• BIST 8990.32
  • Altın 2291.731
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0657
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C

KKTC’nin ilk yerli otomobili “Günsel” görücüye çıktı

KKTC’nin ilk yerli otomobili “Günsel” görücüye çıktı
Yakın Doğu Üniversitesi tarafından geliştirilen ve KKTC’nin ilk Türk yapımı otomobili “Günsel” basına tanıtıldı. %100 elektrikli ve tam 350 km menzile sahip olan otomobil için yakın zamanda seri üretime geçilecek.

Yakın Doğu Üniversitesi İnovasyon Merkezi ve ar-ge ekipleri ile otomotiv mühendisliğinin ortaklaşa 8 yıl süren hummalı çalışmaları sonucu şekil bulan otomobil, %100 elektrikli ve tam 350 km menzile sahip. Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel, KKTC’nin ilk yerli otomobilini üretecek olmanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayarak en önemli hedeflerinin insan hayatını kolaylaştıracak sistemleri, en ekonomik biçimde tasarlayıp en uygun şekilde üretebilmek olduğunu ifade etti.

“Teorik ve uygulama yönü güçlü bir ekiple ortaya çıkan otomobil, KKTC’nin sanayi alanındaki en önemli projelerinden biri olacaktır. Hedefimiz, kısa süre içerisinde araba fabrikamızı kurarak seri üretime geçmek. Amacımız ülkemizin sadece otomobil teknolojilerini kullanan değil; üreten, geliştiren ve ihraç eden ülkeler arasında yer almasını sağlamak” şeklinde konuşan Doç. Dr. İrfan Günsel, “Günsel”in marka, model ve teknik özellikleri hakkında da detaylı bilgi verdi:

100 km’yi 4.90 lira ile katedebiliyor

“Dolu bir batarya şarj ile Günsel 350 km yol yapmaktadır. Bu yolculuğun maliyeti bugünkü elektrik birim fiyatları dikkate alındığında ise 17,4 Türk lirası olacak. Bir başka hesapla 100 km’yi 4.90 TL ile kat edebilecek. Sınıfında petrol ile çalışan otomobillere kıyasla %80 üzerinde tasarruf sağlamıştır. Günsel 75kw elektrik motora sahip yaklaşık olarak 102 beygir gücüne denk geliyor, 100 km hıza 8 saniyede çıkıyor ve Jeneratif fren sistemine sahip. Aleminyum şase ve kompozit gövdeye sahip. Elektrikli motora sahip olduğu için bakım ve kullanımı oldukça kolay. Şebeke elektriğinde 7, standart şarj ünitelerinde 2, kurulacak olan Günsel şarj istasyonlarıyla 30 dakikada şarj edilebilecek. Günsel sessiz, yenilikçi, verimli ve zarif bir otomobil”.

Hayalden gerçeğe

50 yıl önce kurulan hayal, bugün gerçek oldu! KKTC’de otomobil üretme yolculuğunun Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel’in hayali ile başladığını anlatan Doç. Dr. İrfan Günsel “8 yıllık bir çalışma sonucu 50 yıllık hayal gerçeğe dönüştü. Suat Hoca, çamurdan arabalar yaptığını ve kırmızı, üstü açık araba üretmeyi hayal ediyordu. 50 yıl önce kurulan bu hayal, Yakın Doğu Üniversitesi’nin yetiştirdiği zengin insan kaynağı ile bugün gerçeğe dönüştü” dedi.

“Günsel”in logo formu ise “kalkan” figürü, “g” harfi ve 3 adet elektrik devresinden oluşuyor. Yakın Doğu Üniversitesi’nin kurucularının eseri olan otomobilin logosunda yer alan kalkan figürü, aileyi ve onu koruyup kollayan, bir arada tutan anneyi, “g” harfi aileye soyadını veren babayı, algılanan “9” rakamı ailenin uğurlu sayısını ve elektrik devreleri ise ailenin 3 kardeşini simgeliyor.

Bakan Kemal Dürüst: “Otomobil üreten ilk ada ülkesi olacağız, gururluyuz”

Basın toplantısında konuşan KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Kemal Dürüst, Ada’nın 1989 yılında üniversite yaşamına başladığını belirterek, artık, KKTC üniversitelerin ürün vermeye başladığına işaret etti. “Sağlıkta dünya ile yarışabilecek bir hastaneye sahip olan Yakın Doğu Üniversitesi’nin KKTC’de oluşturacağı otomotiv sektörü ile bir ada ülkesinde ilk kez otomobil üretilecek. Bundan dolayı büyük gurur duyuyoruz” dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Fuaye alanında yoğun bir katılımla gerçekleştirilen basın toplantısında ayrıca KKTC hükümeti; İçişleri Bakanı Kutlu Evren, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile milletvekilleri, bürokratlar, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Suat Günsel ve ailesi, Yakın Doğu Üniversitesi yöneticileri ve yerli-yabancı basın mensupları yer aldı.
Toplantı, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel’in, “GÜNSEL Otomobilinin örtüsünü açması ile son buldu.

“Günsel”in yaratıcı ekibi:

Koordinatör Ahmet Çağman
Üretim ve Tasarım Sorumlusu Serdar Alıcı
Elektronik ve Yazılım Mühendisi sorumlusu Aydın Alcı
Üretim ve Tasarım Sorumlusu Ertunç Ürgün
Ar-ge Sorumlusu Halil Yakar
İleitşim Sorumlusu Yalçın Akkün
İç Operasyonlar sorumlusu Kuma Güven
Dış Operasyonlar Sorumlusu Serter Tahta
Mekanik Uzmanı Hasan Altıntaş
Baş danışman Doç. Dr. Ertan Atmaca
Sanat Yönetmeni ve Grafik Tasarımcı Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Ergün

günsel.jpggünsel1.jpggünsel2.jpg

Bu haber toplam 2802 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim