• BIST 9693.46
  • Altın 2505.209
  • Dolar 32.5793
  • Euro 34.764
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Faruk Özlü: Yerli otomobil için yer gündemde değil

Faruk Özlü: Yerli otomobil için yer gündemde değil
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobil üretimi için 20 ilin sıraya girdiğini belirterek, “Yerli otomobilde üretim yeri seçimi şu anda gündemimizde yok. Üretim yerine prototip ortaya çıktıktan sonra karar verilecek” dedi.

Yerli otomobili üretecek 5 firmanın açıklanmasının ardından yerli otomobil fabrikasının nerede kurulacağı sorusunun yanıtı aranmaya başlandı. Yerli otomobil fabrikası için Kocaeli'nden Konya'ya, Gaziantep'ten Diyarbakır'a 20'ye yakın il sıraya girerken Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü "Yerli otomobilde üretim yeri şu anda gündemimizde yok" dedi.

Beş firma Ortak Girişim Grubu oluşturarak 2019 yılında tamamlanması hedefl enen prototip için çalışmalara başlarken, yerli otomobil üretimi için iller yarışa girdi. Türkiye'nin dört bir yanından 20'ye yakın il yerli otomobil üretimine talip olurken Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, üretim yerinin ,prototipin ortaya çıkmasının ardından gündeme geleceğini söyledi.

Yerli otomobil projesinin iki faz halinde gerçekleştirileceğine işaret eden Özlü, birinci fazın tasarım, ikinci fazın ise üretimi kapsadığını belirterek, şunları söyledi:

"Yerli otomobil üretimi iki faz halinde planlandı. İlk 24 ay tasarım fazı, tasarım fazında üretim yerini konuşmayacağız. Prototip ortaya çıksın, ondan sonra üretim yeri gündeme gelecek. Şu anda gündemimizde üretim yeri seçimi yok. Yerli otomobilin prototipi ortaya çıkmadan, bugünden üretim yerini konuşmak için çok erken. Prototip ortaya çıktıktan ve ikinci faza geçildikten sonra Ortak Girişim Grubu'nun da görüşleri dikkate alınarak yer seçimi belirlenecek. Üretimin yapılacağı yeri belirlerken, sadece bölgesel kalkınma açısından bakmıyoruz, üretimin fizibl olması, rekabetçi bir fiyatın ortaya çıkması gibi pek çok unsur üretim yerinin tespit edilmesinde belirleyici olacak. Üretim için başvuran her ili tek tek değerlendireceğiz. Şu anda tasarım aşamasındayız. Ortak Girişim Grubu'nun çalışmaları çok iyi gidiyor, çok uyumlu ve istekli bir çalışma yürütüyorlar."

Piyasa gözetim ve denetimi için yeni çalışma başladı

Bilim sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, şu anda piyasa gözetim ve denetimi için yeni bir çalışma yaptıklarını belirterek, yeni bir mevzuat düzenlemesine giderek, daha etkin bir sistem kurmayı hedeflediklerini söyledi. Piyasa gözetim ve denetiminde bir çok bakanlıkla birlikte çalışıldığını hatırlatan Özlü; Sağlık Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, ve Tarım Bakanlığı ile birlikte yürüttükleri piyasa gözetim ve denetiminde kurumların görev tanımlarına bakarak daha etkin bir yapı kurmayı hedeflediklerini söyledi.

Bu haber toplam 2799 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim