bunu bu yıl son dakikacıların telafi etmesini bekliyoruz”
değerlendirmesini yaptı.

Pegasus’un filosunda 70 uçağı var. Yurtiçinde 33, yurtdışında 70 olmak üzere toplamda 41 ülkede 103 noktaya tarifeli seferler düzenliyor. Nane, yeni destinasyonlar üzerinde çalıştıklarına da değinerek, şunları söyledi: “Daha yeni iki rota ekledik. Bunlardan biri Azerbaycan Gabala, diğeri de Amman. Yeni destinasyon başvurularımız var. Sadece Antalya bazlı 18 destinasyon başvurumuz bulunuyor. İzin alınırsa uçaklarımız hazır hemen uçuşa başlarız.”

Farklı nedenleri var

Ülkemizde son dönemde rötar havayolu yolcularının en büyük şikayet konusu. Mehmet Nane, bu konuda, “Pegasus olarak bizden kaynaklı rötar oranı sadece yüzde 5. Yüzde 95’i bizim dışımızdaki etkenlerden. Çeşitli nedenler var. En büyük sorunlardan biri bireysel olarak geç kalan yolcular ya da check-in yaptığı halde uçmak istemeyenler. Kanuni olarak herkesin valizini verse de vazgeçme hakkı var.

Bu firmalara çok zaman kaybettiriyor. Valizi bulup indirme, bagaj kontrolleri bir hayli zaman alıyor. Pistlerin yoğunluğu da diğer önemli bir neden. Ayrıca rüzgar yüzünden de uçuşlarda aksama olabiliyor. Bize rötarların geçen yıl 15 milyon TL maliyeti oldu. Ancak rötarları azaltmak için daha fazla hazırlık yapıyoruz” dedi.
‘Üçüncü havalimanında olmak isteriz..’

Pegasus, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ağırlıklı uçuşlar gerçekleştiriyor. Mehmet Nane, ana üslerinin Sabiha Gökçen olduğunu, firmaları İz Air üzerinden Atatürk Havalimanı’ndan çok az uçuş gerçekleştirebildiklerini söyledi. Nane, üçüncü havalimanıyla ilgili bir soru üzerine de, “Üçüncü havalimanı faaliyete geçince şartlara bağlı olarak orada olmak isteriz. 2020’den itibaren devreye girecek. İlk olarak birinci ve ikinci pistler devreye alınacak. İlk pistlerde yer almamız zor, bize bu hak verilmiyor. Ondan sonrakilerde olmak isteriz” dedi.

‘Sıkı güvenlik beni şaşırttı’

19 yıllık Sabancı Holding ve perakende deneyimi sonrasında çok farklı bir sektöre geçen Mehmet Nane’nin havayolu sektörüyle ilgili de ilk izlenimi şöyle: “Sektördeki güvenlik kurallarına hayran kaldım. Her ayrıntıda güvenlik var. Karayolu taşımacılığında bu güvenlik önlemlerinin yüzde 1’i uygulansa hiç trafik kazası yaşanmaz.”

Nane, uçuşlarında yiyecek ve içecek verilmemesiyle ilgili de, “Düşük fiyatlı havayolu taşımacılığı firması olmanın gerektirdiği kurallar var. Zaten insanlar kullanmadıkları şeylere para ödemek istemiyorlar. 69 TL’den başlayan fiyatlarımız var. Düşük fiyatlı uçuşlarımız olduğu için ücretsiz içecek servisi yapmıyoruz” diye konuştu.

Bu haber toplam 2181 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim