• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Dünyanın en hafif otobüs koltuğunu ürettiler

Dünyanın en hafif otobüs koltuğunu ürettiler
Alanında ilklere sahip Ar-Ge çalışmalarına imza atan Etka-d Otomotiv, ‘dünyanın en hafif otobüs koltuğu’nu üretti. Projeyle, otobüs koltuklarında yüzde 40 hafiflik sağlandı

Mercedes Benz Türkiye, Scania, Volvo, Agco... Etka-d Otomotiv’in üretim yaptığı markalardan yalnızca birkaçı... 1990 yılından bu yana ticari araç oturma grubu, iç trim ve şase plastik parçalarının tasarımını, kalıp imalatını ve ürün imalatını yapan Etka-d, bugün gelinen noktada Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde 8 bin metrekare kapalı alana sahip tesisinde 150 personel ile faaliyet gösteriyor.

Müşterilerine komple proje çözümleri ve bitmiş ürün sunan firmanın en güçlü yanlarından birini Ar-Ge çalışmaları oluşturuyor. 10 uzmandan oluşan Ar-Ge ekibi ile haftada en az bir yeni ürün ortaya çıkaran Etka-d’nin faydalı model ve patent koruması altında 400’e yakın ürünü bulunuyor. Toplam ürün çeşidi ise bin 250’yi aşıyor. Firma, tasarımları ve yatırımları tamamen kendisine ait universal ürünler imal ediyor. Etka-d Proje Sorumlusu Nurullah Özgat, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteği ile 2014 yılında hayata geçirdikleri ve alanında ilklere sahip Ar-Ge çalışmalarına dikkati çekiyor.

“Dünyanın en hafif otobüs koltuğunu ürettik” ifadelerini kullanan Özgat, “Projemiz ile otobüs koltuklarında yüzde 40 hafiflik sağladık. Bu aynı zamanda yakıt tasarrufu anlamına da geliyor. Anne-çocuk koltuğuna kadar geniş bir yelpazeye sahip olan bu koltukları seri olarak imal ediyoruz. Ürünümüzün patentini aldık. Şu an yerli ve yabancı marka birçok otobüste bu koltuklar kullanılıyor” diyor.

Diğer Ar-Ge çalışmalarına da değinen Özgat, Türkiye’de ilk tampon kalıbını ürettiklerini, 2 metre 20 santimlik ürünü seri banda verdiklerini söylüyor. Özgat, son olarak Mercedes ile de koltuk projesine imza attıklarını belirtiyor. Tasarımdan kalıba her detayın tamamen Etka-d’ye ait olduğu Ar-Ge çalışmasıyla yerli üretime destek vermeyi hedefl ediklerine işaret eden Özgat, başarılı sonuçlar elde ettiklerini vurguluyor.

Özgat, “Normal şartlar altında koltuklar Almanya’dan geliyordu. Projemiz ile bundan böyle Mercedes otobüslerinde yerli malı koltuklar kullanılacak. Bu aynı zamanda Mercedes için de karlı oldu” ifadelerini kullanıyor. 

Sivil havacılık sektörüne de adım attı 

Şirketlerinin otomotivin yanı sıra farklı alanlarda da büyüme planları yaptığını anlatan Özgat, bu hedef doğrultusunda yaklaşık üç yıl önce sivil havacılık sektörüne de adım attıklarını, uçak koltuğu projesinde ana plastik tedarikçi olarak çalıştıklarını aktarıyor. Özgat, Etka-d’nin aynı zamanda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın Havacılık Kümelenmesi’ndeki onaylanmış firmalar arasında bulunduğunu belirtiyor.

“Geleceğin sektörlerinden olduğu için havacılıkta daha etkin rol almak ve katma değerli işler üretmek istiyoruz” diyen Özgat, özetle şu açıklamaları yapıyor: “Sivil havacılık sektörüne koltuk parçalarından başladık. Yine uçak koltuklarında kullanılması için yanmaz file ürettik. Bir sonraki hedefimiz iç trim parçaları imal edebilmek. Şu an havacılık sektörü toplam şirket ciromuzun yüzde 6’sını oluşturuyor. Yaklaşık bir yıl önce traktör sektörüne de girdik. İç kabın parçası üretmeye başladık.” Özgat, ayrıca yalnızca son bir yılda 4 milyon euroluk makine yatırımı yaptıklarının altını çiziyor. 

İhtisas fuarlarına yoğunlaşıyor

Yurtiçi ve yurtdışında sektör ile ilgili fuarları yakından takip ettiklerine de dikkat çeken Özat, firmanın önceliğinin ise ihtisas fuarları olduğunu vurguluyor. Özgat, “Kendisine ihtisaslaşmayı vizyon edinen şirketimizin en büyük hedefi ise sektör lideri olmak” diyor.

Yaklaşık 50 ülkeye ihracat yapıyor

Üretiminin yüzde 35’ini ihracata aktaran Etka-d Otomotiv, Tayland’dan Amerika ve Avrupa’ya kadar yaklaşık 50 ülkeye ürün gönderiyor. Rusya da firmanın belli başlı pazarları arasında yer alıyor.

Kaynak: Gülay SOYDAN PEHLİVAN - DÜNYA

Bu haber toplam 2668 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim