• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Tonaj toleransı yüzde 15’e çıkarılsın istemi

Tonaj toleransı yüzde 15’e çıkarılsın istemi
Aşırı yük nedeniyle ceza ödemek zorunda kalan madenciler, ağır yük taşıyan araçlarda tonaj tolerans oranının yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkarılmasını istiyor.

Kayseri Sanayi Odası tarafından düzenlenen Madencilik, Doğal Taş ve Mermer Sanayi grupları genişletilmiş istişare toplantısı yapıldı. Toplantıda buluşan madenciler, doğal taş ve mermerciler sorunlarını masaya yatırılarak çözüm yolları aradı.

Toplantıda konuşan Dedeman Madencilik San ve Tic. AŞ adına toplantıya katılan Madencilik Grubu Meslek Komitesi Başkanı Kemal Cansız, tonaj sınırlaması nedeniyle maden firmalarının büyük sıkıntılar yaşadığını söyledi. Devamlı yeraltında çalışmak zorunda oldukları için madenciliğin zor bir meslek olduğunu belirten Cansız,. " Madenciler olarak nakliyede ciddi zorluklarla karşı karşıyayız. Belirli tonajın üzerine çıktığımız zaman 5 bin YTL gibi ciddi cezalar alıyoruz. Buda bizi son derece zor durumda bırakıyor" dedi.

Doğal Taş ve Mermer Sanayi Grubu Meslek Komitesi Başkanı Suat Ülker, yeraltından çıkarılan madenin nakliyesinde aşırı yük cezaları nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadıklarını bildirdi. Trafik kurallarının bu konuda daha esnek davranmasını isteyen Ülker, karayollarının bölünmeyen kütle madenlerin taşınmasında biraz daha esnek davranması gerektiğini ifade etti.

Özer Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özer ise nakliye işlemini düzenleyen mevcut yasalara göre 10 tekerlekli bir aracın 16 ton, 12 tekerlekli bir kamyonun 20, tırlar içinse 24 ton sınırlaması bulunduğunu belirtti. Bu limitlere yüzde 5 tolerans tanındığını anlatan Özer, tolerans oranının aşılması durumunda 5 bin YTL ceza uygulandığını ifade etti. Durumun maden çıkaran firmaları zaman zaman zor durumda bıraktığını dile getiren Özer, tonaj aşma tolerans oranının yüzde 15'e çıkarılmasının gerekli olduğunu vurguladı.

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak ise madencilik alanında Türkiye'de ciddi gelişmeler yaşandığını ifade etti. Kayseri'nin de maden sahaları ile sektör için ön plana çıktığını anlatan Boydak, Mayıs 2008'de sadece Dedeman Madenciliğin 11.5 milyon dolar ihracat yaptığını, 10 yıl önce bir yıllık kent ihracatının bile bu kadar olmadığını kaydetti. Doğal taş ve mermer işleme konusunda yaşanan sıkıntılara da değinen Başkan Boydak, yurt dışına gönderilen blok ürünlerin orada işlenerek 10 katı katma değer ile bize geri döndüğünü belirterek, bu katma değeri ülkemizde bırakmanın yollarının aranması gerektiğini ifade etti.

www.UlasimOnline.Com

Bu haber toplam 9789 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim