• BIST 9079.97
  • Altın 2324.082
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9568
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 14 °C

Otomotiv ihracatçısı ekimde güldü

Otomotiv ihracatçısı ekimde güldü
OİB Başkanı Sabuncu, sektör ihracatının bu yıl ilk kez Ekim’de 2 milyar doları geçtiğini belirterek, “Otomotiv endüstrisi olarak yükseliş trendindeydik. Bu trendimizi ekim ayında taçlandırdık. 2 milyar doları aşarak morallerimizi yükselttik” dedi.

İhracatın yaklaşık yüzde 85’ini euro cinsinden yapan ve bu yılın ilk aylarından bu yana euro/dolar paritesi nedeniyle ihracat kaybı yaşayan otomotiv endüstrisi ekim ayında Avrupa pazarıyla güldü. 2 milyar 30 milyon dolarlık ihracat ile ekim ayında yılın en yüksek ihracat rakamına ulaşan otomotiv endüstrisinin ihracatı ana pazarı olan Avrupa’da özellikle Almanya, Birleşik Krallık, Fransa ve İtalya’da arttı. Ürün bazında ihracat artarken, ihracatçının üzüntüsü euro/dolar paritesinden dolayı oluşan değer farkı oldu.

Otomotiv endüstrisi ekim ayında 2 milyar 30 milyon dolarlık ihracat yaptı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,6 artış yaşayan otomotiv endüstrisi Türkiye’nin ihracatını en çok artıran ilk 10 sektörü arasında ikinci sırada yer aldı. Yılın ilk 10 ayında ise otomotiv endüstrisi 17 milyar 399 milyon dolarlık ihracat ile geçen yılın yüzde 6.6 altında kaldı. Son 12 aylık verilerde de otomotiv endüstrisi yüzde 6.4’lük gerilemeyle 21 milyar dolarlık ihracat yaptı. İhracatın yaklaşık yüzde 85’ini euro cinsinden yapan ve bu yılın ilk aylarından bu yana euro/dolar paritesi nedeniyle ihracat kaybı yaşayan otomotiv endüstrisi ekim ayında Avrupa pazarıyla güldü. 2 milyar 30 milyon dolarlık ihracat ile ekim ayında yılın en yüksek ihracat rakamına ulaşan otomotiv endüstrisinin ihracatı ana pazarı olan Avrupa’da özellikle Almanya, Birleşik Krallık, Fransa ve İtalya’da arttı. Otomotiv endüstrisi ekim ayında Almanya’ya yüzde 7,92 artışla 304 milyon dolarlık ihracat yaparken, onu yüzde 28,73 artışla Birleşik Krallık, yüzde 17,82 artışla Fransa ve yüzde 42,57’lik artışla İtalya izledi. Öte yandan Belçika, Danimarka, Hollanda, İspanya, Polonya, Portekiz, Romanya ve Sırbistan gibi ülkelere yapılan otomotiv ihracatında da artışlar yaşanırken, Bahreyn, Etiyopya, Katar, Fas ve Umman gibi farklı pazarlarda da ekim ayında otomotiv ihracatında pozitif yönde hareketlilik gözlendi.

PARİTE FARKI 3 MİLYAR DOLARI BULACAK
Sabuncu, yılın başından bu yana doların tüm para birimleri karşısındaki ağırlığını artırmaya devam ettiğini anımsattı. “Türk ihracatçısı olarak en büyük pazarımız olan AB ülkelerine yaptığımız ihracatın rakamsal göstergesi, euro/dolar paritesindeki beklemediğimiz düşüşten dolayı ürün bazında yaptığımız ihracatla paralel bir artış trendine giremedi” ifadelerini kullanan Sabuncu, “Bu duruma ek olarak Ortadoğu’da yaşanan siyasi çalkantılar ve yakın coğrafyamızdaki iç savaşlar da bizlerin komşu ülkelere olan ihracatını, ulaşım gibi nedenlerden dolayı olumsuz etkiledi. Yılın ilk on ayını geride bıraktığımız bu günlerde ihracatçılar olarak, ticaretimizi artırmaya yönelik çalışmaların yanında bu gibi sorunların da bizi oldukça yavaşlattığını görüyoruz. Bizlerin dışında gelişen olayların maalesef ihracatımızı olumsuz etkilediğini açıkça ifade etmek istiyorum” dedi. Yıl sonunda Türkiye genelinde 21 milyar dolarlık otomotiv ihracatı beklenirken, parite farkının ise 3 milyar doları bulması bekleniyor. Geçen yıl Türkiye geneli otomotiv ihracatı yüzde 4.5 artmış ve sektör 22 milyar 271 milyon dolarlık ihracat yapmıştı. Sektör, 2014 yılı başında belirlediği 21.5 milyar dolarlık ihracatı aşmayı başarmıştı. Bu yıl başında da pek çok parametreyi göz önünde bulundurarak temkinli davranan otomotiv endüstrisi bu yıl sonu ihracat hedefini 23 milyar dolar olarak belirlemişti.

Bu haber toplam 3366 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim