• BIST 8990.9
  • Altın 2299.643
  • Dolar 32.3233
  • Euro 35.0607
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

‘Teknoloji Kiralama’ ile otomotiv sektöründe de oyunun kuralları değişiyor

‘Teknoloji Kiralama’ ile otomotiv sektöründe de oyunun kuralları değişiyor
Verimli ve hızlı üretim için makine sektörünün DNA’sını değiştirebilecek ‘Teknoloji Kiralama’ modeli otomotiv sektöründe de oyunun kurallarını değiştirecek gibi.

Son yıllarda sürdürülebilir bir dünya için çalışan otomobil sektörü, elektrikli, hibrit ve otonom araç üretimine odaklanmış durumda. Bu noktada da hibrit otomobiller, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her geçen gün artan bir ilgiyle karşılanıyor. Hibrit otomobillerin önümüzdeki beş yılda otomobil pazarının en büyük dört oyuncusundan biri olacağı tahmin ediliyor.

Türkiye’nin lider takım tezgahı üreticisi Tezmaksan, markaların geleceğe dönük yatırımlarını daha verimli yapabilmeleri için son iki yıldır uyguladığı “kiralama modeli”nin kapsamını genişleterek otomotiv sektörünü de ekledi. Otomotiv sanayisinde kullanılacak araç, ekipman ve yedek parçaları üretebilmek için gerekli olan takım tezgahları ile robotik sistemlerini “kiralamaya” başlayan Tezmaksan, makine sektörünün DNA’sını değiştirebilecek uygulamanın otomotiv sektöründe de oyunun kurallarını değiştirmesini bekliyor.

“Üreticiler için makine kiralamanın oldukça avantajlı olacağını düşünüyoruz”

Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, otomotiv sektörünün geleceği için 2030’un çok önemli bir eşik olduğunu ve gelecekte trafikte fosil, elektrikli, hibrit ve otonom araçları daha çok göreceğimizi söyledi. Otomotiv sektöründe yaşanan daralmanın yüzde 50’lere ulaştığına da dikkati çeken Aydoğdu, “Otomobil üreticilerini her açıdan desteklemek için ‘kiralama modelinin’ kapsamını genişlettik. Otomotiv sektöründe teknolojiler zamanla değişeceği ve otonom araçlara dönüşeceği için otomotiv sanayisine çalışan firmaların takım tezgahı satın almak yerine teknolojiyi kiralaması daha faydalı olacaktır. Ayrıca ilgili tezgahların bakımı düzenli olarak tarafımızca yapıldığı için tezgah duruşlarına bağlı üretim kayıpları neredeyse sıfıra yaklaşmaktadır. Kira faturalarının tamamının gider olarak kaydedilmesi de mali açıdan işletmelerin vergi yükünü de nispeten azaltmaktadır” dedi.

Aydoğdu: Çok daha karlı bir model

Satın alma veya kiralama işlemini şirketlerin yapısına göre tavsiye ettiklerini söyleyen Aydoğdu, “Kiralama yapacağımız işletmelerde bu üç faydayı sağlayıp sağlayamadığımızı veya bunların işletmeye gerekli olup olmadığına göre değerlendirme yapmaktayız. İşletme için karlı olup olmadığını geniş bir perspektifte değerlendirmek gerekiyor. Örneğin 4 yıl sürecek bir proje için satın almak mı? kiralama mı? diye sorarsanız cevabımız tabii ki kiralama olacaktır. Türkiye’deki imalatçılar artık yurt dışı üreticilerle rekabet etmek durumundalar. İşçilik maliyetimiz ne kadar düşük olursa olsun, yeni teknolojilerle rekabet edebilmek giderek zorlaşıyor. Bu anlamda teknolojinizin belli dönemlerde yenilenmesi açısından kiralama çok daha uygun bir model açıklaması yaptı. 

Ayrıca üretim tezgahlarında kiralama modeliyle riski aslında kendilerinin aldığını söyleyen Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, “2. el piyasası otomotiv sektöründeki gibi oturmuş bir piyasa olmadığı halde taşın altına elimizi koyarak yatırımcıya destek olmaya çalışıyoruz. Ama kıyaslama olması açısından finansal kiralama ile yapılan yatırımın ödemelerine göre yaklaşık yüzde 25 daha düşük bir kira bedeli bulunuyor” diye konuştu.

Bu haber toplam 1264 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim