• BIST 9596.24
  • Altın 2960.569
  • Dolar 34.6806
  • Euro 36.7281
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 0 °C

TOSB'da "Bağlantılı Otonom Araç Kümelenmesi" tanıtıldı

TOSB'da "Bağlantılı Otonom Araç Kümelenmesi" tanıtıldı
Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TOSB) Başkanı Ömer Burhanoğlu, "Otonom araçları 2035'ten itibaren yollarda artık yüzde 25 civarında göreceğiz ve 2040'larda da Amerika'da araçların yüzde 60'ı otonom olacak." dedi.

TOSB İnovasyon Merkezi ile İstanbul Teknik Üniversitesi Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi (İTÜ OTAM) koordinatörlüğünde, otomotivde dönüşümü sağlayan mobilite, telematiks, yazılım ve benzeri sektörlerle iş birliklerinin ve iletişimin artırılması amacıyla oluşturulan Bağlantılı Otonom Araç Kümelenmesi tanıtıldı.

TOSB İnovasyon Merkezi Genel Koordinatörü ve OTAM Genel Müdürü Ekrem Özcan’ın ‘Kümelenme Tanıtım’  sunumuyla başlayan etkinlik, TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu’nun ‘Kümelenme Vizyon’ konuşması ile devam etti.

Burhanoğlu, buradaki konuşmasında, artık şirketlerin hiçbir şeyi kendi başına yapamadığını, yapılacak tüm işlerde iş birliklerinin çok önem arz ettiğini söyledi.

Otonom araçların yaklaşık 3 trilyon dolar pazar potansiyeline sahip olduğuna dikkati çeken Burhanoğlu, "Bizim dünyadan aldığımız otomotivdeki pay yüzde 1,5 civarında. Yine bu payı bu sektörde, mobility dünyasında alacak olursak 45 milyar dolardan bahsediyoruz ki bugün Türkiye'nin yaptığı ihracat 30 milyar dolar. Yani onun 1,5 katı." ifadesini kullandı.

omer-burhanoglu_2.jpg

"Otonom araçlar sektördeki en büyük yıkıcı dönüşüm"

Burhanoğlu, otonom araçların sektördeki en büyük yıkıcı dönüşüm olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Birçok trend var, bunların başında da paylaşım ekonomisi geliyor. Yine hem yeni neslin davranış modellemesinin getirdiği bir iş bu ve dünyadaki karbon salımının azaltılmasıyla ilgili öngörülen paylaşım ekonomisinin otonom araçlarla çok daha üst seviyeye çıkacağını düşünüyorum. Otonom araçların en önemli faydalardan biri paylaşım ekonomisinin hızla artacak olması. Otonom araçları 2035'ten itibaren yollarda artık yüzde 25 civarında göreceğiz ve 2040'larda da Amerika'da araçların yüzde 60'ı otonom olacak." 

Otonom araçlarla malzeme teknolojilerinin de değişeceğine işaret eden Burhanoğlu, "Artık kompozit plastiklerin dışında çok çok daha hafif plastik parçalar kullanılacak çünkü araçlar çarpışmayacak, çarpışma testi diye bir şey kalmıyor ortada. Hatta araçların aerodinamik yapısında çok farklı tasarımlar yapılabilir. Aracın arkası önü diye bir şey kalmayabilir. Her yöne giden yuvarlak bir cisim bile olabilir." dedi. 

Araçlar artık 4 tekerlekli bilgisayar

Dünyadaki en önemli hammaddelerden birinin data olduğunu vurgulayan Burhanoğlu, “Sürücüsüz araçlarda bütün data hakimiyetinin bizler tarafından tutulması çok kıymetli. Otomobiller artık bir yerden bir yere ulaştırmanın ötesinde kullanılacak datanın bağlantılı iş modelleriyle yaratacağı yepyeni bir dünya olacak. Otomobiller altında 4 tekerlek olan yeni bir bilgisayara dönüşüyor ve biz de TOSB olarak bütün bu yeniliklerin merkezinde olmak istiyoruz. Katma değerin 5’te 1’ini karşılayan bir tedarik sanayi olarak 2 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz.  Sizlerin neye ihtiyacı varsa onu yaparak her türlü ekosistemin oluşmasına katkıda bulunmak istiyoruz“ dedi.

Kümelenme Tanıtım sunumunu gerçekleştiren TOSB İnovasyon Merkezi Genel Koordinatörü ve OTAM Genel Müdürü Ekrem Özcan, “Türkiye’ de birçok firma çok iyi işler yapıyor.  Bu kümelenmenin amacı birbirimizin arasında sinerji yaratarak üreticilere bazı alt yapıları sağlamaktır. Ortak projelerin oluşması ve iletişimin artması doğrultusunda şu anda 50’yi aşkın firma kümelenmenin içerisinde yer alıyor” dedi. 

ekrem-ozcan.jpg

Etkinliğin son oturumunda  Adastec firması Otonom Sürüş Teknolojileri semineri ve ardından otonom araç üzerindeki donanım ve kurulumların gösterimi ile sona erdi.

toplu-gorsel.jpg

Bu haber toplam 1553 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim