• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Brezilya sahillerini ‘Bouboulina’ isimli Yunan petrol tankeri kirletmiş

Brezilya sahillerini ‘Bouboulina’ isimli Yunan petrol tankeri kirletmiş
Brezilya kıyılarındaki petrol kirliliğinin nedeni ortaya çıktı. Yaklaşık 700 km'lik sahil şeridinde oluşan kirliliğin nedeninin, Venezuella'nın Jose Terminali’nden petrol yükleyen Yunanlı Delta Tankers Ltd. şirketine ait petrol tankeri olduğu bildirildi.

Brezilya sahillerini kirleten petrol atıklarının Venezüella’dan petrol taşıyan bir Yunan şirketine ait gemisinin gerçekleştirdiği iddia edildi.

Reuters tarafından görüntülenen bir federal polis belgesi, Yunanistan'ın Delta Tankers Ltd. şirketinin sahibi olduğu 2006 yılında inşa edilen, 276 metre uzunluğunda, 50 metre genişliğindeki Bouboulina isimli petrol tankerin Venezüella'nın Jose Terminali’nde petrol yükledikten sonra 28-29 Temmuz tarihlerinde Brezilya kıyılarına yaklaşık 700 km (420 mil) civarında ham petrol sızdırdığını belirtti.

Şirket, o dönemde yaptığı açıklamada geminin sorunsuz bir şekilde ilerlediğini söylemişti.

Çelişen bilgiler ışığında Rio de Janeiro’daki polis soruşturmasıyla Brezilya’nın 2500 kilometresi boyunca tropik plajlarını kirleten gizemli petrol sızıntısının araştırılmasında çarpıcı gerçek ortaya çıktı.

Konuyla ilgilenen Brezilya avukatı, ülkenin yoksul kuzeydoğu bölgesindeki turizmciler ve balıkçılık topluluklarına zarar veren davada tazminat talep edileceğini söyledi.

Brezilyalı savcılar, “Şirket, kaptan ve gemi ekibinin, Atlantik Okyanusu'ndaki ham petrolün yayılması/salınması konusunda yetkililerle iletişim kurmada başarısız olduğuna dair güçlü kanıtlar var" dedi.

Federal polis ayrıca, Reuters tarafından görülen bir arama emri belgesine göre, deniz hizmetleri şirketleri Lachmann ve Seacor Holdings Inc CKH.N'nin alt kuruluşu olan Witt O’Briens'in Rio de Janeiro adreslerinde de aramalar yaptı.

Polis, isimlerini vermeden iki firmaya baskın yaptıklarını doğruladı. Hiçbir şirketin suç faaliyetlerinden şüphelenmediğini ancak her ikisinin de söz konusu Yunan firması ile ticari ilişkileri olduğunu söylediler.

Witt O’Briens, soruşturma altındaki geminin ve operatörün hiçbir zaman Brezilya'da müşterisi olmadığını, Brezilya ofisinin faaliyetlerinin polis soruşturmalarıyla ilgili olabilecek herhangi bir sözleşmeyle ilgisinin olmadığını söyledi.

Brezilya makamları, gemiyi, mürettebatını ve şirketi daha fazla araştırmak için Interpol de dahil olmak üzere uluslararası ajanslardan işbirliği konusunda yardım istediklerini söyledi.

Federal savcılar, Brezilya Donanması’nın “denizde serbest bırakılmak üzere yağ ve suyun ayrılmasıyla ilgili yanlış işletim prosedürleri” nedeniyle ABD’de geminin daha önce gözaltına alınmasıyla ilgili olarak 4 gün boyunca bilgi sahibi olduklarını söyledi.

Savcılar, iddia edilen ABD'de gözaltına alınma olayının ne zaman gerçekleştiğine dair detay vermediler.

Polis, oşinografik ve coğrafi konum verilerine göre, 28-29 Temmuz tarihleri arasında Yunan gemisinin sızıntının kaynağının yakınında dolaşan tek gemi olduğunu gösterdi.

Federal polise göre, Ağustos ayının sonundan Ekim ayının sonuna kadar yüzlerce plajın kapanması ve hayvanların ölmesiyle petrol 9 eyalette karaya vurdu. Kirliliği ekipman olmadan temizlemeye çalışan gönüllüler de hastalandı.

Brezilya, bugüne dek temizlik çalışmalarında sürdüğü sahillerden 2.000 ton çamur toplarken kalın ham maddeyle kaplanmış kuş ve deniz kaplumbağalarını iyileştirmeye çalışıyor.

Yetkililer, Brezilya'nın standart protokolleri takip ettiğini söylediler.

Ağır ham petrol, çoğu petrol sızıntısı gibi okyanus yüzeyinde yüzmediğinden yetkililer, geleneksel izleme ve kıyıdan uzak tutma yöntemlerinin etkisiz olduğunu söyledi.

DENİZ HABER AJANSI

Bu haber toplam 2257 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim