• BIST 9524.59
  • Altın 2498.54
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7112
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Çağdaş İpek Yolu: TRACECA

Çağdaş İpek Yolu: TRACECA
TRACECA Kısaca İpek Yolunun yeniden canlandırılması amacıyla çok modlu ulaşım için şekillendirilen ve geliştirilen bir doğu-batı koridorudur diyebiliriz.

UİH: Merhaba, Sn. Tozar TRACECA nedir kısaca anlatır mısınız?

Dr. Barış TOZAR, Birçok konferansta ve makalede TRACECA için eski ipek yolunun yeniden yapılanması deyimi kullanılmaktadır, TRACECA Kısaca İpek Yolunun yeniden canlandırılması amacıyla çok modlu ulaşım için şekillendirilen ve geliştirilen bir doğu-batı koridorudur diyebiliriz. .

UİH: TRACECA nasıl oluştu?

Dr. Barış TOZAR, AB TACIS-TRACECA Programı 1993 yılında Avrupa Komisyonu, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan hükümetlerinin katılımı ile Brüksel'de düzenlenen Konferansta (Brüksel Deklarasyonu,1993), bu ülkelerin ticareti ve ulaştırmayı güçlendirmek ve uluslararası ekonomiyle bütünleşmelerini sağlamak için formüle edilmiştir.

8 Eylül 1998 tarihinde, Türkiye, Ukrayna, Moldova, Romanya ve Bulgaristan' ın da katılımıyla toplam 12 ülkenin Devlet ve Hükümet Başkanları tarafından, Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaşım Koridorunun Geliştirilmesi İçin "Çok-Taraflı Temel Uluslararası Ulaştırma Anlaşması( MLA )"İmzalanmış olup, bu anlaşma TRACECA Programının uygulanmasına temel teşkil etmektedir. Türkmenistan Tacis-TRACECA Programına katılımcı olmakla birlikte, MLA'ya taraf değildir.

Anlaşma, taraf ülkelerin; Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Tacikistan, Ukrayna, Özbekistan, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye; Parlamentoları tarafından da onaylanmıştır.
2000 yılında, Temel Anlaşmanın hükümlerini uygulamak ve tamamlamak için TRACECA Hükümetler arası Komisyonu (IGC), 2001 yılında ise IGC'nin yürütme organı olarak görev yapan IGC TRACECA Daimi Sekreterliği Bakü'de kurulmuştur.

TRACECA Hükümetler arası Komisyon (IGC) "Rules of Procedure" a uygun olarak çalışmakta olup önerileri ve kararları Azerbaycan/Bakü'de yer alan IGC TRACECA Daimi Sekreterliği tarafından üstlenilmektedir. Daimi Sekreterliğin her üye ülkede Daimi temsilcileri (Ulusal Sekreterlik) bulunmaktadır.

UİH: TRACECA organizasyonu nasıl yapılanmıştır?

Dr. Barış TOZAR TRACECA Ulaştırma koridorunun organizasyonu şunlardan oluşmaktadır:

IGC TRACECA Hükümetlerarası Komisyonu,

IGC TRACECA Daimi Sekreterliği,

Ulusal Komisyon

IGC TRACECA Daimi Sekreterliği Daimi Temsilcileri (Ulusal Sekreterler)

UİH: TRACECA ’nın amacı nedir?

Dr. Barış TOZAR Genel olarak Traceca'nın oluşturulmasının amaçlarını şöyle sıralayabilirim;
Bölgedeki ticareti geliştirmek için üye ülkeler arasındaki işbirliğinin teşvik edilmesi,

Avrupa-Kafkasya-Asya Uluslararası ulaştırma koridoru (TRACECA) ‘nun Trans-Avrupa Networks (TENs)’e dönüştürülmesinde ki en uygun entegrasyonu teşvik etmek,

Ticaret ve ulaştırma sistemlerinin gelişimini sağlayan faktörleri tanımlamak, TRACECA projelerini, IFIs ve özel yatırımcıların kredilerini etkilemek için teşvik etmek.

Avrupa, Karadeniz, Kafkasya, Hazar Denizi ve Asya bölgelerinde ekonomik ilişkilerin, ticaretin ve ulaştırma bağlantılarının gelişimi Uluslararası yol, hava ve demiryolu ve de ticari denizcilik konularını içeren ulaştırma pazarına girişleri kolaylaştırmak, Malların, yolcuların ve Petrol Türevi yüklerin uluslararası ulaştırmasını teşvik etmek, Trafik ehemmiyetinin, malların güvenliğinin ve çevresel korumanın garanti edilmesi, Değişik ulaştırma modları arasında eşit rekabet oluşturma şeklinde açıklanabilir.

UİH: Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz.

Dr. Barış TOZAR Ben teşekkür ederim. Ulaşımdan İletişime haber sitesine yayın hayatında başarılar diliyorum. 

Kaynak: Ulaşım Derğisi  www.ulasimdergisi.com

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 8885 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim