• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

'Solar Impulse 2' Atlantik'i geçmeye hazırlanıyor

'Solar Impulse 2' Atlantik'i geçmeye hazırlanıyor
Güneş enerjisi ile dünya turuna çıkan uçak "Solar Impulse 2"nin ekibi, Atlantik Okyanusu'nu geçmek için New York'ta son hazırlıklarını yapıyor.

Güneş enerjisi ile dünya turuna çıkan uçak "Solar Impulse 2"nin ekibi, Atlantik Okyanusu'nu geçmek için New York'ta son hazırlıklarını yapıyor.

Temiz enerji kaynaklarına dikkati çekmek amacıyla dünya turuna 5 Mart 2015'te Abu Dabi'den başlayan Solar Impulse 2, en önemli parkurlarından biri olan Atlantik Okyanusu'nu geçmek için New York'ta gün sayıyor. Proje çalışanları New York JFK Havalimanı'nda uçuş öncesi hummalı bir hazırlık içinde.

Hava şartlarının uygun olması halinde uçağın bir hafta içinde hareket edeceği ve yine hava durumuna göre hedefin Avrupa olacağı kaydedildi.

Hazırlıklar sırasında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da pilotları ve proje ekibini ziyaret ederek güneş enerjili uçak projesinin, iklim değişikliği ile mücadele ve gezegenin geleceği için taşıdığı önemi vurguladı.

Uçağın iki pilot ve mucidinden biri olan Andre Borschberg, Ban Ki-mun'un ziyaretinin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle 5 gün 5 gece süren Japonya - Hawaii etabında yaşadığı zorlukları anlattı.

Borschberg, "Kokpitte yaşam tamamıyla farklı. Tabii ki yemek, içmek ve dinlenmek zorundayız. 20 dakika uyuma süresini enerji dengesi için gerekli gördük. Onun dışında deneysel bir uçuş olduğu için uçağı kendi halinde bırakamadık." dedi.

Eşi bir Türk olan Borschberg, Türkçe olarak "Biraz Türkçe biliyorum." dedi.

Havalimanına ziyarete gelen BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'a uçağın pilotları Bertrand Piccard (solda) ve Andre Borschberg (ortada) uçağı anlattı.Havalimanına ziyarete gelen BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'a uçağın pilotları Bertrand Piccard (solda) ve Andre Borschberg (ortada) uçağı anlattı.

"Enerjiyi daha etkili kullanmalıyız"

Uçağın mucit ve pilotlarından Bertrand Piccard da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Güneş enerjisi ile fosil yakıtlarla gittiğinizden çok daha uzun yol kat edebilirsiniz. Dünyanın bugünkü ihtiyacı enerjiyi daha akıllı ve etkili şekilde kullanmak." ifadesini kullandı.

30 bin kilometre yol yaptılar

İki pilot dönüşümlü olarak kullandıkları Solar Impulse 2 ile Mart 2015'ten bu bugüne kadar 14 etapta yaklaşık 30 bin kilometre yol yaptılar. 400 saat civarında havada kaldılar.

Solar Impulse 2, turunu tamamlayabilirse dünyanın çevresini sadece güneş enerjisi kullanarak kateden ilk uçak, uçağın mucidi ve pilotları Bertrand Piccard ve Andre Borschberg de dünyanın çevresini güneş enerjisiyle dolaşan ilk insanlar olarak tarihe geçecek.

Bu haber toplam 2241 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim