• BIST 9019.24
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Funda Ocak Çin'de 'Türk Sivil Havacılığı'nı anlattı

Funda Ocak Çin'de 'Türk Sivil Havacılığı'nı anlattı
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Funda Ocak, Çin'de düzenlenen 'Sivil Havacılık Konferansı'nda konuştu.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Funda Ocak, Çin'de düzenlenen 'Sivil Havacılık Konferansı'nda konuştu.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin'de düzenlenen Sivil Havacılık Konferansı'na davetli olan DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin faaliyetleri ve sivil havacılık güvenliği konusunda dikkat çekici bir sunum yaptı. 

Ocak, İstanbul'da inşaası devam eden ve tüm dünyanın yakından takip ettiği yeni havalimanı projesi hakkında bilgiler verdi.

Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürümüz Funda Ocak Çin Nuctech Sivil Havacılık Güvenliği Konferansı'na katıldı. Konferansta uçak, yolcu sayıları ve İstanbul Yeni Havalimanı hakkında bilgi verdi.

"Devlet Hava Meydanları İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak, öncelikle bu güzel organizasyonu düzenleyerek bizleri davet eden Nuctech’e nazik davetleri için teşekkür ediyor, tüm katılımcıları saygıyla selamlıyorum" diyerek konuşmasına başlayan Ocak, "Türkiye’deki Havalimanlarının işletilmesi ile Türkiye Hava sahasındaki hava trafiğinin düzenlenmesi ve kontrolü görevi, 1933 yılında beri DHMİ Genel Müdürlüğünce yerine getirilmektedir" dedi.

Funda Ocak konuşmasına şu şekilde devam etti:

Üstlenmiş olduğu bu görevlerini Uluslararası sivil havacılık kural ve standartlarına göre yapmak zorunluluğunda olan DHMİ Genel Müdürlüğü bu doğrultuda;

ICAO’nun, ECAC’ın, EUROCONTROL’un ve ACI’nın başta olmak üzere ilgili uluslararası birçok kuruluşun da üyesi bulunmaktadır.

DHMİ Genel Müdürlüğünce hava seyrüsefer ve havalimanı işletme hizmetleri çerçevesinde, hizmet verilen uçak ve yolcu trafiklerinde, son yıllarda önemli artışlar meydana gelmiştir. Özellikle, uluslararası havalimanlarımızın dış hat uçak ve yolcu trafiklerinde önemli gelişmeler gerçekleşmekte olup, İstanbul Atatürk Havalimanı ile Antalya Havalimanı, yaşanmakta olan uluslararası trafik artışı nedeniyle, Avrupa’nın ve hatta dünyanın da önde gelen havalimanları arasında yer almaktadır.

Yolcu trafiği sıralamasında Türkiye 2016 yılında dünyada on birinci sırada, Avrupa’da ise beşinci sırada yer almıştır.

Açıklanan Eurocontrol verilerine göre, 2017 Aralık ayında Üst geçişler (Overflight) dâhil edildiğinde Avrupa hava sahasına en fazla yeni trafik ekleyen ülke günlük ortalama 286 trafikle Türkiye oldu. İkinci sırada günlük ortalama 217 trafikle İspanya yer aldı.

2017 yılsonu verilerine göre; Türkiye Havalimanlarında gerçekleşen toplam yolcu sayısı 193 milyonu aşmış, üst geçişler dâhil toplam uçak sayısı ise 1.9 milyona ulaşmıştır.

Çin’de yer alan Pekin Başkent Uluslararası, Guangzhou Baiyun Uluslararası, Şanghay Pudong Uluslararası ve Urumçi Diwopu Uluslararası (sadece 2016 yılında) Havalimanları ile İstanbul Atatürk Havalimanı arasında gerçekleşen hava ulaştırma verilerine göre;

2017 yılında  2.164 uçak trafiği ile 621 Bin Yolcu, 32.633 ton kargo taşınmıştır.

Yıllar bazında artan bu trafiklerin alt yapılarını hazırlamak için, bir yandan havalimanları kapasiteleri arttırılıyor bir yandan da ülkemize yeni ve modern havalimanları kazandırıyoruz.

Son yıllarda farklı bir heyecan yaşıyoruz; Ülkemizin nüfusu en büyük şehri olan İstanbul’a Yeni Havalimanı’nın inşa çalışmaları devam ediyor; projenin %80’ini tamamladık. Söz konusu havalimanımızın 2018 yılı sonunda açılışını yaparak hizmete vermeyi planlıyoruz.

Tüm fazları tamamlandığında Dünya’nın en büyük havalimanı olacak söz konusu İstanbul Yeni Havalimanı (İYH) hakkında sizlere bazı dikkat çekici bilgiler vermek istiyorum:

Kamu Özel Sektör İşbirliği Projeleri kapsamında; İGA (Istanbul Grand Airport) şirketine ihale edilen İstanbul Yeni Havalimanı Projesinin 1. Etap İşlerinin yer teslimi 01.05.2015 tarihinde yapılmış olup işin süresi 42 aydır. 1.Etap Yatırım Tutarı 6 milyar Euro’dur. Toplam Proje Tutarı ise: 10,2 milyar Euro’dur.

Projenin tüm etapları tamamlandığında;

- Toplamda 200 milyon yolcu/yıl kapasiteli yaklaşık 1,9 milyon m2 büyüklüğünde terminal binası,
- 6 adet bağımsız pist,
- Paralel taksiyolları,
- Yaklaşık 6,5 milyon m2 büyüklüğünde apron,
- VIP, kargo ve genel havacılık terminalleri,
- Devlet Konukevi,
- Yeterli kapasiteye sahip açık ve kapalı otoparklar,
- 3 adet Teknik blok ve kule,
- İtfaiye, garaj binaları, kuvvet santralleri, arıtma ve çöp toplama tesisleri gibi tüm havalimanı destek binaları,
-Airport City, Hastane, otel, ibadethaneler, müze, konferans ve sergi salonları vb. Sosyal tesisler sektöre kazandırılmış olacaktır.

 

Öte yandan, 1 milyon kilometre karelik hava sahamızı, dünyanın en iyi yetişmiş, deneyimli, bilgili toplam 1500 hava trafik kontrolörümüz ve en son teknolojiye haiz seyrüsefer sistem ve cihazları ile yönetiyoruz.

DHMİ olarak inovasyon ve araştırma-geliştirme faaliyetlerine önem veriyor, ileri teknolojiyi sıkı bir şekilde takip ediyoruz.

İleri teknolojik altyapımız ve iyi eğitilmiş insan gücümüz sayesinde, Türkiye, dünyanın en güvenilir ve en çok tercih edilen hava sahalarından birine sahip oldu.

Küresel bir kuruluş olma bilinciyle uluslararası temaslara, bilgi ve beceri paylaşımına önem veriyoruz. Havalimanlarımızın ve Türk Hava Sahasının kusursuz bir güvenlik altyapısına sahip olmasını çok önemsiyoruz.

Bu amaçla;

Güvenlik yatırımlarında hiçbir fedakârlıktan kaçınmıyoruz;
2014-2017 yılları arasında Güvenlik Teknoloji Toplam Yatırım tutarı 25 milyon Doları buldu.
2012-2017 yılları arasında Özel Güvenlik Hizmet Alım Maliyeti ise 130 milyon Doları bulmuştur.
Son 15 yılda gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla bu alanda büyük mesafeler aldık. Fiziki ve teknolojik altyapımızı örnek bir düzeye yükselttik.

Bu doğrultuda, İstanbul Yeni Havalimanında da son teknoloji güvenlik teknolojilerinin kullanılması planlanmıştır. Söz konusu güvenlik sistem ve cihazları arasında Nuctech Şirketinin ürünlerinin de olması planlanmaktadır.

Şimdi sizlere DHMİ’yi ve faaliyetlerimizi anlatan bir video gösterimi yapacağız. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün; “İstikbal Göklerdedir” sözü ile konuşmama son verirken, bu vesile ile tüm katılımcıları saygıyla selamlıyor, binlerce yıllık tarihi ile farklı kültürlerin sentezini bir araya getiren Çin Halk Cumhuriyetinde mutluluklar diliyorum.

shgm.jpgshgm2-001.jpgshgm3-001.jpgshgm4-001.jpg

Bu haber toplam 3069 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim