• BIST 9079.97
  • Altın 2324.04
  • Dolar 32.3482
  • Euro 34.9598
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Sinop sahilleri deniz çöpleri ile doldu

Sinop sahilleri deniz çöpleri ile doldu
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Bat, Sinop sahillerinde yaptıkları araştırmada sahillerin yoğun miktarda deniz çöpü ile kirlendiğini tespit ettiklerini söyledi.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Bat öncülüğünde hayata geçirilen proje ile Sinop sahillerinin deniz çöpleri yoğunluğu tespit edildi.

Sinop Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından desteklenen SÜF-1901-18-48 numaralı Karadeniz’in Sinop İli Sahillerinde Deniz Çöplerinin Araştırılması Projesi kapsamında Sinop sahillerinde yer alan deniz çöplerinin miktarı, kompozisyonu, olası kaynakları ve orijinin belirlenmesi ve istasyonlar arası ve zamana bağlı olarak deniz çöpü miktarındaki değişimleri araştırılıyor.

Sinop İli Sahillerinde Deniz Çöplerinin Araştırılması başlıklı proje kapsamında 2019 yılı boyunca mevsimsel olarak Sinop’ta yer alan 9 farklı noktada sahil çöpleri incelendi. Araştırmada elde edilen bulgular sahillerin yoğun miktarda deniz çöpü ile kirlendiğini gösterdi.

Metrekarede 10’un üzerinde atık bulunan sahiller var

Proje hakkında bilgiler veren Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Bat, proje kapsamında yapılan araştırmalarda metrekareye 10’un üzerinde atık biriken sahilleri tespit ettiklerini söyledi.

Bat, “Yapılan araştırmanın sonuçları farklı zamanlarda ve farklı noktalarda değişiklik göstermekle birlikte temiz sahiller bulunduğu gibi en yüksek değerler temel alındığında metrekarede 10’un üzerine atık bulunan sahiller tespit edilmiş ve bu durum Karadeniz bölgesi için oldukça yüksek bulunmuştur. Araştırma sonucunda rastlanan çöplerin yoğun olarak plastikten oluştuğu saptanmıştır. Sinop sanayi kirliliğinin olmadığı, balıkçılık ve turizmin ön plana çıktığı bir yerleşim alanıdır ve kontrolsüzce çevreye bırakılan atıklar ve Karadeniz’in akıntı sistemi göz önüne alındığında denizel çöplerin taşınmasıyla da Sinop sahillerinde önemli bir kirlilik oluşmaktadır” dedi.

sinop_sahilleri_1.jpg

Sahillerimizin geleceği tehlike altında

Yapılan araştırmanın Sinop sahillerinin geleceğinin tehlike altında olduğunu ortaya çıkarttığının altını çizen Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Bat, bu durumun düzeltilmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti. Bat; “Ayrıca yaz aylarında gözlenen, artan nüfustan kaynaklı kirlilik ve buna ek olarak balıkçılık sezonunda ise balıkçılık kaynaklı atıkların oluşturduğu kirlilik baskısı sahillerde gözlenmektedir. Yapılan sahil temizlik faaliyetlerinin sonuçları kısa sürelide olsa sahillerdeki baskıyı azaltsa da bireysel olarak da atıklarımızın uygun şekilde bertarafına yönelik önlemler almak, çöp üretimini azaltmak ve geri dönüşümlü ürünler kullanmaya yönelmek gelecek nesiller için gereklidir” diye konuştu.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Bat’ın yürütücülüğünü yaptığı proje ekibinde Araştırma Görevlileri Ayşah Öztekin, Dr. Pınar Gürbüzer, Dr. Dilara Kaya Öztürk, Uğur Özsandıkçı ve Öğretim Görevlisi Bora Eyüboğlu yer alıyor.

Bu haber toplam 2458 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Ulaşım Online | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 293 75 48-32 | Faks : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim