• BIST 9091.57
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Sektörün duayeni otobüsçüleri anlattı

Sektörün duayeni otobüsçüleri anlattı
Ulusoy Seyahat Nakliyat Otobüs Grubu Grup Başkanı ve Türkiye Otobüsçüler Derneği Başkanı Sümer Yığcı, “Mazotun fiyatını indirmek lazım. Mazotun fiyatı inince otobüsçü para kazanacak. Hizmet yoksa, otobüsçülükte yok” dedi.

Sektörün duayeni otobüsçüleri değerlendirdi

Ulusoy Seyahat Nakliyat Otobüs Grubu Grup Başkanı ve Türkiye Otobüsçüler Derneği Başkanı Sümer Yığcı, “Mazotun fiyatını indirmek lazım. Mazotun fiyatı inince otobüsçü para kazanacak. Hizmet yoksa, otobüsçülükte yok” dedi.

Otobüsçülüğün bundan sonra düzeleceğini sanmıyorum diyen Yığcı, Her zaman hizmet rekabeti yapılmalı, para rekabeti değil. Para rekabeti yapmak çok yanlış ve bunu yaparsan er-geç iflas edersin." dedi.

Öncelikle kendinizi ve otobüsçülüğe ilk başladığınız yıllardaki sektörün durumunu anlatır mısınız?

1968 yılında otobüsçülüğe başladım. 42 yıldır otobüsçülüğün içindeyim. O günden bugüne kadar otobüsçülüğün her dalında mücadele verdim. O zaman otobüsçülük daha sakin bir meslekti. Otobüsler sürekli arıza yapardı. Biz bu mücadeleleri verdik. Yanımızda kardeş firmalarımız vardı. O yıllarda bazı firmalarda kanlı bıçaklıydılar. Edirne’de rekabet olmadan bir ay atlatmak mümkün değildi. Şimdi doğulular rekabetten oradan çıktılar. Bizim ağırlığımız ise Karadeniz’deydi.

Varan Karadeniz’e girmiyordu, Ulusoy’da Ege’ye girmiyordu

Biz Varan’ın hatlarına girmezdik. Ayıp gelirdi. Esnaf terbiyesi vardı. Onlar da bizim hatlarımıza girmezdi. Biz o yıllardan beri rekabet yapıyoruz. Ama ne onlar bize, ne de biz onlara kötü hiçbir şey söylemedik. Karadeniz’de Ulusoy’un gücüyle rekabet olmadı. Şimdi oradaki firmalar zaman zaman krize giriyorlar ama krize girmeyen hiç kimse yok. Yine varlıklarını sürdürüyorlar. Oradaki yazıhaneler yan yana. Her firmanın yolcusu bellidir.

O zamanlar daha çok hangi otobüsler kullanılırdı?

Magirus otobüsçülerin gözdesiydi. 1969 yılında küçük motorlu 302’ler çıktı. Arıza çıkarır diye çok konuşuldu ama şimdiye kadar 302 gibi otobüs gelmedi. İlk çıktığında biz 302 almamıştık çünkü biz Magirüscüydük. Sonra baktık 302’ler dolu, bizim Magirüsler boş. Bu iş böyle olmaz diyerek 302’ye döndük. 10 yıl bu şekilde çalıştık. Sonra 403 çıktı ama 302 gibi otobüs gelmedi bu zamana kadar.

Peron yapan araba ne demektir?

Vatandaş garajda dolaşır. En çok hangi otobüsü beğenirse ona yönelir. Ona peron yapan araba deniyor. Vatandaş eskiden böyleydi. Bizde çok dolaştık en son Neoplan’da karar kıldık. Neoplan peron arabasıdır. Çok gösterişlidir ve fazla model değiştirmez. Fazla model değiştiren araç bizim aleyhimizedir.

O zamanın patronları başarılıydı. Siz bu başarıyı neye bağlıyorsunuz? Büyük firmaların patronları işin başındaydı bunu şimdi ki durumla karşılaştırdığımız zaman ne gibi bir fark var?

Otobüsçülük 4’ncü kattan yapılmaz. Yolcularla ilgilenmek gerekir. Şimdi patronlar tepelerde. Gidecekleri yere uçakla gidiyorlar. Geçen gün Bakan Yıldırım’a giderek dertlerini anlatmışlar. Buraya ne ile geldiniz diye sormuş Bakan. Onlarda uçakla geldik deyince, bakın siz patronlar uçak kullanıyorsunuz, vatandaş neden otobüse binsin demiş. Biz otobüsteki çocuklara özel oyuncaklar, çikolatalar alırdık. Şimdi hangi otobüsçü bunu yapıyor. Hangi patron, hangi müdür yolcusunu karşılıyor? İlerleyen firmalara bakın patronları işin başındadır. Otobüsçülük harbe döndü, gücünü kaybetti.

TOFED ile TOF hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

TOFED ile TOF aynı işi yapıyor bu durumda birleşmeleri gerekir. Yani ne fark eder ki; yan yana çalışarak aynı işi yapıyoruz.

Otobüsçülüğün düzelmesi neye bağlı?

Mazotun fiyatını indirmek lazım. Mazotun fiyatı inince otobüsçü para kazanacak. Para kazandığı zaman hizmet kalitesi artacak. Eğer hizmet yoksa, otobüsçülükte yok. Ayrıca otobüs fiyatlarının indirilmesi gerek. Otobüsçülerin kaliteli adam çalıştırması gerekiyor. Yazıhanedekilere, şoförlere, muavinlere eğitim verilmesi lazım. Bizim hem turizm otobüslerimiz kaliteli, hem de kadromuz kalitelidir. Acente bir şoförden şikayet ettiyse onu çalıştırmayız.

Haber ve Fotoğraflar: Ahmet SARIAHMETOĞLU - Tarkan BİRİCİK - Merve KORKMAZ - İstanbul Haber Ajansı

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 64899 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim