• BIST 9079.97
  • Altın 2324.509
  • Dolar 32.364
  • Euro 34.907
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

'Kur artışı otomobil fiyatlarını da artıracak'

'Kur artışı otomobil fiyatlarını da artıracak'
Nissan Türkiye Genel Müdürü Özkök, döviz kurlarındaki yükselişe bağlı olarak otomotivde zam yapılacağını söyledi.

Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök, döviz kurlarındaki yükselişe bağlı olarak otomotivde zam yapılacağını belirterek, "ABD Merkez Bankasının (Fed) davranışları doğrultusunda Türkiye'de faiz artışı yaşanırsa sektöre etkisi döviz kurlarından çok daha fazla olacaktır" dedi. 

Özkök, 10-15 yıl önce otomotiv sektörünün kriz dönemlerinden ilk etkilenen sektör olduğunu aktararak, o dönemlerde sektördeki dalgalanmaların yüzde 60-70'lere kadar çıkabildiğini söyledi. Bu dalgalanmanın artık yüzde 10 seviyelerine kadar gerilediğine dikkati çeken Özkök, "Bu bir ekonominin daha sağlam olduğunu ve otomobilin ihtiyaç haline geldiğini gösteriyor. Artık kriz bile olsa dalgalanma yüzde 10'u geçmiyor" değerlendirmesini yaptı.

Geçen sene otomobil ve hafif ticari araç satışlarının yaklaşık 970 binde bulunduğunu hatırlatan Özkök, bu sene ise söz konusu oranın 850-880 bin bandında gerçekleşeceği tahmininde bulundu.

"Avro artış gösterirse fiyat artışı olur"

Nissan Türkiye Genel Müdürü Özkök, geçen yılın geneline bakıldığında TL'nin avro karşısındaki değer kaybının yüzde 20 civarındayken sektörün yaptığı zammın yüzde 10-11'lerde kaldığını vurguladı.

Aradaki farkın yavaş yavaş kapanması gerektiğini kaydeden Özkök, "Öbür türlü zarardasınız. Hepimizin maliyetleri artırıyor. Otomotivde zam olacaktır. 2016 yılına geçişle birlikte yüzde 2-3 fiyat artışı görüldü. Müşterinin alım gücüne cevap verebilmek için bunun bir kısmını karşılamaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Aylık faiz oranının psikolojik sınırının yüzde 1 seviyesinde olduğunu belirten Özkök, "Yüzde 1'in altına indiği zaman aylık faiz oranı, müşteri daha rahat bir şekilde kredi alıp yatırıma geçebiliyor. Şu anda aylık faiz oranları yüzde 1,20'lerde. Bu oran yüzde 1'in üzerindeyse müşteri bir adım geride duruyor. Fed'in davranışları doğrultusunda Türkiye'de faiz artışı yaşanırsa sektöre etkisi döviz kurlarından çok daha fazla olacaktır. Böylece otomotiv pazarında beklediğimiz yüzde 10'luk düşüş bunu absorbe edemez. Biraz daha aşağıya gitme riski var.

Bu haber toplam 2136 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim