• BIST 8718.11
  • Altın 2244.297
  • Dolar 32.3288
  • Euro 35.1686
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

'Pas geçmeye çalıştığı sırada düşmüş olabilir'

'Pas geçmeye çalıştığı sırada düşmüş olabilir'
Kırgızistan’da düşen Türk kargo uçağının kara kutuları bulundu. Yetkililer, uçağın sisli havada piste inemeyerek pas geçmeye çalıştığı sırada düşmüş olabileceğini belirtti.

Kırgızistan’da düşen Türk kargo uçağının kara kutuları bulundu. Yetkililer, uçağın sisli havada piste inemeyerek pas geçmeye çalıştığı sırada düşmüş olabileceğini belirtti

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki Manas Havalimanı'na inişi sırasında yerleşim alanına düşen Türk kargo şirketi ATC Havayolları'na ait uçak ile ilgili incelemeler sürüyor. Boeing 747- 400F tipi uçakta pilotların konuşmalarını ve uçuş verilerini kaydeden iki kara kutunun bulunduğu öğrenildi. Kara kutuların incelenmesinin ardından kazaya ilişkin kesin ve net bilgilere ulaşılacağını belirten yetkililer, uçağın vurma şekli ve bulunduğu nokta itibari ile kazanın, sis nedeniyle görüş mesafesi düşen pisti pas geçmeye çalışması esnasında yaşanmış olabileceğini ifade ettiler.

Kazanın nedeninin anlaşılabilmesi için kaza kırım raporunun beklenmesi gerektiğinin altını çizen yetkililer, "Pozitif yükseliş alamamışlar. Bunun nedeni pilotlardan mı yoksa uçaktan mı kaynaklı bilemiyoruz. Onlar da radar kayıtlarına ulaşıldıktan sonra anlaşılabilir" açıklaması yaptı. Bu arada kazada hayatını kaybeden 4 kişilik uçuş ekibi Kaptan Pilot İbrahim Gürcan Dirancı, İkinci Pilot Kazım Öndül, Yükleme Uzmanı Melih Aslan ve Uçuş Teknisyeni İhsan Koca'nın cenazelerinin gerekli prosedürlerin tamamlanmasının ardından Türkiye'ye getirileceği belirtildi.

Türk kargo uçağının Hong Kong'dan kalkışı öncesi ve kalktıktan sonra Hava Trafik Kontrol Kulesi ile yaptığı görüşmeler de ortaya çıktı. Hava trafik kontrolörüne "Güzel Sabahlar" diyerek kalkış hazırlıklarına başlayan pilot ile kule arasında şu diyaloglar yaşandı:

Pilot: Güzel sabahlar. Pozisyon C16. Yol boyu müsaadesi istiyoruz.
Kule: Yolboyu müsadeniz C gidiş, kod 5264, pist 27L.
Pilot: Yolboyu serbestiz, C gidiş kod 5264.
Kule: Tekrarınız doğrudur. Hazır olduğunuzda arayınız. Kalkıştan sonra...
Kule: Süratinizi 280 knot'a artırın.
Pilot: 280 knot'a artırıyoruz.

Pazartesi sabaha karşı meydana gelen kazada 4'ü mürettebat, 33'ü köyde yaşayanlar olmak üzere toplam 37 kişi hayatını kaybetmişti.

Bu haber toplam 1943 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim