• BIST 9693.46
  • Altın 2509.343
  • Dolar 32.5709
  • Euro 34.7709
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Bisikletin diğer ulaşım türleri ile entegrasyonu sağlanmalı

Bisikletin diğer ulaşım türleri ile entegrasyonu sağlanmalı
Diğer ulaşım türleri ile entegrasyonunun zayıf olması, Türkiye’de bisiklet paylaşım sistemlerinin karşılaştığı temel sorunlar arasında.

Embarq Türkiye Sürdürülebilir Ulaşım Derneği, İSPARK ile 11 Ağustos 2015 Salı günü ‘Bisiklet Paylaşım Sistemlerinde Tecrübe Paylaşım Çalıştayı’ düzenledi. 

Eskişehir, İskenderun, İstanbul, Kocaeli, Konya, Muğla, Trabzon ve Rize olmak üzere 8 farklı şehirden yerel yönetim temsilcilerinin katılım gösterdiği odak grup toplantısında bisikletin kent içi ulaşımdaki önemi vurgulandı. 

Çalıştay kapsamında, özellikle paylaşım sistemleri dahilinde kullanılan bisikletlerin çalınması, bisikletlerin parçalanması ve güvenlik sorunları masaya yatırıldı. Bunların yanı sıra, paylaşım sistemlerine üye olmayan halkın kentlerde bisiklet kullanımının yaygınlaşması konusunda bilinçlendirilmesi gerektiği vurgulandı. 

İSPARK Marina ve Heliport İşletmeleri Müdürü Selman Cebeci, çalıştayın tartışma kısmında tüm Türkiye genelinde bir çözüm için bisikletli ulaşım alanında yerel yönetim düzeyinde bir platformun gerekliliğini vurguladı. 

Bisikletin kent içi ulaşımın önemli bir unsuru olduğunu altını çizen Embarq Türkiye Kentsel Gelişim ve Erişilebilirlik Projeleri Yöneticisi Çiğdem Çörek Öztaş; “Bu çalıştay ile bir yandan yerel yönetimlerin karşılaştıkları sorunları tespit etmek ve bunlara yönelik bir çözüm geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

ÜÇ TEMEL SORUN

1 - Çalıştay sonuçlarına göre, Türkiye'de bisiklet paylaşım sistemlerinin karşılaştığı üç temel sorun var. Bunlar; Toplu taşıma kartlarının ve/veya kredi kartlarının bisiklet paylaşım sistemi ile entegre edilememesi

2 - Ayrılmış bisiklet yollarının aralıklı olarak kesintiye uğraması, ulaşım odaklı sistem tasarımı yapılmadığı için diğer ulaşım türleri ile entegrasyonunun zayıf olması

3 - İstasyonlarda duran bisikletlere kasten zarar verilmesi ve bisikletlerin çalınması

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na rapor sunulacak

Embarq Türkiye, çalıştaydan elde edilen sonuçları bir rapor halinde derleyerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına ve Yapımına Daire Yönetmelik'in taslak metnine görüş olarak sunacak.

Bu arada Embarq Türkiye’nin 2014 yılında hazırladığı “İstanbul’da Güvenli Bisiklet Yolları Uygulama Kılavuzu” New York merkezli Center for Active Design tarafından Mükemmellik Ödülü’ne layık görülmüştü.

Kaynak: Didem Eryar ÜNLÜ - Dünya

Bu haber toplam 1766 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim