• BIST 8885
  • Altın 3018.131
  • Dolar 34.3001
  • Euro 37.1624
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C

Denizcilik sektörü, düşük sülfürlü yakıt için geçiş dönemi istiyor

Denizcilik sektörü, düşük sülfürlü yakıt için geçiş dönemi istiyor
15. Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı kapsamında düzenlenen Global Maritime Summit etkinliğine 2020 yılında yakıtların kükürt içeriğinin yüzde 0,5 ile sınırlandırılması uygulamasının yürürlüğe girecek olması damgasını vurdu.
15. Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı kapsamında düzenlenen Global Maritime Summit etkinliğine 2020 yılında yakıtların kükürt içeriğinin yüzde 0,5 ile sınırlandırılması uygulamasının yürürlüğe girecek olması damgasını vurdu.

Exposhipping Expomaritt İstanbul 15. Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı kapsamında Seatrade tarafından düzenlenen Global Maritime Summit etkinliğine 2020 yılında yakıtların kükürt içeriğinin yüzde 0,5 ile sınırlandırılması uygulamasının yürürlüğe girecek olması damgasını vurdu.

BIMCO’nun (Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi) Gelecek Dönem Başkanı Şadan Kaptanoğlu moderatörlüğünde yapılan panelde geçiş sürecinin zorluğu ve maliyetlerin halen belli olmamasına dair endişeler dile getirilirken “Eğer şimdi hareket etmez isek, yarın çok geç olabilir” mesajı verildi.

Exposhipping Expomaritt İstanbul, 15. Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı, 3-4 Nisan tarihlerinde Viaport Marina Tuzla’da denizcilik sektörünün kilit konularına odaklanan ‘Global Maritime Summit’ etkinliğine ev sahipliği yapıyor.

UBM’in global markası Seatrade öncülüğünde düzenlenen zirvede dünya denizciliğinin de en büyük ve en etkili şirketlerinin üçte ikisini temsil eden BIMCO’nun (Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi) Gelecek Dönem Başkanı Şadan Kaptanoğlu moderatörlüğünde ‘Gemi sahipleri ve operatörleri sektördeki hızla değişen çevreye ve zor piyasa koşullarına nasıl uyum sağlar?’ konulu panel gerçekleştirildi.

Uluslararası Deniz Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Simon Bennet, Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Ergenç, Marlow Navigation Türkiye Direktörü Diederik Legger ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, panelde konuşmacı olarak yer aldı.

Etkinlikte, 2017 yılında yürürlüğe giren “Balast Suyu Yönetimi Sözleşmesi” ve 2020 yılında yakıtların kükürt içeriğinin yüzde 0,5 ile sınırlandırılması uygulamasının yürürlüğe girmesinin getireceği mali sıkıntılar ve uyum süreçlerinin zorluğu ele alındı. Panel, Exposhipping Expomaritt İstanbul katılımcı ve ziyaretçileri tarafından ilgiyle takip edildi.

denizciler_8.jpg

“GEMİ SAHİPLERİ BÜTÜN FATURALARI ÖDER”

Denizcilik sektörünü bilmeyenlerin sektörün çevreci olmadığını düşündüğünü belirten moderatör Şadan Kaptanoğlu, bunun doğru olmadığını, gemi inşa sanayinin en çok regülasyona tabi sektör olduğunu belirtti.

2020 yılında yürürlüğe girecek yakıtlardaki sülfür miktarının sınırlandırılması sürecinin kolay olmayacağını ifade eden Kaptanoğlu, mesleğe başlarken babasının verdiği ‘Gemi sahipleri bütün faturaları öder. Bunu baştan kabul etmelisin’ öğüdüne atıfta bulundu ve “Elimizden gelenin en iyisini ve ev ödevlerimizi yapmamız gerekiyor” dedi.

denizciler_6.jpg

“YATIRIMLARINIZI KORUYUN, STABİL KALIN”

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, “2020 yılında başlayacak sülfür sınırlaması var, Balast Anlaşması geliyor, ticaret savaşları, Brexit, ticaret şablonlarındaki değişimler ve enerji rönesansı gibi pek çok konu var. Geçmişte hiçbir zaman böyle ard arda baskılarla karşılaşmamıştık” dedi.

Çakır, sektör için tavsiyelerini “Yatırımlarınızı koruyun, stabil kalın. Sağlam ticari ilişkiler geliştirin ve risklerden kaçının. İşbirliği yaparak güçlerinizi birleştirin” sözleriyle özetledi.

denizciler_10.jpg

“GEÇİŞ DÖNEMİ İSTİYORUZ”

Sülfür sınırlaması konusunun sektörde çok büyük soru işareti yarattığını söyleyen Türk Armatörler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Ergenç, “Dünyayı korumak için gerekeni yapmak zorundayız. Eğer dünya 0,5’lik düşük sülfürlü İFO yakıt kullanırsa, biz de bu kararları uygulamak zorundayız. Pazarda fiyat ne olursa olsun, üzerimize düşeni yapmak istiyoruz ama bunun için geçiş dönemi istiyoruz” dedi.

Ergenç, balast suyu uygulaması ile ilgili eğitim çalışmalarının önemine vurgu yaptı ve uzmanların bile bu alanda zorlandığını belirtti.

denizciler_7.jpg

“GEMİ SAHİPLERİ ELİMİZDEKİ DURUMLA BAŞA ÇIKMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Exposhipping Expomaritt İstanbul kapsamında düzenlenen panelde konuşmasına gemi sahibi değil bürokrat olduğunu belirterek başlayan Uluslararası Deniz Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Simon Bennet, “Benim gözlemim şu, gemi sahipleri elimizdeki durumla başa çıkmaya çalışıyorlar. 2008 yılına geri dönülemeyeceğinin ve yeni normalin bu olduğunun farkındalar. 2020 yılındaki sülfür sınırlaması ve balasat suyu konuları çok önemli ama, hala fiyatlar ne olacak bilmiyoruz. IMO, sektörün emisyonunu yüzde 50 azaltmak gibi iddialı bir hedef belirledi” dedi.

Balast suyu konusundaki endişeleri ele alan Marlow Navigation Türkiye Direktörü Diederik Leggeise, yöneticilerin bütçe hazırlaması gerektiğini söyledi ve uzun dönemde müşterilerini desteklemeleri gerektiğini belirtti.

denizciler_1.jpg

EXPOSHIPPING EXPOMARITT İSTANBUL, 5 NİSAN’A KADAR ZİYARETE AÇIK

Exposhipping Expomaritt İstanbul 15. Uluslararası Denizcilik Fuar ve Konferansı, 2-5 Nisan 2019 tarihleri arasında Viaport Marina Tuzla’da düzenleniyor.

İMEAK Deniz Ticaret Odası adına UBM tarafından düzenlenen fuara 41 ülkeden 200’ün üzerinde firma ve 700 marka katılıyor. 5 Nisan tarihine kadar ziyarete açık kalacak fuarın 6 binin üzerinde denizcilik profesyonelinin ağırlaması bekleniyor.

denizciler_5.jpgdenizciler_2.jpgdenizciler_3.jpgdenizciler_4.jpgdenizciler_9.jpg

DENİZ HABER AJANSI

Bu haber toplam 9041 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim