• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C

Bursa, 'ilk yerli otomobil'e talip

Bursa, 'ilk yerli otomobil'e talip
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, yerli otomobil markasının üretim merkezinin gerek altyapısı, gerek sanayi kültürü avantajıyla Bursa olması gerektiğini belirterek, “Teknoloji Organize Sanayi Bölgemiz’de yerli marka araç üretiminin yeri hazır” dedi.

Türkiye’nin gündemini oluşturan yerli marka otomobil prototipinin görücüye çıkmasının ardından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası da (BTSO), kolları sıvayarak elini taşın altına koydu.  BTSO Başkanı İbrahim Burkay, yerli marka otomobilin üretimi için Bursa’da TEKNOSAB bölgesinde yerinin hazır olduğunu belirterek, “Üretim için lobi faaliyetleri yürütüyoruz ve BTSO adına yerli marka otomobilimize güveniyoruz. Sembolik olarak da ilk 100 adet aracı almaya hazırız. Bursa halkının da üretilecek yerli marka otomobillerin en büyük alıcısı olacağına inanıyoruz” dedi.

Otomotiv endüstrisinin 50 yılı aşan deneyimiyle ve ihracattan istihdama kadar yarattığı değerle yerli marka otomobilin üretilmesinin gerekliliğine değinen Burkay, tarihi bir fırsatın daha yakalandığına dikkat çekti. Başından beri sürece liderlik eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’a ve emeği geçen herkese teşekkür eden Burkay, “Biz de bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerimize düşen görevi yerine getirebilmek için desteğimizi ortaya koyacağız” dedi.

Kaybedecek 1 gün bile yok

Burkay, rekabetin hızla birlikte anıldığı günümüzde, değil 1 yıl, 1 gün bile kaybetmeye tahammülün olmadığını kaydederek, “Otomotiv gibi stratejik bir sektörde yerli otomobil sürecine özgün tasarımla başlamak için 7-8 yıl gibi bir süreye ihtiyaç var. Oysa teknolojiye üst seviyeden girip kritik ve eksik olan alanlarda yetkin firmalardan teknoloji transferi yapıp kendi inisiyatifimiz altında zaman kaybetmeden üretmek en akılcı yoldur. Bu durum yerli otomobil kavramına ters değildir. İzlenen metod doğrudur. Ayrıca elektronik komponent ve yazılım konusunda otomotivde kümelenme için çalışma başlatıyoruz. Dünyada sıfırdan başlayacak elektrikli ve hibrid araç teknolojisi için yarışın başındayız ve bunun için yatırımın merkezi Bursa olmalıdır” diye konuştu.

Türk firmalar da sürece dahil edilmeli

Güney Kore’nin bugün eriştiği otomobil markaları için Ford platformunu alarak, Çin’in de global arenada rekabetçi olabilmek için farklı sektörlerden dünya markalarını satın alma stratejisiyle geliştiklerine dikkat çeken Burkay, “Ancak yerli üretimin yanında araç tasarımında da katkımızın olması, yerli otomobil kavramını daha da güçlendirecektir. Bu bağlamda, oluşturulacak yerli otomobil platformu aracılığı ile Türk Ar-Ge firmaları da sürece aktif olarak dahil edilebilir. Yerli otomobil platformunda yapılacak çalışmalarla görsel, elektrik ve mekanik sistem tasarımları yurt dışında geliştirilen konseptin yanı sıra, geliştirilecek diğer modellerde yerlilik oranı arttırılabilir ” diye konuştu.

Yeter ki inanalım

Dünyanın dev markalarının izlediği stratejinin yerli otomobil üretiminde de izlendiğine işaret eden Burkay, “Yeter ki inanalım ve sahip çıkalım. Yerli otomobilimizin yolunu açalım ve bu işe yatırım yapacak girişimcilerimizi cesaretlendirelim.  İmalat aşamasına geçmeden önce, ülkemizdeki özel sektör otomotiv tasarım potansiyeli marifetiyle, Türkiye’mizin imzasını taşıyan bir marka oluşturalım” şeklinde konuştu.

‘Oyunun kurallarını biz belirleyelim

Bursa’nın otomotiv endüstrisinde yan sanayiden ana sanayiye, nitelikli iş gücünden sanayi kültürüne kadar ulaştığı yetkinlikleri hatırlatan Burkay, “Güçlü potansiyelimiz ile başkasının kurguladığı oyunun parçası olmak yerine, artık oyunun kurallarını biz belirleyelim. Bursa, otomotiv sektörünün merkezi konumundadır. Avrupa’nın en iyi otomotiv test merkezini kuruyoruz.  İnşallah ilk yerli otomobilimizi Yenişehir’de kurduğumuz merkezde test edilecek.

Yerli otomobil üretilecekse; buna en layık merkez, bilgisi, tecrübesi ve gücüyle Bursa’dır” diyerek şöyle devam etti:

“15-20 milyar dolarlık bir yatırım potansiyeli taşıyan Bursa’mızın ve Türkiye’nin gelecek 50 yılının vizyonunu oluşturan Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi (TEKNOSAB) projemiz; liman, demiryolu ve karayolu entegrasyonu, lojistik köyü ve modern altyapısı ile yerli otomobil yatırımı için çok büyük avantajlar sunuyor. Yerli otomobili üretmeye aday girişimcimizin TEKNOSAB’da yeri hazır.”

Kaynak: LOJİPORT

Bu haber toplam 3259 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim