• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Otomotiv sanayicilerininden asgari ücret itirafı

Otomotiv sanayicilerininden asgari ücret itirafı
Otomotiv sanayicilerinden asgari ücrette 'geç kaldık' itirafı geldi. TAYSAD Başkan Vekili Kanca, "Seçimden önce itiraz etmeliydik, hatalıyız" dedi.

Muhalefetin asgari ücret vaatlerine ses çıkarmayıp seçimlerden sonra eleştirilere başlayan iş dünyasına "Geç kaldınız beyler" diye tepki gösteren Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın sözlerine otomotivciler hak verdi. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nin (TAYSAD) toplantısında konuşan Başkanvekili Alper Kanca, "Bu konuda sanayiciler olarak hatalıyız. O zaman ses çıkarmamız gerekirdi. İtiraz etmek için geç kaldık. İş vermeye gelince aklımız başımıza geldi" dedi. Meslek liselerinde tornayı bilmeyen öğrencileri alıp, iş öğrettiklerini anlatan Kanca, "Bu kişilere 1.300 TL vermek haksızlık. Herkesi mutlu edecek tek çözümün asgari ücret üzerindeki vergilerin kaldırılması olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu. TAYSAD Başkanı Mehmet Dudaroğlu ise otomotiv yan sanayisinde birçok şirketin işçilere 4 maaş ikramiye verdiğini belirterek, "Bugün 1.000 TL alan bir işçimizin ikramiyelerle aylık maaşı 1.400 TL'ye denk geliyor. Asgari ücretin baz hali 1.300 TL olduğunda hesaplar tamamen değişecek. Ama verilen bu hakkı geri almayız. Bu iş sadece mavi yakalıyı değil, beyaz yakalıyı da etkileyecek" diye konuştu.

FORD ,TÜRKİYE'DE BİNEK ARACI ÜRETEBİLİR

TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı ise ABD'de sendika görüşmelerinden çıkan sonuçların çok önemli olduğunu, bunu Türkiye açısından yatırımda avantaj yaratabileceğini belirtti. Baybalı, şöyle konuştu: "Girişim seviyesindeki araçların fiyatları düşük. Yani yüksek hacimli düşük fiyatlı. Gelen haberler ABD'de birkaç yıl içerisinde yükselen maliyetler yüzünden binek araç üretiminin tamamen biteceği yönünde. Üretim daha ucuz maliyetli bölgelere kayacak. Türkiye'de hiç Amerikan binek aracı üretilmiyor ama altyapı buna uygun. Takipte olacağız. Türkiye Ford'un çok önemli bir üretim merkezi. 450 bin araçlık üretim kapasitesi var. Ford Türkiye de mutlaka bu fırsatı değerlendirecektir."

'OTOMOTİV MÜSTEŞARLIĞINA SEKTÖRCE DESTEK VERİRİZ'

TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, sektör olarak ABD pazarına girmek için yaptıkları işbirliği görüşmelerinin umut vaat eden bir noktaya geldiğini söyledi. Dudaroğlu, Otomotiv Bakanlığı kurulmasını arzu ettiklerini ancak müsteşarlık kurulup bunun bir bakanlığa bağlanmasını da sektör olarak sonuna kadar destekleyeceklerini ifade etti.

Bu haber toplam 82753 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim