• BIST 9548.09
  • Altın 2493.433
  • Dolar 32.508
  • Euro 34.5694
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Almanlar imkanları nedeniyle İzmir'i sevdi

Almanlar imkanları nedeniyle İzmir'i sevdi
Devam eden yatırımların da tamamlanması ile bin 100 kişiye daha istihdam sağlayacak olan şirketlerin 13 tanesi yüzde yüz Alman, 25'i ise Türk ortaklı

Devam eden yatırımların da tamamlanması ile bin 100 kişiye daha istihdam sağlayacak olan şirketlerin 13 tanesi yüzde yüz Alman, 25'i ise Türk ortaklı.

Son dönemde yabancı yatırımcıların ilgi odağı haline gelen İzmir'de bugüne kadar en çok yatırımı gerçekleştirenler Almanlar oldu. Limanı, lojistik imkanları, yetişmiş işgücü ve stratejik konumu nedeniyle İzmir'i tercih eden Almanlar bugüne kadar kentte 38 tesis kurdu. Halen treyler devi Krone, en önemli tekstil markalarından Roy Robson ile Ege Serbest Bölgesi'ndeki (ESBAŞ) Mopisan firmasını satın alan Mahle'nin yatırımları devam ediyor. Almanlar bugüne kadar gerçekleştirdikleri yatırımlarla 7 bin kişiye iş imkanı sağladı.

REKOR HUGO BOSS'TA

Devam eden yatırımların da tamamlanması ile bin 100 kişiye daha istihdam sağlayacak olan Alman şirketlerinin 13 tanesi bütünüyle Alman sermayeli iken, 25 firma da Türk ortaklı çalışıyor. 38 Alman firmasından 8 tanesi Ege Serbest Bölgesi'ni tercih ederken, diğer firmalar ise başta organize sanayi bölgeleri olmak üzere, İzmir'in çeşitli bölgelerinde üretimlerini sürdürüyorlar. Halen 7 bin kişiye istihdam sağlayan Alman firmaları içinde ESBAŞ'ta takım elbise üreten Hugo Boss, 3 bin 500 çalışanı ile bütün Alman firmalarında çalışanların yarısını tek başına istihdam ediyor.

ÖNCE EĞİTİM

Kendi ülkelerinde de eğitime çok önem veren, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra, sanayileşmeden önce eğitim hamlesi yapan Almanlar, İzmir'de de önce yetişmiş kalifiye eleman ve yönetici sıkıntısı çekmemek için Almanca eğitim yapan Türk Alman Eğitim Vakfı (TAKEV) okullarının kurulmasına ön ayak oldular. TAKEV Okulları Genel Müdürü Gönül Ketenci, "İzmir'e önemli yatırım yapan Alman işadamları Almanca bilen eğitimli işgücü ihtiyaçlarını karşılamak üzere eğitim yatırımına öncülük ettiler. Bu sayede TAKEV doğdu. İzmir'de 2 kampusümüzde bin 200 öğrencimiz var. 150 kişilik bir kadroya sahibiz. Bunun 15 tanesi Alman öğretmenden oluşuyor. Mezunlarımızın büyük bir bölümü, üniversiteden sonra İzmir'deki Alman ortaklı firmalarda rahatlıkla iş bulabilecekler" dedi.

ÜNİVERSİTE YOLDA

Almanlar ayrıca Alaçatı'da da Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Alman Üniversitesi kurmak için son hazırlıkları yapıyorlar. Alman Üniversitesi Mutevelli Heyet Üyesi ve Türkiye Temsilcisi Hüseyin Aslan da 20 milyon Euro yatırımla üniversitenin hayata geçeceğini söyledi. Üniversitenin 2009'da temel atması, 2010'da ise öğrenime başlaması planlanıyor. 1.5 milyon metrekare kampus alanı olacak üniversite için ilk etapta 20 milyon euroluk yatırım öngörülüyor. Aslan, "İlk etapta ekonomi iletişim, Siyasi Bilimler ve Uluslarası Hukuk bölümleri açılacak. Alman üniversitesi ile birlikte bölgemiz daha da hareketlenecek" dedi.

TEKSTİLCİLERİN İLGİSİ

Son dönemde moda devi Alman tekstil ve konfeksiyon firmaları da rotalarını Türkiye'ye çevirdi. Yaklaşık 10 yıl önce ESBAŞ'ta yatırım yapan Hugo Boss'tan sonra yine Almanya'nın ünlü erkek giyim markalarından Roy Robson, takım elbise üretecek yeni tesisini İzmir'de kurmaya karar verdi. Roy Robson, İzmir-Gaziemir'deki Ege Serbest Bölgesi'nde 3 milyon euroluk yatırımla kuracağı tesiste günde 800 takım elbise üretecek. Gelecek ay üretime geçecek olan tesiste 300 kişi istihdam edilecek. Bayan giyiminin ünlü markası Escada da, ESBAŞ'ta fabrika kurmak için görüşmelerini sürdürüyor. Alman takım elbise üreticilerinden Leithauser de 2009'da Türkiye'ye gelmeyi planlıyor.

KAPASİTE ARTIRDI

Geçen yıl 25 milyon euro ihracat yapan Mopisan firmasını satın alan Mahle ise üretim kapasitesini birkaç kat artırmak için ESBAŞ'ta yatırımını sürdürüyor. Yaklaşık 50 milyon euro yatırımla 100 bin metrekarelik alana yeni fabrika kuran Mahle, 2012'de Türkiye'den ihracatını 100 milyon euroya çıkarmayı hedefliyor. Mahle Mopisan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Günday, ortaklıkla birlikte alanında bir dünya devi olan Mahle'yi Türkiye'ye getirdiklerini belirtti. Günday, "1980'den bu yana piston ve silindir parçaları üretiyorduk. Şimdi aynı alanda bir dev olan Alman Mahle ile güçlerimizi birleştirdik. Kısa sürede fabrika inşaatımız bitecek. En az 400 kişiye daha istihdam sağlayacağız" dedi.

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ

Hugo Boss'tan sonra yine bir Alman tekstil firması olan Roy Robson'da yatırım için İzmir'i tercih ederken, Roy Robson'un Uluslararası Danışmanı ve Genel Müdürü Timur Şengezer, herkesin Türkiye'den Mısır'a gittiği bir dönemde kendilerinin İzmir'de yatırımı tercih ettiklerini kaydetti. Alman Roy Robson'un yurtdışında kendisine ait ilk tesisini Türkiye'ye kurduğuna dikkat çeken Şengezer, "İzmir'i eğitimli ve kaliteli iş gücüne sahip olması nedeniyle tercih ettik. 3 milyon euroluk yatırımla kuracağımız tesiste takım elbise üreteceğiz. Ekim ayında faaliyete geçecek tesiste ilk etapta günlük 800 takım elbise üreteceğiz. Ayrıca yine başlangıçta 300 kişi istihdam edeceğiz. Kapasiteyi artırdıktan sonra çalışan sayımız da sürekli artacak" diye konuştu.
İyi ilişkiler meyvesini veriyor.

Türk Alman İşadamları ve Akademisyenleri Derneği Başkanı Sayıl Dinçsoy Türkiye ile Almanya arasındaki iyi ilişkilerin yatırıma dönüştüğünü söyledi. Dinçsoy şöyle konuştu: "Biz dernek olarak Alman yatırımcılara bölgemizi sürekli tanıtıyoruz. Yeni ilişkiler kurarak, bunların işe ve yatırıma dönüşmesini sağlıyoruz. Birçok ekonomik, sanatsal ve kültürel etkinlik gerçekleştiriyoruz. Bundan sonraki dönemde ilişkilerin daha da gelişmesi ile yatırımcıların sayısında artış olacağını düşünüyorum"

Bu, daha iyi değerlendirilmeli

Kendi şirketinde de Almanlarla ortak olduğunu, stajını Almanya'da yapan birisi olarak Almanları çok iyi tanıdığını ifade eden EBSO Başkanı Tamer Taşkın, potansiyelin daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini açıkladı. Taşkın, "Almanlar çok disiplinliler. Her alanda yatırıma açıklar. O nedenle firmalar Almanlarla ortak olarak, dünyaya açılma avantajını değerlendirebilir. Alman yatırımcıları çekmek için de ikna etmek gerekiyor. Bunun içinde daha çok çalışmalıyız. Üretimini şartlar gereği ülke dışına çıkarmak isteyen ve yeni pazarlara açılmayı arzulayan çok sayıda Alman yatırımcı var" diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 16559 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim