• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

‘Asker’ imajını yeni Clio ile silecek

‘Asker’ imajını yeni Clio ile silecek
Tasarım rönesansını Bursa’da üreteceği yeni Clio ile başlatan Fransız Renault, çok beğenilen bu yeni modelle Türkiye’de ‘asker’ imajını da silecek.

Fransız şirketin Türkiye’deki ortağı OYAK Grubu’nun üst düzey bir yetkilisi, “Renault’nun bugüne kadar birçok modeli sanki Türkiye’deki ortağının da etkisiyle ‘asker’ imajına sahipti. Bunda sıkıcı tasarımlar da etkili oldu” yorumunu yaptı.

OYAK Renault, Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’in bütün baskılarına rağmen Bursa’da 200 milyon Euro’luk yatırımla Clio 4 ve ailesini (3 ve 5 kapı, SW) sırayla üretmeye başladı. Yeni Clio, İtalyan modelleri anımsatan iddialı ve çekici tasarımı ile büyük beğeni topladı. Yeni Clio’nun görünümüyle ilgili geçtiğimiz hafta Fransız Renault’nun Türkiye’deki ortağı olan OYAK (Ordu Yardımlaşma Kurumu) Grubu’nun üst düzey bir yöneticisiyle sohbet etme imkanı buldum. Bu üst düzey yetkili önce bana aracı nasıl bulduğumu sordu. ‘Çok beğendim’ dedikten sonra şu yorumu yaptı:

BİRAZ SIKICI TASARIMLARDI

“Ben de yeni Clio’yu çok beğendim. İlk kez Renault bu kadar iddialı bir tasarıma imza attı. Açıkçası, Renault’nun bugüne kadar bir çok modeli sanki Türkiye’deki ortağı OYAK Grubu’nun da etkisiyle ‘asker’ imajına sahipti. Bunda biraz sıkıcı tasarımların da etkisi vardı. İlk kez Renault, Türkiye’de yeni Clio ile ‘asker’ imajından sıyrılacak. Gerçekten çok çekici ve etkileyici bir model olmuş. Hem yeni Clio’yu hem de Clio Sports Tourer’i çok ama çok beğendim.”

Çok beğenilen ve markayı asker imajından sıyıracak yeni Clio’nun özellikleri şöyle:

TASARIM RÖNESANSI YAŞANDI

“Clio 4’ün tasarımı öncesinde Fransa ve Türkiye’de müşteri taramaları yapıldı. Renault’da yaşanacak tasarım rönesansı ilk kez Clio 4’e yansıdı. Clio 4’te ilk kez “kişiye özel” üretim seçeneğini olacak. Müşteri, bilgisayar başında almak istediği Clio 4’ün özelliklerini işaretleyecek. Müşterinin belirlediği özellikler siparişiyle birlikte Bursa’daki fabrikaya da anında yansıyacak. Böylece araç, kişiye özel olarak banttan inecek. Bursa’daki fabrikada İtalya’ya özel Clio 4’ün LPG’li versiyonu da üretilecek.  Ayrıca aracın otomatik vitesli versiyonu da Bursa’da üretilecek. Clio 3’e göre biraz daha uzun olan Clio 4’ün uzunluğu 4.05 metreye çıktı. Yüksekliği ise 5 santim düşürüldü. Aracın ön kısmındaki eğim Clio 3’e göre biraz daha fazla oldu. Bu eğim, yayaya çarpma durumunda ölüm riskini aşağı çekecek.”

TÜRKİYE’DE FİYATI EKİMDE BELLİ OLACAK

18 santimlik dokunmatik ekran Clio 4’te standard olarak yer alacak. Bu ekran öncelikle navigasyon görevi görecek. Eko-sürüş fonksiyonlarının ekrana yansıması, sürücüye aracını en ekonomik şekilde kullanmasına dönük ipuçlarını verecek. Radyo ve müzik sisteminin yanısıra bluetooth işlevi olacak. Araçta internete girilebilecek. Sürücü bir yandan isterse en yakın park yerini ekrandan görebilecek, diğer taraftan tweet de atabilecek. Yeni Clio’nun Fransa’daki benzinli versiyonunun fiyatı 13 bin 700, dizel versiyonunun ise 16 bin Euro’dan başlayacak. Türkiye fiyatı Ekim ayında belli olacak.

BURSALI SYMBOL AZ KALSIN DACİA OLACAKTI

2012’de önce makyajlı Megane HB ardından yeni Clio üretimini devreye sokan Oyak Renault, Mart 2013’ten itibaren Bursa’da ürettiği ve Türkiye’nin en çok satan otomobili olan Symbol’ün üretimini bitirecek. Symbol’ün yerine farklı bir isimle Samsung Motors tarafından geliştirilen yeni bir B Sedan model geleceği belirtilirken, bu konuda geçtiğimiz günlerde ciddi tartışmaların yaşandığı ifade ediliyor. Symbol’ün yerine Renault yönetimi o sınıftaki yeni modeli Dacia markası ile üretmeyi düşünmüş. Renault’nun ekonomik modeller üreten Romen markası Dacia’nın bu alanda güçlü olduğu, yeni Symbol’ün yerine geçecek modelin de bu markayla üretilmesinin mantıklı olacağı planlanmış.

ÖNÜ YENİ CLİO’YA BENZEYECEK

Ancak OYAK Grubu’ndan Türkiye’de çok güçlü olan bu modelin yine Bursa’da Renault markasıyla üretilmesi gerektiği baskıları yapıldığını belirten yetkilililer, bu konuda uzun görüşmelerin sonrasında yine Bursa’da karar kılındığını söylüyor. 2013’te Symbol’ün yerine gelecek aracın isminin ne olacağı henüz belli değil. Ama aracın özellikle önünün yeni Clio ile paralellik taşıyacağı belirtiliyor.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 1386 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim