• BIST 9093.58
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9781
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Yerli elektrikli otobüslere Avrupa’dan büyük talep geldi

Yerli elektrikli otobüslere Avrupa’dan büyük talep geldi
Frost & Sullivan tarafından “2015 Avrupa’da Yılın Şirketi” seçilen Bozankaya’nın, 2014 yılı sonunda tanıttığı elektrikli otobüsleri Bozankaya E-Bus’a Avrupa ve Ortadoğu’dan yüksek talep geldi.

Bozankaya Genel Müdürü Aytunç Günay, “Özellikle Almanya’nın tüm yerel yönetimleri, Kuzey Avrupa, İsviçre, İran ve Azerbaycan’dan elektrikli otobüsümüze ciddi talep olduğunu söyleyebiliriz. E-Bus aracımız ile global bir açılım yaparak Türkiye’de de dikkatleri çektiğimize inanıyoruz. Şu anda Türkiye’de de E-Bus için yerel yönetimler ile deneme sürüşleri gerçekleştiriyoruz. Aldığımız olumlu geri bildirimler ise oldukça gurur verici” dedi. 

Elektrikli otobüsün yanı sıra trambüs ve tramvay da ürettiklerini hatırlatan Günay, “Dünyanın en önemli araştırma şirketlerinden biri olan Frost&Sullivan tarafından yeni projelerimiz ile alanımızda Avrupa’da yılın şirketi seçilmek bir yerli üretici olarak önemli bir başarı.

Araçlarımız ile global arenada zaten ilgi görüyorduk. Çok sayıda yurtdışı fuarında yer alarak olumlu geri bildirimleri gözlemleme şansımız oldu. Farklı ülkelerde yerel yönetimler ile test sürüşleri gerçekleştirdik. Zaman zaman da yurtdışından heyetleri Türkiye’de ağırlıyoruz. Bu açılıma aldığımız ödül ayrı bir değer kattı” dedi. 

Günay, Bozankaya olarak raylı sistemler ve toplu taşımacılık araç üretiminde tüm Ar-Ge ve üretim sürecini kendi bünyelerinde gerçekleştirdiklerini aktardı.

Türkiye’nin birinci, dünyanın ikinci 25 metre uzunluğundaki trambüsünü ürettiklerini aktaran Günay, “İlk olarak Malatya Büyükşehir Belediyesi için ürettiğimiz 10 adet trambüs, havai hat katener sisteminden enerjisini alıyor. Lastik tekerlekli oluşundan dolayı raylı sistemlere kıyasla daha az maliyetli. Ayrıca trambüslerin enerji tüketim değerleri km başına dizel yakıtlı otobüslerden yüzde 65-70 daha düşük ve kullanım ömrü olarak bu araçların iki katı hizmet döngüsüne sahip. Trambüs ile Malatya’da 3 ayda 1.2 milyon yolcu taşındı. Diğer yerel yönetimlerden ve yurtdışından da ilgi var” diye konuştu. 

Yüzde 100 alçak tabanlı yerli tramvayı geliştirdiklerini ve üretimini gerçekleştirdiklerini aktaran Günay, ilk olarak Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile 30 tramvay için protokol imzaladıklarını belirtti. Günay, 2015 sonu itibariyle araçların teslimatına başlanacağını kaydederek, “2016'da 30 araç teslim edilmiş olacak. Bu araçlar, Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilen satın alma maliyeti en uygun tramvay projesi” dedi.

E-Bus’ın yakıt tüketimi yüzde 85-90 daha avantajlı

2014 yılı sonunda tanıttıkları elektrikli otobüsleri Bozankaya E-Bus’ın şarj olduğunda ortalama 260-320 km arasında yol yaptığını söyleyen Günay, bunu sağlayan akü sisteminin Almanya’da bulunan Ar-Ge merkezinde geliştirildiğini söyledi.

Günay, çevreci E-Bus’ın yakıt tüketiminin, aynı kapasiteye sahip dizel araçlara kıyasla yüzde 85-90 oranında daha avantajlı durumda olduğunu kaydederek, “Özellikle Almanya’nın tüm yerel yönetimleri, Kuzey Avrupa, İsviçre, İran ve Azerbaycan’dan elektrikli otobüsümüze ciddi talep olduğunu söyleyebiliriz. E-Bus aracımız ile global bir açılım yaparak Türkiye’ye de dikkatleri çektiğimize inanıyoruz. Şu anda Türkiye’de de E-Bus için yerel yönetimler ile deneme sürüşleri gerçekleştiriyoruz. Aldığımız olumlu geri bildirimler ise oldukça gurur verici” dedi.

Kaynak: Filiz COŞKUN - Dünya

Bu haber toplam 1998 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim