• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

Ya izin ver geçelim, ya da transite kapalıyım

Ya izin ver geçelim, ya da transite kapalıyım
Slovenya’dan 20 bin değil, 50 bin TIR geçse ne olacak? Ya bize Avusturya, transit geçiş ülkesi değildir deyip, transitleri kapatın ya da bizim hakkımızı verin!”

Türkiye-Avusturya Kara Ulaştırma Karma Komisyon Toplantısı, (KUK) Türk heyeti Başkanı Kara Ulaştırma Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Yılmaz’ın haklı çıkışlarıyla ikinci güne kaldı. “Transit; bir ülkeden en kısa sürede ve en düşük maliyetle geçme hakkıdır. Avusturya bizim transit geçiş hakkımızı tanımak zorunda. Slovenya’dan 20 bin değil, 50 bin TIR geçse ne olacak? Ya bize Avusturya, transit geçiş ülkesi değildir deyip, transitleri kapatın ya da bizim hakkımızı verin!” diye konuştu.

 
“Rakibim Bulgar 260 Euro’ya, ben 790 Euro’ya geçiyorum”
 
Hatay Has Otomotiv’in TIRSAN bayi ağına katılma anlaşması imzalamasını takiben uçakta görüşlerini sorduğumuz Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu da bizi şöyle yanıtladı: “Kesinlikle Avusturya transit geçişlerinin serbestleşeceğine inanıyorum. Konusuna hakim bir müsteşar yardımcımız; son on yılda ulaştırmada büyük değişimi gerçekleştiren bir bakanımız ve de çok güçlü bir hükümet ile onu en mükemmel şekilde yöneten Başbakan’a sahibiz. Onun için ülkemin nakliyecilerine uygulanan bu engel ve ayrımcılık kesinlikle bitecektir. Bakıyorsunuz, Boğaz Köprüleri transittir ama Türk TIR’larına yürüme yasağı uygulanır. Peki, bir tane Bulgar TIR’ını engelleyebilir miyiz?
Böyle bir şey ticaretin kuralları gereği mümkün değil. Peki, Avusturya bizi nasıl bekletiyor? 260 kilometre yolu ben 3 gün bekledikten sonra 790 Euro’dan geçiyorum. Benim rakibim Bulgar 260 Euro’ya geçiyor. 
 
530 Euro benden daha avantajlı. Benim Türk nakliyecim nasıl rekabet edecek? Dünya Ticaret Örgütü anlaşmasının 5. maddesine göre hiçbir üye ülke, bir başka ülkenin transit mallarını engelleyemez. Şu anda Avusturya suç işliyor. Buradan iki milletvekilimize de seslenmek istiyorum. Sektörümüzün içinden gelen Sayın Osman Aşkın Bak ve Melda Onur. Lütfen, Slovenya Maribor’daki bu anlamsız uygulamayı görün! Nasıl tüm araçlar vızır vızır geçerken bizleri ayırıp bir kampa toplar gibi zorla trene yönlendirmek için bir tarlaya sokmalarına şahit olun! Bu ayrımcılığı gözlerinizle görün!”
 
Bugün sona erecek Türkiye-Avusturya KUK toplantısında UND’yi temsilen İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Başkan Yardımcısı Melike Tümen ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Baykara yer alıyor.
 
Bu haber toplam 2217 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim