• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

"Şirketler yok olacak parçaları üretiyor, değişim şart"

"Şirketler yok olacak parçaları üretiyor, değişim şart"
Otomotiv endüstrisindeki değişime dikkati çeken Steven Young, Türkiye'deki şirketlerin yüzde 80'inden fazlasının 2025'ten sonra yok olacak parçaları ürettiklerini vurguladı, dönüşüm gerektiğini ifade etti.

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde Gazeteci Hakan Güldağ'ın moderatörlüğünü yaptığı "Katma Değerli Büyümenin Anahtarı Olarak İnovasyon ve Girişimcilik" konulu panelde konuşan Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, dünyada son 100 yılın en kapsamlı teknolojik dönüşümünün yaşandığını dile getirdi.

Bu değişimin otomotiv endüstrisini etkileyecek makro trendlerini elektrikli araçlar, otonom sürüş ve bağlanabilirlik olarak ifade eden Young, otonom sürüşün kademeli olarak başladığını, üçüncü kademenin tamamlandığını, 2025 yılında tamamlanması planlanan beşinci kademede araçların her türlü ortamda kendi kendini sürebileceğini söyledi. "Bu hayatımızı muazzam bir şekilde değiştirecek" diyen Steven Young, inovasyonun önemine işaret etti.

Steven Young: "Bosch olarak 2010 yılından önce bu üç konuyu şekillendirmeye başladık. 2010 yılından bu yana yılda 400 milyon euro yatırdık bu 3 konuyu geliştirmek için. Şu an gelinen noktada bütün ana üreticilerle çalışıyoruz. Bosch, 100 yıl evvel kuruldu. Bir 100 yıl daha olmak istiyorsa bu değişimin bir parçası, tercihen öncüsü olmak zorunda. Bujiyle başlayan yolculuk şimdi apayrı bir yolda gidiyor. Değişim olmazsa tarihe karışırsınız" dedi.

"Teşvik almak için Ar-Ge merkezi kurmayın"

Türk otomotiv yan sanayisi için de değerlendirmelerde bulunan Young: "En büyük değişim yazılıma elektronik ve yapay zekaya geçmek. Türkiye'deki şirketlerin yüzde 80'inden fazlası 2025'ten sonra yok olacak parçaları üretiyorlar. Opel 2017'de satıldı. Satış değeri 2.3 milyar dolardı. Koskoca Opel. Aynı zamanda İsrail'de sürücüsüz araçlar için teknoloji geliştiren bir yazılım şirketi olan Mobileye satıldı, 15 milyar dolara" diye konuştu.

Steven Young, inovasyon bakış açısının 10 girişimden 9'unun başarısızlıkla sonuçlanabileceğini kabul etmekle başlayacağını ifade etti.

Sanayicilere seslenen Young, "Teşvik almak için Ar-Ge merkezi kurmayın. Yatırım yapmak için kurun. Bu uzun yıllar sürecektir ama bir tutarsa her şeyinizi değiştirir. 2018 yılında Türkiye'de yüzde 24 artış patent başvurusu oranında artış yaşanmış. Son 3 yılda her yıl 2 haneli artış gördüm. İlk 20'de değiliz ama bu anlamda iyi bir başlangıç görüyorum. Yola devam etmemiz gerekiyor. Startuplar da bu noktada önemli" değerlendirmesini yaptı.

Bu haber toplam 2107 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim