• BIST 13860.59
  • Altın 6421.14
  • Dolar 46.1103
  • Euro 53.2385
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

4.5 milyar dolarlık rafineri yatırımı

4.5 milyar dolarlık rafineri yatırımı
Petkim’de 40 milyon dolar kâr açıklayacaklarını belirten Aksoy, rafineriyi 2014’te devreye alacaklarını söyledi.

4.5 milyar dolarlık rafineri yatırımı

Petkim’de 40 milyon dolar kâr açıklayacaklarını belirten Aksoy, rafineriyi 2014’te devreye alacaklarını söyledi.

Türkiye’nin en büyük petrokimya tesisi Petkim’in yüzde 53’lük hissesinin sahibi olan Socar&Turcas Enerji, verimli geçirdiği 2009’da sonra yeni yatırım planlarını devreye almaya hazırlanıyor. Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, Petkim’in 2008’deki 151.3 milyon liralık zararından sonra 2009 için 40 milyon doların üzerinde kâr açıklamaya hazırlandıklarını bildirdi. Bu yıl tesisi yüzde 100 kapasiteyle çalıştırarak, 1.5 milyon ton üretim yapmayı planladıklarını bildiren Aksoy, yatırım planları hakkında da konuştu. Aliağa tesisinin yanına 10 milyon ton işleme kapasitesine sahip 4-4.5 milyar dolarlık bir rafineri kurmayı planladıklarını açıklayan Aksoy, en geç 2014’te devreye alacakları rafinerinin İran, Ural, Azeri ve Irak Kerkük petrollerinin tamamını işleyebileceğini kaydetti.

Şah Deniz’den doğalgaz alacak

Erdal Aksoy, 2010’da Şah Deniz boru hattından Türkiye’ye sevk edilen gazın 1.2 milyar metreküpünü Azeri ortakları Socar ile birlikte almak istediklerini bildirdi. Gazı Petkim’de ve Denizli’de inşa ettikleri santralde kullanacaklarını belirten Aksoy, iç pazara da satış yapmayı düşündüklerini söyledi. Aksoy, 5-10 yılda Şah Deniz’den alacakları gazın en az 3-4 milyar metreküp olacağını kaydetti.

5 milyon tonluk jet yakıtı üretimi

Shell ile ortak oldukları akaryakıt ağının dizel yakıt ve jet yakıtı ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini de vurgulayan Aksoy, yıllık üretim planlarının ise 5 milyon ton civarında olacağını belirtti. Bu arada Aliağa’daki limanı Türkiye’nin en büyük açık deniz limanına dönüştürmek için proje hazırladıklarına dikkat çeken Aksoy, projeye dünya çapında yatırımcı bulmak için Garanti Yatırım’ı yetkilendirdiklerini söyledi. Aksoy, limanın yatırım maliyetini ise 300 milyon dolar olarak bildirdi.

PETKİM’DEN RAKAMLAR

2008 kârı 151.3 milyon dolar zarar
2009 kârı (tahmini) 40 milyon dolar
2010 üretim planı 1.5 milyon ton
Dizel ve jet yakıt üretim planı 5 milyon ton
Yeni rafineriye yatırım 4.5 milyar dolar
Aliağa Limanı’na yatırım 300 milyon dolar

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 387 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim