• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Üçüncü havalimanında mermer krizi

Üçüncü havalimanında mermer krizi
İnşaatı devam eden 3. Havalimanı’nda yerli mermer ya da Türk doğal taşı kullanımı için yürütülen çalışmalar boşa gitti.

aatı devam eden 3. Havalimanı’nda yerli mermer ya da Türk doğal taşı kullanımı için yürütülen çalışmalar boşa gitti. Bazı ithalatçı firmaların ‘Türk taşında radyasyon yüksek’ diye başlattıkları lobinin etkili olduğu iddia ediliyor. Projede Çin ya da Brezilya taşlarının kullanılacağı ileri sürülüyor.

Türkiye’nin en büyük, dünyanın sayılı projeleri arasında yer alan ve inşaatı devam eden 3. Havalimanında yerli doğal taş ya da Türk mermeri kullanılması için yürütülen lobi faaliyetlerinin fayda vermediği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kadar meseleyi anlatan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Kendisi de bize destek vermişti. Belki 100 yıl boyunca ülkemizin vitrini olacak bu dev projede yerli taş kullanılması için tüm görüşmeleri yapmıştık. Ancak birileri ki kendileri aksini söylese de ithalatçıdır mermerimizde yüksek radyasyon olduğunu ileri sürüp bilgisizce karalama yaptılar. Bu arkadaşlar ne yazık ki Türk taşına ihanet ettiler. Şimdi büyük ihtimalle Çin ya da Brezilya’dan getirdikleri granitleri projeye satacaklar” dedi.

BÜYÜK İHRACATÇIYIZ

Bu konudaki bilgiyi havalimanı inşaatında söz konusu ürünle ilgili taşeron firmalarından aldıklarını belirten Başkan Kahyaoğlu, “Çünkü alımı onlar yapıyor. Biz bu konudaki kararın yerli aleyhine değişmesine neden olan arkadaşlarla da konuştuk” dedi. 2015’te sektör olarak 1.9 milyar dolarlık doğal taş ihracatı yaptıklarını ve 2017 için 2.2 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını anlatan Kahyaoğlu; “2023 yılı hedefimiz ise 6 milyar dolar. Bu hedefleri başarmak için yeni bir strateji belirledik. Bu strateji gereği 2017 yılını ‘Dünyada Türk Doğal Taşları Yılı’ ilan ettik. Dünya genelinde bir konuda ‘yıl’ ilan etmek için Unesco’ya müracaat gerekiyor. Ancak biz son dönemde ülkemezin maruz kaldığı baldırılar nedeniyle bize böyle bir konuda Unesco’nun olumlu katkı sağlayacağına ihtimal vermedik ve kendimiz ilan ettik.  Biz de dünya vatandaşıyız ve böyle bir şeye hakkımız olduğunu düşünüyoruz. Tük doğal taş ihracatçıları olarak 2017’de dünyada adım atmadık yer bırakmayacağız. Daha ulaşamadığımız çok yer var. 40 milyon TL’lik bir bütçeyle, dünya genelinde Türk doğal taşını tanıtacağız. İhracatımızı artıracağız.” dedi.

Proje yetkilileri: Özen gösteriyoruz

Projede Türk doğal taşı ve ve mermerinin kullanılmayacağına yönelik açıklamalar üzerine, telefonla ulaştığımız 3. Havalimanı projesinden üst düzey bir yetkili, “İhtiyacımız olan herhangi bir malzemede, kalite standartı uygunsa mutlaka yerliyi tercih ediyoruz. Bu konuda büyük özen gösteriyoruz” dedi.

Böyle projelerde yerli ürün olmalı

İstanbul Mermerciler Derneği Başkanı Zuhal Mansfield, dünya genelinde özellikle mermer başta olmak üzere doğal taş üretiminde iddialı olan ülkelerde prestijli projelerde yerli ürün kullanıldığını belirterek, “Dünyanın en büyük üçüncü doğal taş ihracatçısı ülkesiyiz ve bizde de öyle olmalı. Dünyanın en büyük hava limanını yapıyorsak Türkiye’nin taşlarını kullanmak en doğrusu olurdu. Kullanılmayacaksa sektör adına çok üzücü bir durum olur. Bu konudaki kararın değişmesine neden olan arkadaşların sattıkları ürünlerin ne kadarının yerli olduğunu sektör gayet iyi biliyor” dedi.

Dünyada en büyük beş ihracatçı ülke

Ülke  2015 yılı  İhracatı (milyar $)
Çin 7.9
İtalya 2.2
Türkiye 1.9
Hindistan 1.8
Brezilya 1.2

2017’de neler yapılacak

*Dünya doğal taş ithalatından en büyük payı alan Çin ve Hindistan ile üç kez Türkiye İşbirliği Zirveleri gerçekleştirilecek.

*Sektör, Çin, ABD, Avustralya, Katar, Brezilya, Dubai, Suudi Arabistan, İtalya, Kanada ve Fransa gibi ülkelerde fuarlara katılacak.

*Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde Türkiye Ticaret Merkezleri kurulacak.

*Milano Tasarım Haftası’nda Türk doğal taş ürünleri sergilenecek.

*Ağustos 2017’de 400 kişilik yabancı alım heyeti Türkiye’de ağırlanecek

*2017 yılında 10 Ür-Ge projesi yürütülecek.

*Yeni mobil uygulama ile dünya genelinde herhangi bir mimar elindeki taş numunesini telefonuna okutarak, Türkiye’deki benzerini bulabilecek

Bu haber toplam 877 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim